söndag 7 december 2014

Andra Advent i Apladalen


Andra ljuset är tänt, vi är en vecka närmare julhelgen. Vi började dagen med att ta det lugnt. Jag gick en runda med hunden i det strilande regnet. Vi fikade och pysslade lite med ditten och datten. Jag planterade om en amaryllis som inte ville rota sig i jorden där den stått. Den fick flytta till en djupare glasvas och löken sveptes in i mossa och lite lavar. Snart slår klockorna ut. Det blir nog lagom tills de vita hyacinterna har blommat färdigt. Sen står de blå hyacinterna på tur. 

När man är ledig, kan man ägna sig åt långkok. Det blev gulaschgryta till middag. Den blir ju godast om den får tillagas länge. 


På eftermiddagen åkte vi in till Apladalen för att besöka julmarknaden där. Vi gick runt i alla stugorna och tittade på allt i de olika stånden, men vi handlade inte så mycket. Det var regnigt och lite kyligt.


Det enda vi köpte med oss hem var två julkärvar. Vi brukade köpa nekar, som man kallade dem hemma, på missionsauktionen förr, men nu har vi ingen auktion längre. Därför blev vi glada när vi såg besökare med nekar i famnen och så letade vi upp stället där de sålde dessa. Två nekar fick följa med hem. Den ena ska min mamma få. Det är en tradition. Den andra ska småfåglarna i Rannäs få kalasa på.


Det var mörkt i Apladalen även om ljusslingorna och marschallerna lyste upp här och där. Det fanns eldkorgar där man kunde värma fingrarna en stund.


Vi avslutade besöket med att dricka kaffe med dopp i prästgården där hembygdsföreningen stod för serveringen. Det var inte lika trångt där inne som förra året. Vi hittade ett par stolar och satt och småpratade med ett annat fikande par.


På hemvägen åkte vi fram till en grillplats där jag funderade på att ordna ett geocachingevent i mellandagarna. Vi hade ett sådant förra året vid Prostsjön och det blev välbesökt. I år letade jag efter en annan plats som kunde vara lämplig. Jag hade för mig att jag sett en grillplats vid den nya dammen intill Bolaskogen när jag var där. Det var mörkt så vi missade den först. Vi gick ett varv runt vattensamlingen och på vägen tillbaka hittade jag grillplatsen. Så nu är ett event inskickat och jag väntar på att nån reviewer ska publicera det.

Efter lite inköp på Citygross, åkte vi hem till kvällsteet med Teadventskalendern, men den här dagens tepåse var inte så god. Grönt te med kryddor som peppar och kardemumma smakade egentligen inte så mycket. Vi får hoppas på en bättre påse imorgon.

1 kommentar:

  1. Tror att ni kom senare än vi. Var klara strax efter fyra. såg kärvarna. Insåg att våra fåglar är alldeles för bortklemade för att vanligt havre ska duga.... gulsparvarna är väl de enda som inte blivit köpefröförstörda. event låter kul, hoppas att j och M har tillfälle att gå med. De ska till fjällen i mellandagarna, men jag tror inte att d et var förrän den 29-e de skulle åka.

    SvaraRadera