måndag 14 juli 2014

Team Brutna Åran goes Jällunden


Det blev en härlig dag på Jällunden i lördags tillsammans med ett gäng andra geocachare. Vi samlades vid niotiden åtta geocachare sugna på en dag på sjön.

 Jälluntofta camping hyrde ut motorbåtar så jag hade bokat två till den här dagen. Team Silver slöt upp mangrant tillsammans med förstärkningarna Stampis och The Rods. 1000sjöar hängde med fast det var hans gömmor vi skulle besöka. Vi hade en plats över och då erbjöd vi honom att följa med på en servicerunda. jag plockade upp honom vid macken i Bredaryd. De andra kom direkt till campingen.

Det började inte så bra för när jag kom till luckan och skulle hämta ut båtarna fanns inga motorbåtar. Motorerna hade gått sönder dagen innan. Lite sura blev vi allt. Vi hade ju åkt långt en del av oss i alla fall. De kunde ju ha mejlat mig och berättat. Vi kunde få roddbåtar förstås men det skulle bli jobbigt att ro runt till alla gömmorna. Medan vi diskuterade kom det in en båtmotor som skulle fungera. Vi bestämde snabbt att den tar vi och en roddbåt. Ardbeg10 hade en bogserlina i bilen. Vi fick väl klara oss med en motor då. Det blev ju lite billigare också.

Här är en liten film från dagen. jag berättar mer efter filmen.

I ena båten, den med motor, styrde 1000sjöar och Ardbeg10, Stampis och The Rods var passagerare. Motorn trilskades lite i början på turen, men 1000sjöar hade oljiga fingar och kunde få igång den. I den andra båten bemannade Virrepinnen årorna. lokk, pjf70 och jag satt still i båten. Vi rodde lite i förväg mot första öcachen medan de andra mekade lite med båtmotorn. De kom ifatt senare. Virrepinnen var så stark så det ena fästet till årtullen bröts av. Där satt vi med en åra. Vi fick en av de andras så slapp vi ro i cirklar. Längre sträckor kunde vi bogseras av motorbåten. Vi skickade in motorbåten till båthamnen för att hämta en åra till. Vi ville ju inte bli strandsatta med bara tre åror om motorn skulle lägga av.


Den första öcachen hittades direkt efter landstigning. När vi är så många som letar tillsammans, hinner knappt den siste stiga iland innan burken är loggad, om den är lätt. Det blev totalt elva öcacher loggade i lördags. Nio av dem var 1000sjöar upphovsman till. De andra var utlagda av turister som semestrar här.


Det blev alltså många ställen att hoppa iland vid. Ibland var det enkelt att kliva iland, ibland var det lite brantare kanter eller stenigare, men det var bara att kliva i vattnet och dra in båten så de andra kunde kliva ur. Jag satt ju i fören och fick hoppa iland först.


Öarna var lite olika stora. Somliga var bara små kobbar eller skär. Andra var lite större med skog på. Det fanns blåbär att plocka på några ställen.


Snart hade vi en fungerande arbetsgång. Vi kopplade fast roddbåten och satte fart mot nästa ö. När vi närmade oss släppte de repet och vi fick ro in sista biten. Sen klev vi alla iland.


Några gånger såg vi gömmorna från vattnet och då kunde en del sitta kvar i båtarna. Det var soligt och fint väder, men det blev lite molnigare längre fram på dagen. De hade lovar regn till kvällen och då tänkte vi vara hemma igen. det var vi också.


Några av öarna var bebodda, inte av människor, men av fiskgjusar. Vi undrade just om et skulle finnas några sådana längs vår färd. När vi närmade oss deras boplatser, flög de upp och cirklade över oss medan de skriade ut sina varnigsrop.


Bona var riktigt stora rishögar längst uppe i en tall. Man såg det inte så bra från sjösidan som inifrån ön. Vid det här boet såg vi inga fåglar, men det var imponerande.


1000sjöar övervakade våra loggningar av hans gömmor. Alla gömmorna var torra och fina så han behövde inte använda sin serviceutrustning. Vi loggade den här dagen under namnet Team Brutna Åran, TBÅ. Det blev kort och bra i loggböckerna och så sparade vi plats och tid vid loggningarna.


Det växte lite näckrosor på några ställen. Det var inga mängder så vi slapp fastna bland blad och stjälkar. Jag såg både vita och gula näckrosor.


Inte nog med att början på båtutflykt blev strulig. Vid en av öarna tappade Stampis sin GPS. Locket lossnade och hängde kvar om halsen på henne, men GPS:en var borta när hon klivit i båten igen efter loggningen. Vi hade rott ut en bit, men den andra båtens manskap gick iland igen och letade. De verkade inte hitta den bland buskar och ris så vi rodde tillbaka. Då spanade lokk ner i vattnet med sina hökögon och fick syn på den på bottnen. GPS:er är tåliga så den skulle nog klara sig bara den fick torka upp.


Efter ett bra tag började vi känna av lite kurr i magen. Det var dags att fika på någon lämplig ö. Det blev vid den jobbigaste gömman där det krävdes trädklättring. Virrepinnen klättrade snabbt upp i granen, men han hade ingen penna med och det fanns ingen i cachen. Så han tog med loggboken ner.


Vi satte oss i blåbärsriset och plockade fram våra matsäckar och termosar. Ni smakade det riktigt gott med lite mat i magen. Sjön suger säger de ju.


Det var också skönt med en liten paus. Vi satt och pratade en stund medan vi vilade från sjön. De var inte så många andra ute på sjön. Vi såg några andra båtar och några av dem fiskade förstod vi.


Efter matpausen gällde det att försöka återplacera loggboken i burken där uppe i granen. pjf70 gjorde ett försök men hittade ingen bra väg sista biten. lokk gav sig sedan upp i granen med Stampis som moraliskt stöd nedanför, men hon blev tvungen att vända hon också. Jag funderade på om jag skulle klarat klättringen. det tror jag nog. Jag har klättrat i granar även om den här kanske var några meter högre.


Nu behövde jag inte försöka för pjf70 gjorde ett nytt försök och då lyckades han komma hela vägen upp.


Vi andra kunde bara titta på och applådera prestationen. Uppiggade av maten och höjdarcachen fortsatte vi sedan färden på Jällundens vatten.


Båtarna sköts ut från land och vi klev i för att åka mot nästa ö och nästa gömma. I början tog vi av oss skorna, men efter ett tag struntade vi det. Jag glömde mina sandalen i bilen så jag hade bara gympaskorna på mig. De var alldeles genomblöta och det tjippade om dem när jag gick. men det gjorde inget. Det var ju inte iskallt i vattnet.


Dt var inte alla cacher som satt högt upp i ett träd. En del satt på lägre höjd. På en del öar var det gott om spillning. Det var säkert gässen som vi såg som lämnat en hel del träck efter sig.


Vi hade redan tidigt insett att vi inte skulle hinna besöka alla cacher på öarna i Jällunden. Vi koncentrerade oss på de i mitten och lämnade de i norr och den längst i söder. Nu var det bara en kvar och den fanns på hemvägen.


Det var en av tyskarnas cacher och den var ganska väl gömd. Det tog ett tag för oss att hitta den. De flesta gömmorna var enkla, men några var lite klurigare gömda.


Här är alla öcacher vi hittade:
Jällundenö. Ö4. Byö.
Jällundenö. Ö5. Svämningsön.
Jällundenö. Ö3. Gropö
Deep Isle 9
Jällundenö. Ö10. Stora Ljungö
Jällundenö. Ö11. Skabbiga granen.
Jällundenö. Ö13. Semlans dag 2013!
Jällundenö. Ö6. Hästö
Jällundenö. Ö12 Tolvön.
Jällundenö. Udd-Ö. Skäret.
Holiday Island


Efter dessa elva gömmor styrde vi rakt mot båthamnen även om vi hade nån timme kvar av vår tid. Nu var vi mer än nöjda med vår båtutflykt, men vi var lite sugna på några fler cacher.


Först lämnade vi tillbaka alla båtprylarna. Sen köpte vi glass i kiosken, som vi åt medan vi planerade resten av dagen. lokk hade haft koll på en ny gömma neråt södra änden av Bolmen. Den hade inte blivit loggad än i varje fall inte på nätet. Vi bestämde oss alltså för att jaga en FTF.


Fyra bilen drog iväg i karavan på småvägarna med lokk i täten som vägvisare. Vi kom fram till GZ och började leta bland granarna. HTR#44 Memories of Byholma, Refuel one hette gömman. Det fanns lite olika information och det verkade vara något fel på koordinaterna. Så leta fick vi göra en bra stund men vi var ju många ögon så vi borde ha en viss chans att hitta den lilla gömman.


Vi utökade sökområdet. Allra längst bort sökte sig pjf70 och efter en stund hörde vi ett svagt rop: "Här är den!". Det var nästan 50 m från GZ. Loggremsan var tom, men vi lämnade den inte i det skicket. Det blev en FTF för Team Brutna Åran +. Därmed var månadens FTF också säkrad för mig, 14:e månaden i rad.


Sporrade av detta fynd fortsatte vi till en cache som vi i Team Tess letat vid tidigare. Hästhults såg o kvarn kommer jag väl ihåg.


Den här gången hittade Stampis burken direkt. Det blev snabbt loggat för oss. Det blev också den sista burken vi loggade tillsammans i Team Brutna Åran. Härifrån åkte vi åt olika håll säkert nöjda med dagen allihopa. 1000sjöar och jag åkte tillbaka över Lidhult och Unnaryd mot Bredaryd och Forsheda.


När vi körde genom Lidhult säger 1000sjöar att där kunde vi svängt in och loggat en ny cache. Jaha, sa jag, och gjorde en U-sväng och sedan en vänstersväng. Vi fortsatte några hundratals meter till Tweet, tweet. Jag backade in bilen på en gräsplätt vid vägens kant och klev ur. På en bokstam fick jag syn på gömman, som kunde loggas utan några problem. Sen åkte vi hem efter en riktigt skön cachingdag tillsammans med ett trevligt gäng.

1 kommentar:

  1. Låter som en riktig höjdarutflykt. Spännande dessutom. Vi ska gå Blystrecket alldeles strax. C-E är noga med daglig motion inför operationen ( som väl inte blir på ett tag än... först ska flera röntgen göras, och sedan är det strålning...) Bra med en som ser till att det blir rörelse varje dag. I morgon tyckte han att vi kan ta Ekåsrundan i Borås, efter d et att första röntgen är genomförd. Det finns fördelar med allt... och en är ju dessutom att vara sjuk, utan att egentligen vara det....orken är det ingen fel på.

    SvaraRadera