tisdag 1 juli 2014

Blå klockor och ännu en resa


Blåklockorna är till skillnad från andra blommor lite sena i år, tycker jag. Jag brukar kunna plocka dem vid midsommar, men då var de knappt utslagna. Men nu är det gott om blå klockor vid vägkanterna. Den lilla blåklockan växer i stora ruggar längs torskingevägen.


Den stora blåklockan är inte lika vanlig ute i naturen, men jag har den i trädgården. I år har jag inte sett den i den vita varianten. Annars brukar jag ha några exemplar som har vita klockor.


När hunden och jag tog en promenad, fick jag syn på ytterligare en art i blåklocksfamiljen. Det var hässleklockan som stod där i gräset vid vägens kant. Tänk så många olika varianter det finns på blåklockor. Det är väl med dem som med oss människor. Vi finns i olika varianter, vi ser olika ut och vi trivs på olika ställen. Det finns en nisch för oss alla. Här hade hässleklockan hittat en plats att breda ut sig på.


Måndagen hade jag lovat att jag skulle följa med sonen till IKEA i Jönköping. Vi åkte på förmiddagen och parkerade vår lilla bil på den stora parkeringen. Sen gick vi in och handlade lite köksutrustning som han behöver i sin studentlya till hösten. När vi kom ut hade vår lilla bil fått sällskap av en riktigt biffig kompis. Det var verkligen skillnad på dem, jämför bara däcken så ser ni. Sonen undrade när man hade nytta av en sådan bil. Möjligen i skogen, tyckte han, men inte i stan. Jag tycker ju att min lilla bil klarar sig bra på skogsvägarna också. Jag tror inte jag vill byta. De lilla är rätt smidig, trots allt.


Sen var vi hungriga och då blev det lunch på IKEA:s restaurang. Maten var hyfsad, men det var lite skolbespisning över serveringen, tyckte även sonen. Vi fick leta efter grönsakerna som hamnat under pommes, bea och snitsel. Vi kom fram till att det nog var lite fel ordning i logistiken. Men maten gick ner och efterrätten funkade också.


Därefter åkte vi ner till Öster. Tyvärr hade den affär jag ville besöka stängt igen och det fanns inga anslag om vart den tagit vägen. Det blev till att beställa på nätet i stället. Det är lite bökigare om man beställer fel storlek, men det går ju att byta. På Östra Storgatan lufsade en ungmås omkring och skrek för full hals. Vi såg den både på ditvägen och på vägen tillbaka mot bilen. Jag hoppas den hittade hem, men den verkade inte vara skadad i alla fall.


Jag shoppade inte så mycket saker idag. Det blev lite kompletteringar även i våra kökslådor. Ett och annat glas och nån tallrik går ju sönder då och då. Det stora inköpet idag blev en ny kamera. Det blev en Nikon igen. Det är lite större än den gamla och har lite bättre prestanda. Den gamla funkar fortfarande utom blixten, men den har fått en repa på objektivglaset så det blir fula blaffor på fotona i vissa lägen. Det är inte kul. Därför blev det en ny investering.


Denna nya apparat måste ju testas när batteriet väl var uppladdat. Första motivet blev förstås på hunden som låg på mattan bredvid mig.


Jag åkte ett ärende till Forsheda på kvällen och då passade jag på att testa kameran ytterligare. Den gamla döda tallen i Kolabo förevigades än en gång med solnedgången i bakgrunden. Det var en vacker kväll.


På den nyskördade vallen gick ett ensamt rådjur och betade medan dimman steg från marken. Nu har rådjuren fått sin rödbruna sommarpäls. När jag körde vägen hemåt, drog det sig längre ner mot skogen.

Nu är det dags att koja igen. Imorgon ska jag vara kokerska.

1 kommentar:

  1. Är också sugen på ny kamera .... systemkamera. En värsting... eller ja, inte sådan värsting så att den motsvara din bilkompis... men en 10 000 + rackare. Om inte annat så lovar jag mig en sådan i pensionärspresent.... fast dit är det ( förhoppningsvis) minst 5 år..... Gillar inte hässelklockan. Den har kommit in i våra rabatter ... och breder som sagt ut sig. Så här får den inte slå ut.... men trots att jag är besvärlig mot den, så är den lika besvärlig tillbaka och hämnas sina blommade blommor med att breda ut sig under jord. Solnedgång...nä, den ser inte vi så här års. solen går ner långt inne i skogen... så det var en extra njutbar bild i mina ögon.

    SvaraRadera