lördag 6 december 2014

Te och FTF-glögg i Advent


Det blir inte så mycket gjort  mitt i veckan mer än att jobba. Övriga tider är det ju mörkt numera och ibland lite kallt. Nu har temperaturen krupit under nollan en stor del av dagen och inte bara på natten. Fast ibland är det över nollan och då har det regnat en del. Då är det skönt att krupa upp i soffan med en god kopp te och en macka, raggsocksstickningen och kanske ett korsord eller en trevlig bok.


Jag skickade efter på nätet en Teadventskalender. I lådan finns 24 påsar med olika sorters te. Varje kväll sedan 1 december har jag bryggt en eller två koppar med dagens tesmak och njutit av både svart, grönt och rött te samt ikväll även örtte. Det är goda teer allesammans men man får ju favoriter. Det röda teet, rooibos, har aldrig varit min favorit. Jag har fått det hos min svägerska som ju är uppvuxen i rooibosets hemland Sydafrika, men jag föredrar både grönt och svart. Den första röda påsen i kalendern var dock ordentligt kryddad med julsmaker så den var riktigt god. Vi får vä se vad som händer.


I lådan finns också en liten bok med beskrivning av teet och anvisningar för bryggning. Dessutom kan man sätta beyg på varje tesmak. Det här var en kul adventskalender för vuxna.


Varje år brukar jag baka ett speciellt saffransbröd med fyllning till Första Advent. I år hann jag inte riktigt med detta. Det fick bli i veckan efter. Vi hade andra bullar att festa på. Men nu finns Drottning Kristinas Julbröd i frysen att avnjutas, men bara på helgerna annars räcker det inte så länge. Om jag hinner brukar jag få baka en omgång till precis innan jul.


På kvällarna orkar jag inte så mycket. Jag hade feber några dagar och har varit rejält förkyld och täppt i luftvägarna. Det blir jobbigt att andas då. I fredags var jag feberfri och tillbaka på jobbet, men jag åkte ifrån en stund och träffade läkaren på vårdcentralen. Hon skrev ut lite näsdroppar och en inhalator till mig så att luftrören kan vidgas vid behov. Jag gillar inte inhalatorerna men ibland är det väl nödvändigt. Förkylningen innebar att jag fick avstå från medverkan i kvällens julkonsert. Tråkigt, men så är det. Det är tur att man kan sticka sockar utan att anstränga sig alltför mycket. Det första paret blev lite för stora till den som skulle fått dem i julklapp, men maken tog hand om dem. Det andra paret blir nog alldels lagom. Sen har jag nystat upp några härvor och ska börja på lite andra projekt har jag tänkt.


På lördagskvällen hade jag precis bryggt mitt kvällste och brett en skinkmacka, när det publicerades en ny multicache i stan. Det var min cachingkompis klokare som lagt ut sin första multi. Den måste man ju testa. Dessutom hade jag ju då chans till månadens FTF. Medan jag klädde på mig vinterutstyrseln, laddade jag in koordinaterna i GPS:en, skrev ut beskrivningen vilket kan vara bra när man ska räkna, tog några klunkar te och åt upp mackan. Sen skyndade jag mig att starta bilen och skrapa rutorna innan färden mot Värnamo och Karldal anträddes. Karlsdal är ett gammalt bostadsområde med sin historia som man kunde läsa om i beskrivningen. En av forna tiders stora agitatorer, Kata Dalström, höll ett tal där till arbetarna på pinnstolsfabriken. Det var nog ett riktigt mustigt politiskt tal. Dagens politiker verkar ju mesta kasta sand och skit på varandra i sandlådan som kallas riksdagen.


När jag stannade till och parkerade vid steg 1 såg jag klokare och GeoTess på trottoaren intill. Dessutom skymtade jag ett par andra personer som verkade bekanta på bron jag skulle till för att lösa steg 1. Jag skyndade ifatt dem och visst var det gundabo och IsleOfRealms. Vi slog följe till de följande stegen som vi hittade efter lite räknande och knappande. När vi närmade oss finalen, dök CO upp ur buskarna. Vid GZ letade vi lite i mörkret innan jag fick syn på något under löven. Det var en söt liten gömma och snart kunde vi rulla upp den tomma loggremsan och skriva in oss på FTF-platsen.


När vi tittade upp, stod CO där med glögg och pepparkakor till oss. Det smakade gott i mörkret och kylan. pjf70 dök också upp för att logga gömman. Så det blev nästan ett mini-event på platsen.


När vi firat klart och tackat för festen, promenerade vi tillbaka till bilen och sa hejdå och God Jul till varandra. Man vet ju aldrig när vi ses nästa gång. Det kan bli innan jul, men det är ju inte säkert. Jag körde hemåt igen och återvände till mitt kalla te. Det går som tur är att värma igen. Så blev jag varm igen efter detta trevliga avbrott med lite kvällsmotion.

1 kommentar:

  1. Blev lite sugen på glögg när jag kollade dina bilder på Katrin. Tänkte på att vi har ett antal geocacher att leta upp i Värnamo, när vi körde en bit längs 27an på förmiddagen. Men cachelusten infann sig inte idag. Det får bli en uppehållsdag som jag/vi ger oss på att leta upp dem. Eller också väntar jag ända till sommaren, gillar ju att cykla omkring runt stan och leta geocacher sommartid.
    Det blev jullunch ( trerätters- supergod) på Vandalorum idag. En runda i Apladalen hann vi med under det att mörkret tid infann sig. Garn och bröd blev det köpt + lite lotter. Men det är mysigt där. Ha en bra vecka och håll dej kry!

    SvaraRadera