tisdag 1 juli 2014

Hembesök, finbesök och återbesök


Det var idag jag skulle vara kokerska. Jag fick ett meddelande från min syster i söndags att mamma behövde hjälp den här dagen. Hon skulle få finbesök från Finland. Min hjälp var önskvärd då syrran jobbade. Så det var klart att jag fick ställa upp på ett hembesök. Jag åkte hem till Kolvarp på förmiddagen. Mamma hade förberett lite fika och syrran hade bakat en rulltårta som jag bara kunde dekorera med grädde och hallon. Gästerna dröjde lite men till slut kom de och vi kunde fika tillsammans.


Iris brukar komma varje år och hälsa på. Hon kom till Sverige med sin mamma och sin syster nån gång efter kriget. Då var de hos min mormor och morfar en hel del. Sedan dess har vi haft kontakt och vi har varit hos dem i Finland också. Hon ville förstås titta i de gamla albumen som mamma har från den tiden. idag hade hon med sig en av sina döttrar och två barnbarn.


De ville inte titta på gamla kort. Det var roligare att mata karparna i dammen. De fick med sig lite knäckebröd att ge dem.


Karparna kom snällt och högg på smulorna. De "kokade" i vattnet av alla fiskar som ville ha av maten de slängde i.


Det var inte lika mycket vatten i dammen nu. Förra gången var den flata stenen några centimeter under vattenytan. Men det är mycket vatten i dammen ändå.


Mamma orkar inte å så långt, men hon kom ut och satte sig på verandan. Där har hon en stol där hon kan sitta när det är varma och sköna dagar.


Sen lagade vi middag. Jag hade förberett lite enkel mat så det var bara potatisen som behövde skalas och kokas. Den varmrökta laxen var färdig att ätas och den kalla örtsåsen gjorde jag hemma på morgonen. jag slängde ihop en liten sallad också. Till det blev det fläderblomssaft. Det smakade riktigt gott. Sen ville våra gäster åka vidare. De hade fler platser att besöka innan de imorgon återvänder till Finland. Mamma behövde sätta sig i lugn och ro och vila efter besöket. Jag packade ihop mitt och åkte hemåt. Tiden går fort när man träffar goda vänner.


På hemvägen körde jag in till Värnamo för att logga en gömma i Bolaskogen. Det har funnits en gömma där förut, men den hade demolerats när man avverkade en del av skogen för att bygga bostäder där. Det såg ganska annorlunda ut idag, nar jag gjorde ett återbesök.


Jag kom från ett annat håll den här gången. Bostadsområdet mellan Bolaskogen och Gröndalsleden har jag aldrig besökt tidigare. Jag vet inte vad det området kallas. Jag körde in på Guldbäcksvägen och parkerade. Sen hade jag bara 200 m till gömman. Det fanns gångstigar att följa som ledde fram till en nygjord damm.


Där hade man planerat en del träd och buskar. Jag såg en liten blodbok. Bladens röda färg kontrasterade så fint mot ormbunkarnas gröna.


I dammen fanns röda näckrosor och andra flytbladsväxter. Vattnet var inte så klart utan mest brunt och grumligt, men det kommer säkert att bli finare när allt har satt sig.


När jag kom ner till strandkanten, skrämde jag ut en and i vattnet. Några sjöfåglar har alltså hittat hit. Det fanns många småfåglar som kvittrade i buskarna.


Jag kommer ihåg att Bolaskogen hade många fina stenmurar och stenrösen. De finns kvar även om träden har försvunnit här och där. Från gömman hade man den här utsikten över två stenmurar. ja, jag hittade den lilla gömman snabbt på bra koordinater.


När jag loggat cachen, fortsatte jag runt den lilla dammen. Det fanns en hel del utplanterade växter, men det fanns också många vanliga som nog kommit av sig själva. Så småningom kommer det nog att bli jättefint här. Runt dammen fanns ganska många parkbänkar där man kunde sätta sig och njuta av miljön.


En spännande buske hittade jag på andra sidan dammen. Den hade väldigt konstiga frukter. Jag har sett sådana buskar förut, men jag kommer inte ihåg vad de heter.


Det blommade i strandkanten. Här fanns stora tuvor med förgätmigej och andra växter som jag inte vet namnet på.


Det fanns också blommande buskar som lyste i rött bland den gröna vegetationen. Det är lite spännande med blandningen av vanliga växter och en del utplanterade trädgårdsväxter.


Om ett tag kommer det nog vara ännu mera växter. Dammen kommer att se mycket trevligare ut när vattnet inte är så grumligt längre. Jag undrar om det kommer att finnas fiskar i den här dammen också.


Jag lämnade våtmarkerna och drog mig mot bilen. Då passerade jag en fin liten grillplats. Här kunde man haft ett event tänkte jag. Är man lite miljöskadad, eller? Om två veckor ska jag ha ett event vid badplatsen mellan Liljenäs och Hammarsgården. Då kan man få bada i Bolmen och grilla korv.


Jag skyndade mig hemåt. Innan hade det sett lite mörkt ut på himlen. Först trodde jag att jag skulle fått skippa letandet efter cachen, men solen sken hela vägen ända tills jag åkte hemåt. Då kom en riktigt störtskur med stora droppar som slog hårt mot vindrutan och bredde ut dig stora som min handflata. Det var en lokal skur som tur var. efter Forsheda såg jag en motorcykel i backspegeln. D et var maken som kom hem samtidigt som jag. Sen var vi ute och jobbade på gården tills knotten fick oss att retirera in. Jag hade lite målarpyssel för mig och han snickrade regnskydd åt veden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar