torsdag 31 juli 2014

Basta! Inget mera strul!


Nu får det väl ändå ha strular klart. Detta är ju strulmånadens sista dag. Jag hoppas innerligt att nästa månad bli betydligt bättre. Semestern är visserligen snart slut och efterdyningarna från den här månaden får jag nog betala i flera månader, men nu kan allt återgå till det normala.

Idag hade jag ett ärende till Jönköping. Eftersom min bil var på verkstaden, fick jag låna makens Saab. Den är både större och klumpigare än min lilla Fabia, men den rullar. Rulla fick den göra snabbt så jag var lite sent ute trots att jag startade i god tid, men jag anlände bara ett par minuter försenad. Det kan man stå ut med.

Efter ärendet var jag hungrig så det blev en fralla och en latte på närmsta coffeehouse. Mangocheesecaken såg verkligen god ut så det blev en sådan också. Den var lika god som den såg ut att vara. jag ska nog pröva att göra en sådan. Gråsparvarna bevakade borden för att ta del av smulorna. På mitt bord blev det inte mycket för dem att hämta.


På hemvägen tänkte jag logga några gömmor. Därför tog jag vägen över Norrahammar. jag startade min GPS redan på caféet, men den ville inte riktigt. Den gick igång och började ladda, men halvvägs igenom uppstarten slocknade den. Jag bytte batterier och samma sak hände. Det måste vara något fel på den, tänkte jag. Det blev till att använda mobilappen i stället och det är inte min favoritform av geocaching. Särskilt inte eftersom det var multicacher jag tänkt ge mig på.

Jag åkte i alla fall mot målet och där förstod jag direkt vart jag skulle gå och leta efter första steget. Det var bara det att jag inte riktigt förstått vad första steget bestod av. Det var inte förrän i bilen, när jag läste beskrivningen som polletten trillade ner. Då var det enkelt att räkna fram slutkoordinaterna. Sen kom nästa problem. Hur knappar man in de nya koordinaterna i c:geo? jag brukar ju inte använda den appen mer än som backup och för att läsa loggar. Efter lite klurande och testande hittade jag rätt och kunde bege mig mot slutgömman.

Där parkerade jag i närheten. På andra sidan gatan stod en kille och observerade mig medan jag gick mot GZ. Han undrade nog lite vad tanten skulle göra där. Det tog en liten stund innan jag lokaliserat burken. det var inte förrän jag kastat mig ner på marken och kikat in under föremålet som jag hittade den. jag loggade remsan, men jag glömde notera ledtråden till finalen. Det finns nämligen tre till i samma serie som alla har ledtrådar till en final. De finns vid fyra infarter till Norrahammar. Detta var Norrahamar N, som jag loggade idag. Jag får väl återkomma till de andra en annan dag och samtidigt besöka denna igen för att ta reda på ledtråden. Idag nöjde jag mig med en gömma.


På hemvägen åkte jag förbi verkstaden och löste ut min bil. Den fick stå kvar till i eftermiddag då maken och jag åkte in för att hämta hem den. men jag fick nycklarna och betalade de sura pengarna. Det var ganska mycket fel på den och allt är inte åtgärdat än.

maken fixade middagen. Det blev panerad spätta och pommes. Jag rörde ihop en kall sås att ha till. Efter maten tog Takko och jag en liten promenad. Det är betydligt svalare och skönare nu. Sensommarblommorna lyser längs vägrenen.


Humlorna gillar den vilda kärleksörten som det finns gott om här i byn. De är flitiga precis som våra bin. jag hoppas på gott om honung till hösten.


Johannesörten kan man ha till mycket. En kväll såg jag ett danskt program om johannesörten. Jag använder den till en mjukgörande olja för fötterna. Blommorna får dra i olivolja några dagar, helst i solsken. Då har oljat blivit alldeles rödfärgad. Sen silar jag bort blommorna. Man kan också färga garn med johannesörten. Det blev en gulgrön nyans. På sjuttiotalet provade jag att göra det. Nu är det inte så många som håller på med växtfärgning.


Tistlarna hade också besökare. Det var en annan sorts humla där. Den hade starkare färger än den på kärleksörten. Det finns många humlearter i vår svenska fauna. Deras latinska namn är Bombus. Man kan undra varför. De kanske ser ut som små bombflygplan, särskilt om de har bakbenen fyllda med pollen.


I trädgården frodas inte bara ogräset. Det finns lite blommor också. Fuchsian, som på svenska heter Blodsdroppe, har visat sina fina kjolar. Då passar det bra att jag visar mitt senaste sommarprojekt.


Jag har stickat mig en kjol. Övre delen har jag hämtat från ett par gamla byxor, som fått hål på knäna. Jag klippte av dem och stickade nedre delen. Nu funderar jag på om jag inte måste sy ett foder till den.


Jag behöll fickorna på baksidan och sydde fast snibben på den stickade delen. Garnet var restgarner i bomull från ett annat projekt, som inte blev lika lyckat, men det blir nog okej efter lite justeringar. Det är ju tur att inte allt strular.


Jag tänkte att jag skulle passa på att baka lite inför helgen nu när det är lite svalare. Imorgon blir det en inköpsrunda till mataffären. En lång lista ligger färdig bredvid mig. Men jag behöver inte fixa allt själv. Min lillebror tar han om det som ska grillas.

1 kommentar:

  1. Imponerad över kjolen. Tycker väl heller inte att juli varit någon god månad. Min gps vill inte ta in det jag skickar tilll den. Gäller både en och en överföring och PQ. Är rädd för att augusti kan bli en ännu jobbigare månad. CE lär väl bli riktigt dålig några veckor efter op. För dålig har han inte varit hittills. Men mam får ta dagen som den kommer. Blir bara så bitter ibland... Inte kul!/al

    SvaraRadera