tisdag 28 oktober 2014

Många mil för Fabian


Höstlovet är nog ett av de trevligaste loven på läsåret. Jag läste just om att det förr kallades potatislov och inte alls var så avkopplande för barnen som fick jobba hemma på gården. Jag kom ihåg att vi hade potatislov och skurlov när jag gick i skolan. Vid de senare var vi lediga därför att skolan skulle storstädas. Som lärare har jag haft studiedagar under höstlovsveckan, men sedan ganska många år tillbaka är vi helt lediga. I gengäld börjar vi några dagar tidigare i augusti. Jag njuter av den helt lediga veckan. För mig är hösten, trots att jag egentligen gillar den, ofta både lång och ansträngande. Givetvis påverkar mitt dåliga immunförsvar läget.

Igår var det dags att åka till homeopaten i Jönköping och fylla på pillerförrådet. Fyra olika sorter brukar jag få ordinerade. En av de mest verksamma tog slut i lördags. Det var alltså hög tid för ett återbesök. På förmiddagen plockade jag upp Katrin i stan. Hon följde gärna med så jag slapp åka alldeles själv. Vi kom fram i tid till hälsokliniken på Gräshagen. Där träffade jag homeopaten och fick mina piller. Det blev inte många foton tagna den här dagen så jag återanvänder en gammal bild på den röda solhatten, Echinacea, som är en av de växter som används i min medicin. 

Medan jag var inne hos homeopaten hade Katrin spanat efter en gömma som skulle finnas på andra sidan gatan. Det var en av Megahampes burkar. Han fick visst lite burkar i present från andra cachare vid sitt födelsedagsevent och nu har han lagt ut dem som tackburkar. Denna hette Tack till MrDPD. Vi letade ett tag vid staketet, men så vände jag mig om och min blick föll på något litet runt och svart som låg inne vid en husgrund. Några långa kliv så var jag där och visst var det en liten petpreform. 


Det var egentligen en dag som inte inbjöd till utomhusaktiviteter som geocaching. Det var riktigt grått och luften var full av små små vattendroppar som gjorde att man blev blöt bara av att vistas ute. Glasögonen täcktes av dessa molndroppar. Vi var hungriga och lite shoppingsugna också, så vi drog iväg till IKEA på A6. Där började vi med lunch i värsta lunchrusningen, men vi fick både mat och en plats att sitta på. Sen blev det en rundvandring genom varuhuset. Som vanligt kommer man ut med lite mer än man hade på listan. Sen drack vi kaffe innan vi återgick till utomhusaktiviteterna.


Vi valde att åka söderut genom Tabergsådalen. Det fanns många gömmor, men ibland få ställen att stanna på. Andra gömmor hade lite hög T-faktor. Dem valde vi också bort. Vem vill halka nerför branta stup i regnväder? I Norrahammar prövade vi en enkel gömma. Den fanns på Bruakullen. Norrahammar är ju väldigt kuperat. Vi fick köra uppför en kulle och parkera vid biblioteket/Folkets Hus. Gömman skulle finnas 4 m bort. Katrin hittade den snabbt och loggade.


Sen åkte vi tillbaka nerför backen och vidare söderut genom Taberg mot Månsarp. Den ovan nämnde MrDPD är en geocachare som bor i Hovslätt. Han har lagt ut en serie multigömmor i dalgången. Jag loggade en i Norrahammar i somras nån gång. Taberg och Norrahammar har fyra multisar vid infarterna till orterna från olika håll. I Hovslätt och Månsarp finns det två multisar. Alla orterna har sedan en final. Man får delar av koordinaterna till finalen i de andra gömmorna. Första stegen hittar man vid de stora gula skyltarna som välkomnar oss till just den orten. Sen får man räkna lite för att få fram koordinaterna till själva burken.


Vid många av skyltarna fanns det ingen plats att stanna. Då hade vi fått gå tillbaka en bit i regnet och det ville vi inte den här dagen. Men i Månsarp hittade vi en liten plats att stanna bilen på. Vid den första skylten vid norra infarten fick Katrin hoppa ut och leta upp de siffror vi behövde. Vid den andra skylten vid södra infarten var det min tur att spana efter siffror.


Den första burken hittade vi snabbt inte alls långt ifrån oss. Vid den andra var det lite längre. Vi parkerade på en liten parkeringsplats. Några grabbar satt på en bänk och spanade in oss. Vi ville ju inte avslöja gömmans placering, men det gick bra att logga. Jag plockade fram kameran som täckmantel och Katrin körde med skosnöretricket. Det gick alldeles utmärkt och grabbarna verkade inte bry sig om oss längre.


Nu hade vi koordinaterna till finalgömman också så vi åkte mot dessa. Vi hamnade i ett bostadsområde där vi ställde bilen vid gatans slut och promenerade de sista hundrafemtio meterna. Katrin fick göra en hjältemodig insats och plocka fram burken medan jag vaktade den tekniska utrustningen. Här blev vi observerade av två damer och två herrar, men de verkade kunna hålla snattran i alla fall ett tag. Det var förstås fyra gräsänder som simmade i vattnet intill gömman.
Välkommen till Tabergsådalen "Månsarp-N"
Välkommen till Tabergsådalen "Månsarp-S"
Välkommen till Tabergsådalen Månsarp final


Nu var vi nöjda med de fem gömmor vi loggat den här dagen. Jag hade nått mitt mål att komma upp till #3300 loggade burkar. Så då kunde vi åka hemåt igen. Nu blir det ju mörkt lite tidigare och då kan det vara skönt att komma hem inte alltför sent. Jag hann hem till hunden innan maken kom hem från jobbet.


Idag fick Fabian rulla ännu fler mil, men nu var det soligt och fint väder hela vägen. Jag åkte hemifrån vid halv 12 och körde de mindre vägarna ner till Lagan där jag anslöt till E4:an. Sen rullade milen snabbt under karossen på Fabian. Strax före 14 var jag nere i Malmö och anropade sonen. Han kom ut och vi begav oss genast till Mobilia för lite lunch. Jag var riktigt hungrig och då smakade den asiatiska buffén bra.

Sen gick vi en inköpsrunda på Mobilia innan vi återvände till hans lya på andra sidan Stadiongatan. Eftersom han fått jobb i Växjö, behövde han packa ihop lite och ta med sig hem till Småland. Han hade redan packat det mesta, men det fanns ett kylskåp att tömma och lite sanering att göra. Han fick bära ut alla grejer och tömma kylskåpet medan jag diskade och rengjorde pentryt. Sen stängde vi igen hans lilla etta på 19,5 kvadratmeter där han bott i nio år. Om han får stanna på jobbet i Växjö efter provanställningen, får vi väl sälja lägenheten i Malmö.


Det började skymma när vi åkte från Malmö. Bensintanken var nästan tom så vi fick stanna och tanka i Åstorp vid Checkpoint Sweden. Medan jag tankade fick sonen uppdraget att kolla i min GPS om det fanns någon gömma i närheten. 43 m, sa han. Det var ju alldeles för långt för att gå, så vi tog bilen ända fram. Vi stannade 2-3 m från den, men GPS:en ville först ha det till 11 m. Därför lyste jag med ficklampan in mot buskarna, men sonen vände på klacken och kikade åt ett annat håll. Snabbt hade han hittat burken bakom några stenar. Det var ett TB-hotell, men de spårbara hade en annan loggare tagit tidigare samma dag. 

När vi ändå hade startat upp GPS:en kollade vi om det fanns några andra intressanta gömmor i närheten. Star Wars #1 Jabba the Hut lät ju spännande. När pojkarna var lite yngre kom Star Wars-filmerna. De ville gärna se dem så jag fick packa bilen full med grabbarna och deras polare och dra till Jönköping på bio. Därför har jag sett alla filmerna. Sonen guidade mig genom alla rondellerna i Åstorp. Vi parkerade i en liten parkeringsruta och letade upp burken under en trappa till ett till synes övergivet hus mitt inne i samhället. 

Sen var vi ganska nöjda med dagens fynd och körde ut på den stora autostradan igen. Den förde oss norrut mot Småland genom höstmörkret. Vid åttatiden var vi hemma i Rannäs. Då hade Fabian fått rulla många mil med oss. Mätaren hade nån gång under färden slagit över till 17 000 mil. Trotjänaren rullar på trots diverse krämpor. Det får jag också göra.

1 kommentar:

  1. I morrn får han rulla ännu mer... Bra med en trotjänare som är så tålig!

    SvaraRadera