lördag 27 juni 2015

Kyrkor och orkidéer


Andra dagen på Hökensås inleddes förstås med frukost i stugan. Sedan gjorde vi oss i ordning för en heldag bland burkarna i Tidaholmstrakten. Vi hade lite tid på oss innan vi skulle träffa Birgitta och Malin så det blev en runda bland kyrkor och kapell. En liten bit söderut från ampibngen sett fanns Blåhults kapell. Det blev dagens första loggade burk som jag hittade på ett smart ställe efter lite letande.


Ibland får man göra Vägval i livet. Här i en korsning fanns en ovanlig vägvisare och i närheten fanns en vanlig gömma som vi loggade när vi passerade.


Sen blev det en riktig kyrkrunda. Det var tätt mellan kyrkorna i bygden. Först ut var Härja kyrka. Det var en trevlig burk som var gömd på ett smart ställe bredvid den vackra kyrkan.


Nästa kyrka var Vättaks kyrka som hade annorlunda form och var byggd av annat materal än de andra.


I Hångsdala kyrka gifte sig Birgitta (bojip) fick vi veta lite senare, när träffade henne. Anna-Lena hittade gömman på ett vanligt ställe.


Under tiden studerade jag ett intressant träd. Det var hårt beskuret men grönskade överallt på stam och grenar.


Den sista gömman fanns vid Valstads kyrka. Alla kyrkorna var väldigt olika till utförandet. Här var det trappstegsgavlar. De gjorde att kyrkan fick en skånsk framtoning. Det var intressant att fyra kyrkor inte långt från varandra kunde se ut så olika.


Nu närmade sig klockan 11 och det var dags att sätta kurs mot Skogastorps naturreservat. Där väntade Birgitta och Malin (Jamandcat) på oss. Vid parkeringen hittade vi den ena av de två gömmorna på platsen. Fikaplats #5 Skogastorp var ett passande namn för här fanns en stora fikaplats vid parkeringen, men Birgitta tyckte att det blåste lite väl mycket här. Så vi sparade fikat till lite senare på en annan plats.


Skogastorp är ett orkidéparadis. Det består av ett kärr beläget på Plantabergets sluttning med en berggrund bestående av kalk. Det var lite blött här och där som det brukar vara i ett kärr men det fanns en fin runda att gå. Vi såg många olika orkidéer här. Det kan vara svårt att avgöra vilken som var vilken, men jag tror vi såg ängsnycklar, skogsnycklar, vaxnycklar, luktsporre och flugblomster.






Vi tog oss runt på stigarna i sakta mak så att vi hann se och njuta av alla blommor och av gemenskapen. Det fanns många andra blommor också. Vi såg bland annat humleblomster, tätört och höskallra.





Vi fotograferade en hel del blommor. Det var inte bara jag som gillade att fota blommor.


Längst in hade Birgitta gömt en burk som visade sig vara alldeles blöt. Vi städade ur en del olämpliga saker, torkade ut burken och la dit en ny torr remsa att logga på. Vi blev de första att logga på den.



En av min barndoms blommor är kattfoten. Här växte den rikligt på de torrare partierna. Den här platsen finns bevarad i mitt minne och jag hoppas den stannar där länge för det var en av dagens höjdpunkter.


Vid de blötare partierna i reservatet fanns det en spång att gå på. En liten bäck rann genom det och slingrade sig fram i gräset. Vi gick runt hela rundan innan vi återvände till parkeringen för att åka vidare till en annan fantastisk plats. Det blev en lite trebilskaravan idag också. Birgitta visade oss vägen till platsen som jag kommer att berätta om i nästa inlägg. Det är bäst att dela upp dagens upplevelser i flera delar så att de inte blir för långa att ta sig igenom.

4 kommentarer:

  1. Klok du, som inte är lika otålig som jag, och ska ha ut allt på en gång. Skogatorp var en pärla... i dag har jag besökt en annan... Nolgården, Näs.Sverige är bara helt underbart vackert. Fika på Vandalorum på onsdag förmiddag??? Om det passar Katrin då.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det kan nog passa bra med fika då.

      Radera
    2. Det passar mig bra också. Vi får höras om tiden. Katrin

      Radera
  2. Ja det är en kyrktät bygd jag bor i. Finns faktiskt rätt gott om kyrkoruiner också.
    Verkligen kul att ni uppskattade Skogastorp. Har faktiskt aldrig varit där annat än när guckoskon blommar och på hösten. Kul med en anledning till besök nu när så mycket blommade!
    Birgitta

    SvaraRadera