onsdag 31 december 2014

Malmö via Alvesta


Äntligen kom det några vardagar mellan alla helger. I år är det ovanligt få vardagar på jullovet. Maken har tagit semesterdagar så han är ledig lika länge som jag. På måndagen steg vi upp tidigt för att vara på ett lov, men vi skulle ju iväg ner till Skåne hela familjen. Ja, inte Takko förstås, men vi tog en morgonpromenad, han och jag. Solen färgade himlen i sydost i morgonrodnadens färger. Det var kallt, -15 grader.


Bilen var packad med så få saker som möjligt och vi var redo att ge oss av. Takko lämnades av hos Ambjörn, som är vår räddning ibland, när vi ska bort och hunden inte kan följa med. Vi körde inte raka vägen till Malmö, som vi brukar, utan vi tog vägen om Alvesta. Sonen hade nämligen fått napp på en lägenhet där, som vi kunde titta på.


Jag glömde alldeles bort att ta kort i Alvesta. Vi kom lite tidigt och han som skulle visa oss var lite sen. Så vi tog en kopp kaffe och en bulle på stationen. Det var inte långt dit från lägenheten vilket är bra eftersom sonen måste åka tåg till jobbet om han ska bo där. Men det tar knappt en kvart och jobbet ligger nära stationen i Växjö.

Lägenheten låg en halvtrappa ner granne med tvättstugan. Det var en etta med riktigt kök. Vi blev nöjda med det vi såg och hyran var rimlig. Det skulle komma någon mer och titta på den samma dag, men vi skulle få besked på fredag. Nu håller vi tummarna och ber för att sonen ska få flytta in där så fort som möjligt. Tjejen som bodde där nu skulle flytta tvärsöver gatan så han kanske kunde komma intill innan januari månads slut. Annars hade hon lägenhetennmånaden ut.


Färden fortsatte sedan söderut via Älmhult och Hässleholm. Jag slumrade lite i framsätet. De andra gjorde nog detsamma i baksätet, men maken fick hålla sig vaken eftersom han körde. Det blev lite varmare ju längre åt söder vi kom och snön avtog även om det fortfarande var minusgrader.


När vi kom ner till Malmö, var det dags för lite lunch. Först var vi tvungna att åka hem till syrran och hämta nyckeln till sonens lägenhet eftersom han glömt sin egen nyckel hemma i Småland. Då var det tur att syrran hade en reservnyckel. Sen gick vi till Mobilia och åt på Hanks Grill.


Det blev Mix BBQ-tallrik med grillspett med lamm, kyckling och adana (turkisk kryddad köttfärs). Hungriga som vi var smakade allt gott. Såserna var goda att doppa både bröd, pommes och kött i.


Nästa anhalt blev lägenheten på Eriksfält. Vi var ju där för att städa och packa ihop alla sonens prylar, men eftersom sönerna skulle sova där natten som kom, kunde vi inte börja tömma den. Vi kunde packa ner sakerna i flyttlådor i alla fall och börja städa. Jag tog mig an toaletten med duschen. Det känns alltid bra att ha klarat av ett område. Vi jobbade fram till halv sju. Sen tvättade vi av oss dammet och åkte hem till min syster och svåger.


Syrran bjöd in oss på gröt och skinkmacka till kvällsmat vilket vi gärna tackade ja till. Det smakade förstås gott efter dagens saneringsarbete. Det är också roligt att träffas och prata lite. Tiden gick fort och vi behövde vila innan morgondagens stora insats på städfronten. Så vi tackade för oss och åkte vidare.


Vi lämnade av sönerna på Blekingsborgsgatan. Det blir aldrig riktigt mörkt i staden och alla ljusen var tända. En del husfasader var också belysta i andra färger än originalet. Staden blir trevlig med lite färg och ljus.


Maken och jag åkte in till vårt hotell som låg vid Stortorget. Först gick jag till fel hotell, när jag checkade in på eftermiddagen. Det fanns nämligen två Scandic Hotell vid Stortorget. Det ena hette Stortorget , men det vi skulle bo på hette Kramer. Det såg ut som ett litet slott. Vi bodde på andra våningen i rum 209. Maken ville gärna pröva relaxavdelningens faciliteter och började dona för ett besök i bastun. Jag valde i stället att ta en promenad i omgivningarna och leta upp någon geocache.


Det hade ju inte blivit några längre hundpromenader den här dagen så det var skönt med en liten fotvandring på kullerstensgatorna i centrala Malmö. Jag började med en enkel uppvärmningscache vid Malmö katedral. Den hittades enkelt och loggades utan problem då mugglarna höll sig undan.


Sedan valde jag mellan några multicacher eller en Whereigo, som jag hade laddat ner i mobilen eftersom min nya GPS inte har Whereigo. En sådan cache är ju inte så vanlig så jag bestämde mig för att pröva den. Den verkade inte så svår heller även om den var på engelska. Starten var på Lilla Torg där lampan lyste upp torget och folk fortfarande besökte uteserveringarna.


Sedan var det sex olika platser som skulle besökas. Alla hade intressanta byggnader att visa upp. Man fick ta dem i vilken ordning man ville så jag började med en av de närmaste. När jag kom till rätt plats, dök det upp ett OK och en beskrivning i appen som berättade om byggnaden. Sen var det bara att välja nästa. Det enda jobbiga var att man bara hade kompassen att gå efter. Kartan funkade inte. Man såg bara zonerna inte gator och hus.


Det innebar att jag hamnade på fel gata och fick gå runt kvarteret ett par gånger, men det blev ju en bra motionsrunda av det hela. Platserna hittades enkelt i alla fall och snart hade jag alla sex etapperna godkända.


Vid den sista hamnade jag i närheten av Gustav Adolfs Torg så jag gjorde en liten paus och gick dit. Det brukar vara vackert där med alla ljusdekorationer. Så även i år. Det var is på fontänen men inte lika mycket som vi sett tidigare år. De belysta träden i bakgrunden var vackra. I det som är bakom det mest belysta föll ljusen liksom ner genom grenverket. Det blev vackert och effektfullt mot det andra trädet med fast belysning.


På andra sidan fanns ett träd fyllt med färgglada lysande paket. Det var tydligen ingen som fick dem på julafton. De fick hänga kvar i trädets topp.


Isbjörnarna och pingvinerna hade visst möte här i Malmö. Isbjörnarna kommer ju norrifrån och pingvinerna bor på södra halvklotet. Det kanske var lagom att mötas här.


I den lilla parken vid torget gick man genom en ljusportal i ena änden och en annan i den andra änden. Däremellan huserade alla figurerna. Renarna var också på plats. Jag såg mig om i granskogen innan jag vände tillbaka mot finalgömman.


Det fanns en final att besöka i den här Whereigon, som hette Gamla Väster.  När jag kom dit, fick jag veta att jag klarat av det hela och kunde gå till slutkoordinaterna för att leta upp burken med loggboken. Den låg 221 m bort så jag traskade vidare. Först letade jag på fel ställe trots att det stämde med ledtråden. Sen såg jag i min GPS att jag var ca 1 m ifrån. Jag använde mobilen under rundvandringen men slutkoordinaterna knappade jag in i min GPS i stället. När jag letade vidare hittade ett annat lite mer undanskymt ställe som också motsvarade ledtråden och där fann jag den lilla burken. Jag krafsade ner mitt nick och dagens datum. Det var tur att det inte blev en DNF efter den långa promenaden.

Nu var jag ganska nöjd med dagens insatser och återvände till hotellet. Det var skönt att duscha av sig och krypa ner i den varma sängen för lite vila.

1 kommentar:

  1. Låter som en givande cachevariant den här Virego..nä where I gone var det. �� Skulle vara kul att testa. Känner igen alla platserna..och blir lite Malmösugen. Har inte varit där sedan i mars. Nu när Karin flyttar till egen lägenhet, hoppas jag att det blir snatt och lite mera ofta. Anna-Lena

    SvaraRadera