söndag 28 december 2014

Knytisevent på en kylslagen mellandag


Idag vaknade vi till riktig vinterkyla. Solen orkade knappt lysa igenom molnen. Det knarrade om bootsen när hunden och jag tog en liten morgonrunda. Det var skönt att komma in igen efter en liten stund. Snart skulle det vara dags för flera timmars utomhusvistelse.


Vid halv ett åkte jag inåt stan för att förbereda inför dagens event. Jag hoppade in på Ässet i Forsheda och fixade de sista grejerna. Sen susade jag mot Bolasksogen på Gröndal i Värnamo. Det var där jag ordnat ett Knytisevent i mellandagarna. En bil var redan på plats när jag anlände. Ardbeg10 och BlueSuede hjälpte mig att bära bort ved och andra attiraljer till grillplatsen där vi skulle hålla till. Vi tände en brasa i eldstaden på platsen och en annan i min medhavda eldkorg. Det skulle behövas värmekällor i den här kylan.


Sen började det droppa in deltagare från när och fjärran. Några träffade vi redan igår. Gårdagens eventsarrangör hade bestämt sig för att besöka Värnamo. Det kom dessutom både kronobergare och västgötar.


Korvarna plockades fram och sveddes vid brasorna. Min lilla bordsgrill fanns också tillgänglig för korvupphettning. Jag hann med att äta en chorizo med bröd och senap, medan jag minglade runt bland gästerna.


Den som ville fick gärna bidra till knytiseventet. Några hade med sig lite rester från julen. Det blev väl inget fullt julbord, men visst fanns det en del att smaska på. Andra lämnade av en spårbar eller visade upp sina fina coin.


Eldkorgen matades med ved lite då och då. Det behövdes då kylan kändes i händer och fötter framför allt. Men geocachare är ett härdat släkte som klarar extrema förhållanden.


Värmen spred sig och smälte snön i en radie runt korgen. Korvarna blev upphettade till ättemperatur. Under tiden pågick samtalen och historieberättandet. Många tips kunde utbytas.


Till efterrätt kunde man grilla en sötare sak, om man ville. Vid eldkorgen grillades det på alla håll och kanter.


Både gamla geocachare och blivande sådana deltog. Vi var drygt 20 cachare och en mugglarfamilj som nog inte förblir mugglare så länge till.


Allra sist anlände Anna-Lena, men de finaste gästerna kommer ju sist. På event får man komma när man vill. Loggboken var öppen för signering ända till slutet. Egentligen behöver man ingen loggbok på event, men jag tycker det är trevligt att plita ner sitt namn i en sådan.


En del hade långt hem och hade varit ute sedan morgonen. De droppade iväg några i taget. Ett litet gäng stannade kvar till slutet. Mystar och deras lösningar diskuterades. Klockan började närma sig 15.00 och då skulle de tre nya gömmorna släppas. Jag hörde inget pling i någon telefon, men 3 minuter över kollade jag min mobil och då hade de kommit.


Hela kvarvarande gänget gav sig av på en FTF-promenad till den närmaste gömman, Damen vid Dammen. Jag blev kvar vid grillplatsen och packade ihop mina prylar. Eldarna hade brunnit ut och jag kunde bära bort sakerna till bilen. När jag var klar, kom gänget tillbaka från första loggningen. Gömman var kvar. Jag var lite orolig att den hade mugglats sedan jag lade ut den för fjorton dagar sedan. Det är trots allt ett mugglartätt område. Vi får se hur länge den klarar sig.


Många var nöjda med att få en FTF och lämnade Gröndal för den här gången, men några fortsatte till de andra båda gömmorna. Offerröset var närmast. Det finns på andra sidan Gröndalsleden. Man får gå en bit och stigarna kanske är lite översnöade nu, men 1000sjöar hittade gömman. Den tredje nysläppta gömman finns vid RV27 strax utanför stan. Max 5 min heter den och det står skyltat på platsen med stora bokstäver. Västgötarna hade haft sådan tur att plinget kom när de var på väg hemåt. De kunde logga den längs vägen.

Jag lämnade också eventsområdet och staden för att köra RV27 västerut mot hemmet i Rannäs. När jag passerade den sista gömman, såg jag en välbekant figur som var på väg tillbaka till sin bil. Jag tutade glatt och fick en vink med armen tillbaka.


Hemma igen med alla saker kunde jag värma lite lutfisk, som var det som stått på middagsbordet här hemma. Det är inte min absoluta favorit på julbordet, men det går att äta särskilt om man är hungrig. Sen kunde jag sitta här vid datorn en stund och läsa alla loggar som droppat in under kvällen. Alla gömmorna fungerade. Det är alltid lite spännande att se om de funkar. Sen är det alltid roligt att läsa loggarna och ta del av allas upplevleser. Mina upplevelser har ni nu kunnat ta del av här i bloggen.

1 kommentar:

  1. Haha... nä, så fin känner jag mig inte... som vanligt som den som inte har riktigt koll på det här med hur man gör i geocaching... jag körde ju lite fel också. Tror att jag ska klara mig utan gps... vilket jag ju inte gjorde. FTF-jakt ... nja, mest kul och se hur man gör. Riktigt häftigt då alla försvann in i granen! Eller iaf fem-sex stycken. Med 1000sjöar i spetsen. Så att jag hittade cachen, det skulle jag inte säga att jag gjorde. Försökte inte ens, för det var det tillräckligt många som gjorde redan. Men jag såg hur den roliga gömman såg ut. Åkte til offerröset. Hitatde inte rätt väg, och så började det skymma, så jag vände om med oförrättat ärende. Finns fler tillfällen... kanske redan till helgen. Tog ficklampan och tänkte försöka leta upp cachen vid sjukhuset. Hade bara mobilen med och d en ville inte visa mig närmare än 10 meter, sä även där fick jag tji. Men friskluft, lite promenad och två decembercacher ( + eventet) det r jag nöjd med. Kul att du ordnar event. Kommer gärna när jag ändå är i trakterna. Hörs!

    SvaraRadera