måndag 20 oktober 2014

Store Mosse Grillevent


Då var det äntligen dags för grilleventet på Lövö. Väderprognoserna hade inte varit så gynnsamma, men geocachare är ju ett härdat släkte så vi räknade ändå med att de flesta skulle anlända av de som hade anmält sig.


Lövö ligger på en moränkulle omgiven av Store Mosse och dit fram finns bara en 4 km lång och smal grusväg. Där finns ingen elektricitet framdragen. Det finns en raststuga, mulltoa, vedbod med ved och vatten att pumpa upp ur brunnen. Man kan hyra det gamla bostadshuset om man vill övernatta. Det fungerar som ett vandrarhem. Där finns vedspis i köket. Vi hade inte hyrt huset. Vi räknade med att kunna vara utomhus eller utnyttja den alltid öppna raststugan om det skulle komma ett störtregn.


Katrin och Fredrik och några andra deltagare hade redan kommit, när jag anlände. Vi satte upp våra banderoller på grindarna så att det skulle synas vilkasom var på plats.


Sen droppade det in fler och fler deltagare till eventsplatsen. Jag anlitade Johanssson5 som förste eldare och snart sprakade brasan vid grillplatsen. Loggboken började fyllas med signaturer.Medan veden sakta förvandlades till glöd minglade vi runt och pratade med alla deltagare. En del hade aldrig varit på ett event förut. Då är det extra roligt att hälsa dem välkomna. Andra var vana eventsbesökare och hade rest lite längre. Vi hade deltagare både från Växjö och Halmstad.


Det fanns även fyrfota deltagare med på eventet. Min egen hund fick stanna hemma. Han hade blivit alldeles till sig om han varit med.


När så gott som lla anlänt och några ivriga börjat sveda sina medhavda korvar, hälsade vi alla välkomna och berättade lite om Lövö och om de kommande cachesläppet. Vi körde också en presentationsrunda. Det brukar uppskatas av nybörjarna som gärna vill veta vem som är vem men som inte alltid vågar fråga.


Sen blev korvgrillning. Jag var fortfarande mätt efter kyrklunchen, men en korv slank ned. Det var en älgkorv som jag hittat i affären och som såg god ut. Den var god och smakrik.


Det kom lite regnstänk då och då, men den mesta tiden höll det faktiskt uppe. Vi lyckades pricka in ett uppehåll i regnandet.


En del av cacharna hade börjat tidigt hemifrån så de var nog lite hungriga. Jag fick även en del loggar på mina cacher hemomkring och i stan så därför förstod jag att en del tagit en heldag bland burkarna.


Trevligt hade vi och det berättades en hel del geocachingskrönor, tror jag. Alla verkade nöjda och glada. När korvarna var uppätna, väntade de spänt på att vi skulle släppa iväg de på burkjakt.


Katrin och jag intog verandan och samlade alla framför oss. Vi berättade om gömmorna som vi släppte på papper ungefär en halvtimma innan de skulle publiceras på nätet. Vi hade fått tillstånd att lägga ut fem gömmor i nationalparken. Fyra av dem fanns längs en vandringsled som kallas Lövö Runt och är ca 3 km lång. De felsta gav sig av ut på den tillsammans.


Vi stannade kvar på verandan när alla försvann ut på rundan. Då kunde vi avsluta fikandet med lite kaffe och en chokladboll. Jag hade köpt en låda chokladbollar med rosa strössel som säljs till förmån för Cancerfonden. Det är visserligen bara en femma av priset som går dit. Alla som ville hade fått ta en chokladboll och lägga en slant så hade jag lovat skicka allt till Cancerfonden. Det blev 80 kr i insamlingen. Jag rundade av summan och skickade in en hundralapp.


Medan vi vilade oss höll eventsgänget, som de kallades sig i loggarna, på att leta gömmr. Jag lånar några bilder från loggarna. Alla gömmorna hittades på bra koordinater. Det var skönt att allt funkade. Vi hade ju lite mulet väder när vi lade ut dem och tog ut koordinaterna. Då vet man aldrig hur bra man får till det.


Det blev tomt på Lövö och elden falnade mer och mer. Plötsligt blossade den upp i ett sista försök innan den slocknade helt. Vi packade ihop våra saker, men vi ville inte ge oss av förrän de andra kommit tillbaka från rundan.


Vi rastade hundarna på en egen liten runda vid den lilla parkeringen. De var glada att komma ut en sväng. Sen kom de andra tillbaka och vi förstod att allt gått enligt planerna. De verkade nöjda med turen även om det varit lite blött här och där. En del bryr sig inte om ifall de blir blöta om fötterna utan genar över mossen ändå.


Den femte nationalparksgömman fanns vid den lite större parkeringen en bit innan man kommer fram till grindarna. Vi stannade till där och kollade medan några av deltagarna letade upp den. Sen blev det ett litet efterevent på platsen. Vi stod en stund och tjötade innan vi skildes åt. Sen blev det en hel karavan av bilar som körde söderut på den smala grusvägen utan mötesplatser.


När de första karavanen åkte, hade de mött en stackare på väg åt andra hållet. Som tur är finns det några ställen där man kan köra åt sidan och släppa fram de andra. Längs vägen ut hade vi lagt ut tre andra gömmor så det blev några stopp längs vägen.


Det blev som vanligt några resekryp kvar efter eventet. Katrin tog med sig några och jag tog resten. De tänker jag ta med ned till FAD i Hässleholm. Där finns det säkert de som vill flytta dem vidare. Den fina eventsbrickan fick jag av Katrin i lite för tidig födelsedagspresent. Den kan jag ha som örhänge om jag vill. Den är också spårbar.


Även eventsloggboken är numera spårbar. Det betyder att den kan dubbelloggas. Nästa gång den ska användas blir vid mitt Frukostevent i Värnamo. Det är samma dag som vi åker ner till FAD.

1 kommentar:

  1. JA, det är det jag säger... jag är ingen riktig geocachare.... jag är bara ok-väder, lagomsvåragömmor cachare. Men vi får finnas vi också. Såg ut som ni haft det trevligt. Ska försöka ta oss till Lövö till helgen. C-E ska till doktor på onsdag... läkningen av ett sår strular, det känns lite tungt nu. Så onsdag är ingen tänkbar geocachingdag. Om du kan, så åker jag gärna med på torsdag....

    SvaraRadera