torsdag 9 augusti 2012

Tillbaka till jobbet

Hanahöjskolan
 Så var vi igång igen. Dagen började med att vi träffades på skolan efter den långa sommarledigheten. Alla var sig lika. De flesta var nog nöjda med sommaren och sugna på att sätta igång. Efter ett tag känns det som om det var nyss vi skildes åt. Förmiddagen ägnades sen åt information av rektorn, fika och en liten stund med arbetslaget. Det mesta var sig likt från tidigare år och alla återtar snabbt sina roller.
Stora redskap
Igår hittade jag mitt schema på Fronter. Det kanske blir justeringar, men förmodligen inga större. Det blir matte, engelska och NO/Teknik det här läsåret också. Tre klasser, tre ämnen. Lite mindre matte och mera engelska och mera NO. Själv hade jag väl önskat att det varit tvärtom. Men man får inte alltid som man vill. Annars har ju en av de stora fördelarna med klasslärarjobbet varit den relativt stora frihet vi haft att tillsammans med eleverna lägga upp vårt arbete som vi själva vill. Det gällde inte minst när man jobbade en lärare - en klass. Så är det inte riktigt idag, när man jobbar i flera klasser och flera lärare delar ansvaret för samma klass. Då är det inte bara eleverna man måste ta hänsyn till. Det gäller också att kunna samarbeta med kollegorna och då får man kompromissa ibland. Det finns saker jag skulle vilja göra annorlunda men samtidigt får man välja sina strider och glädjas åt det man kan utforma som man själv vill. En sak saknar jag som hoppjerka och det är ett eget rum som jag kan piffa till med blommor och mina egna prylar. Alla salar som jag undervisar i är någon annans piffområde, antingen kollegors eller fritids. Jag har bara ett skrivbort och några hyllor. Förra läsåret bodde jag i kartonger, som stod lite här och där. Så vill jag inte ha det längre, så därför tog jag hem mina kartonger med piffgrejorna. Nu står de magasinerade här hemma.
Inspiration med Hans Persson
När det blev dags för lunch, åkte jag hem för att kunna gå ut med hunden en liten runda. Nu behövde jag inte det för Ambjörn var ute på en liten cykeltur och tittade in. Han tog med hunden ut på promenad och jag kunde åka till stan på en föreläsning. Det var NTA-samordnarna som ordnat en inspirerande eftermiddag med Hans Persson. Han är författare och föreläsare, som reser världen runt och inspirerar lärare att jobba med NO på ett sätt som stimulerar elevernas kreativitet och nyfikenhet. Gå och lyssna på honom, om han är i närheten. Han inspirerade i alla fall mig och det känns bra eftersom jag ska ha NO i fyran och femman och lite teknik i sexan. De som inte var med missade en hel del.
Gå vidare
 Vi fick många roliga exempel på aktiviteter som kan sätta igång elevernas nyfikenhet och få dem att undersöka och skapa. Men sen gäller det också att hålla intresset vid liv. Det han sa var kanske inget nytt, men som alltid behövs påminnelser. Bästa sättet att hålla ett intresse vid liv är att variera sig. Han såg både eleverna och lärarna som olika talanger med en palett av färger. Vi behöver använda olika färger för att skapa ett konstverk. Några punkter han tryckte på var:

 • Experimentera på olika sätt, styrda experiment, öppna försök, hemuppgifter, demonstrationer och olika sorters stationssystem
 • Läs och berätta om vetenskapsmän och deras upptäckter, vardagliga händelser och sagor
 • Dramatisera elmotorn eller vattnets aggregationsformer (det sista exemplet brukar jag faktiskt göra med mina elever)
 • Använd IT, dokumentera med mobilkameran, använd appar, titta på filmklipp (finns på hans hemsida eller Youtube)
 • Gå ut och undersök, använd naturen
 • Bygg begrepp, bygg modeller
Hans Persson har skrivit ganska många böcker. Vi har en hel del på skolan. Nu blev jag i alla fall mer inspirerad att använda dem. Jag brukar faktiskt använda hans förslag, men när man mött honom, förstår man kanske dem bättre. Det finns mycket inspiration att hämta på hans hemsida, www.hanper.se.

Blågula drömmar
Då var första arbetsdagen till ända. Jag kom på att det var ett bra tag sedan jag var i stan så jag åkte ner till centrum. Om några veckor ska vi på bröllop och jag behövde en ny klänning vilket inte är det lättaste att hitta till rätt pris. Jag tittade in på Kom o se och där hade de en lämplig outfit. Det var med viss lättnad jag kunde gå därifrån, lite fattigare, men med det problemet ordnat.

Imorgon ska vi tillbaka till stan för en heldag i Arken. Det lär bli varmt och trångt med 700 pedagoger från hela kommunen samlade på ett ställe. Men det ska bli kul att träffa en del som jag inte sett på hela sommaren. Om jag kan hitta dem i kaoset.

1 kommentar:

 1. Avundsjuk, avundsjuk, avundsjuk. HAns Persson, inte kattpiss direkt. På den gamla goda tiden var han hos oss oxå. Har hans böcker på skolan och använder dem! Tack för länken till Hans hemsida!
  Vi har haft en trevlig dag- då man träffat kollegorna i hela området - men innehållsmässigt helt meningslös.

  SvaraRadera