söndag 28 december 2014

Ett pulkaevent med småländskt triangeldrama


Nu är det vinter på riktigt. Först kom kylan, sen kom snön. När vi vaknade i morse, var marken täckt av några centimeter snö. Det blev genast lite ljusare och vackrare. Många fula detaljer doldes av det vita täcket.


Hunden ville ut i det vita. Katterna var också ute och lekte i snön. Jag tog med mig hunden på en liten promenad eller om det var tvärtom. Han stretade och drog uppför kullen.


Det var redan många spår efter lördagsmotionärer på Rannäsarundan. Vi bidrog med några ytterligare. Det var lite bitande kallt om kinderna. Jag hade klätt mig inför dagens kommande evenemang så jag klarade kölden bra i min långkalsonger och värmande tröjor.


Idag såg kanalen annorlunda ut än förra gången jag fotade den vyn. Isen bär förstås inte än men om det kalla håller i sig kan vi snart gå på isarna igen. Idag skyndade vi oss tillbaka in i stugvärmen och kom hem lagom till kaffet. Vi åt en semla och sen var det dags att packa ihop lite i ryggsäcken för dagens äventyr.


Igår pratade jag med Katrin och hon förslog att vi skulle åka till Vetlanda på ett Pulkaevent. Det var sthiwo som ordnade eventet då han också skulle släppa sin hundrade gömma. Katrin och Fredrik plockade upp mig i stan. Sen drog vi mot Njudung. Eventet hölls i Sjunnen på andra sidan Vetlanda. Vi anlände lite sent men glöden fanns kvar och loggboken var öppen för signering.


En del geocachare kände vi igen. Vi mötte några från Växjö och några lokala cachare. En del var nya bekantskaper. Det fanns även många familjer som kommit för att åka pulka i nysnön.


Vi avstod från att pröva pulkabacken, men det fanns andra som testade farten på stjärtlapparna. Snön yrde om de bromsande fötterna och rumporna fick sig nog en knådning.


Andra åkte kollektivt. En presenning funkar alldeles utmärkt men den är ju lite svår att styra. Kul är det i alla fall.


Jag plockade fram några hamburgare som jag hittat i frysen därhemma. Det var gott om plats på glöden för de andra hade nog redan ätit sina korvar och andra läckerheter. Det var gott med lite varmt i magen.

När klockan närmade sig 15-snåret, började många packa ihop sin prylar. Det var visst dags att ladda inför det stundande cachesläppet. sthiwo släppte några men även andra geocachare hade bidragit med nya gömmor. Vi packade också ihop och satte oss i bilen. Vi åkte inåt Vetlanda och där på vägen kom plinget. Katrin skummade snabbt igenom gömmorna och hittade en som inte var så långt borta. Den valde vi att satsa på.


Gömman fanns i Ekenässjön vid Pålavallen. Vi kände ju inte till trakterna så väl så vi fick chansa lite. Sista biten gick vi. Vi sneddade över den gamla fotbollsplanen som verkade vara oanvänd även om målen stod kvar. Marken verkade nästan upplöjd. Katrin stöp som en fura på stigen men det gick visst bra. Vi kom fram till resterna av en byggnad. Bara grunden fanns kvar. Där skulle det finnas en gömma. Vi letade en liten stund innan jag kunde plocka fram den välgömda burken. Precis när vi skulle logga kom sthiwo. Så han fick också vara med på FTF:en. Sen fortsatte vi tillsammans med honom mot nästa nya gömma.


Den hette Ur LED är tiden. Här träffade vi på en annan geocachare från trakten, e-din. Han var lite snabbare fram än vi var, men vi fick leta en bra stund utan resultat. sthiwo kontaktade CO som förklarade ledtråden lite noggrannare. Jag stod alldeles bredvid ett lämpligt sökobjekt och började undersöka detta. Det såg väldigt misstänkt ut. Jag rotade lite och plötsligt hade jag burken hängande i handen. Den var verkligen väl gömd, men koordinaterna var nog ungefär 10 m off. Först var vi i alla fall även här.


På vägen från gömman till bilarna mötte vi g.lidbeck, som anslöt sig till teamet. För varje gömma vi loggade växte gruppens numerär. Det fanns ytterligare en ny gömma i Ekenässjön. Den blev vårt nästa mål. Vi körde i karavan med sthiwo först i ledet.


Talludden låg nere vid sjön. Vi fick passera järnvägen och parkera vid en vändplan för att sedan gå en bit på en stig ner mot sjön. Det blev en rask promenad. På avstånd såg vi en lampa lysa framme vid gömman. Det visade sig vara e-din som tagit en annan väg. Han hade precis fått fram burken när vi andra anlände. Detta blev alltså dagens tredje FTF.


Det var oerhört vackert nere vid sjön. Den nyss nedgångna solens sista strålar färgade horisonten gulrosa. Dimman låg över sjön som låga moln. Vi stannade för att beundra utsiktens skönhet innan vi vände tillbaka till bilarna och skildes åt.

Vi i Team Tess åkte tillbaka till Vetlanda för att besöka Sibylla. Där fanns både toalett och mat som lockade oss. Lite ny energi kunde behövas. Det fanns nämligen en utmnaning till att anta. Vid eventet släpptes tre gömmor, alla med namnet vvv.triangeldrama.  En av trillingcacherna fanns i Vetlanda. De andra båda fanns i Växjö respektive Värnamo. Därav namnet vvv. Alla var multicacher. För att kunna logga en av dem, måste man besöka de andra två. Varje gömma innehöll nämligen ena delen av koordinaterna till de andra båda gömmorna. Som tur var, var det enligt beskrivningen tillåtet att samarbeta med cachare på de olika ställena. Idén till detta triangeldrama tycker jag var strålande. Men hur skulle jag kunna få tag på de båda delarna av koordinaterna till Värnamogömman? CO satt i samma bil som jag, men de avslöjade inget för mig. sthiwo hade nämligen samarbetat med captiva i Växjö och klokare och pjf70 i Värnamo.


Ett trumfkort hade jag ju. Min medverkan var efterfrågad av dem som ville logga de andra båda gömmorna. När jag träffade på g.lidbeck hade hon redan varit vid Vetlandaburken och hittat en del av koordinaterna till Växjö och Värnamo. Jag fick hennes uppgifter och lovade att vidarebefordra den information jag fick fram i Värnamo.

Men hur skulle jag få tag på den andra halvan som fanns i Växjö? captiva hade jag numret till, men de skulle inte säga något. Det löste sig genom att en annan växjöcachare, pyrrhan, kontaktade mig via mejl. Jag fick hennes nummer och ringde upp henne. Vi kom överens om att utbyta information. Därmed hade jag de uppgifter jag behövde för att hitta slutburken i Värnamo. Då var det bara ett antal mil mellan mig och densamma, men Fredrik rattade bilen snabbt mot hemhållet. Jag kunde bara sitta i baksätet hos GeoTess och slumra lite medan vi susade västerut.

Katrin och Fredrik följde med till första steget i Värnamo. Precis när jag kom fram och klivit ur bilen, ringde pyrrhan och undrade hur det gick. Jag meddelade att jag var på plats och bara skulle hitta rätt gran. Det gjorde jag medan vi pratade och snart kunde jag rabbla upp de siffror hon ville höra. Jag tog ett foto av koordinaterna och skickade över till g.lidbeck. Sen fick de väl slåss om att vara först i Vetlanda. Det blev visst pyrrhan som tog den. Växjögömman var Dahlströms först på och i Värnamo blev det jag.


Fredrik skjutsade mig vidare, men sista biten tog vi apostlahästarna. Först visade min GPS mig lite fel, men jag knappade in koordinaterna igen och då stod jag bara några meter från gömman. Burken kunde snabbt plockas fram och loggas. Det fanns till och med ett FTF-pris.


Detta var mitt andra FTF-pris för dagen. I den första gömman vi loggade fanns en FTF-pin. Eftersom det var jag som hittade den burken, så fick jag den. Vinsten på det andra FTF-priset var inte så stor, men det var i alla fall en vinst och inte en nit. Detta äventyr fick avsluta dagens roliga cachingtur med Team Tess. Jag blev avsläppt vid min bil som väntade på Lidls parkering. Sen åkte vi hem var och en till sig. Imorgon träffas vi igen. Då är det dags för mitt eget mellandagsevent i Värnamo. En del av dagens deltagare kommer vi att träffa även imorgon, men förstås även en hel del andra.

När jag kom hem, fanns det en god lasagne som grabbarna lagat. Det var bara att värma den och äta. Sonen kunde meddela en rolig nyhet. Han hade fått svar från en av de lägenhetsuthyrare som han kontaktat. På måndag ska vi åka till Alvesta och titta på en lägenhet som han kanske kan hyra. Från Alvesta går det ju bra att ta sig med tåg till Växjö och jobbet på sjukhuset. Nu får vi hoppas att bostadsproblemet löser dig.

1 kommentar:

  1. Kollade lite ohittat i V-mo igår och lade just in triangeldramat. Tror ju att en multi finns på några hundra meters avstånd, men där fick jag tji. Ses om en stund!

    SvaraRadera