måndag 3 augusti 2015

Forshedas första CITO-event


Igår var det dags för Forshedas första CITO-event. Det var för övrigt även mitt första egna CITO-event. Jag har varit på ett antal, men jag har aldrig arrangerat något förut. Det var ett av sommarens mål att ordna ett CITO.


Det var också Zacks första event. Han verkade trivas. Ett CITO innebär att man plockar skräp och städar upp ett område. Jag hade valt att städa vid macken i Forsheda. Där brukar det vara lite skräpigt. Folk stannar för en rökpaus så det var gott om fimpar. Sen är det lagom långt från Hamburger Hill så en del kartonger och pappmuggar hamnar här i dikena.


Jag anlände i god tid, men det fanns redan folk på platsen. Fler droppade det in. Vi blev väl ett femtontal till slut. Jag delade ut platspåsar och sen städade vi. Det gick ganska fort för det var ju inte så förskräckligt skräpigt trots allt. Sen kunde man signera loggboken och börja mingla lite.


En del hade lite udda cachingfordon för att ta sig hit. Detta var pglans med sin Piaggio. De flesta tog ändå den vanliga bilen.


Städ- och fikaevent var det annonserat. Så efter städningen blev det fika som var och en hade med sig. Jag hade med lite extra vatten och både tepåsar och pulverkaffe. Dessutom hade både jag och Katrin bakat. Hon hade med sig en jättegod tigerkaka.


Jag hade svängt ihop en långpanna med hallonkaka på förmiddagen. Den verkade också slinka ner hos deltagarna.


En del hade varit ute hela dagen och letat cacher. Då blev det ju en bra avslutning att träffas så här och umgås med likasinnade.


Vi satt där en bra stund och pratade om allt möjligt. Vi kom in på mystlösning bland annat. Där kunde vi tipsa varandra om lite användbara sidor och intressanta mystar.


Efter eventet fanns det möjlighet att följa med på en guidad tur till min nya Earthcache borta vid Storån. De flesta följde med dit. Vi gick från macken utom motorcyklisterna som tog hojarna till parkeringskoordinaterna. Sen hade vi en liten bit att gå längs körvägen mot ån.


På platsen studerades stränderna ur ett geologiskt perspektiv. Vi såg var det eroderade och var det byggde på.


Sen diskuterade vi hur platsen kommer att se ut om 50 eller 100 år framåt i tiden. Det var en av uppgifterna i Earthcachen.


Ån flöt sakta fram över det platta landskapet. Det är ju därför den vindlar sig fram och ständigt förändras även om det tar sin tid.


Den sista uppgiften var att jämföra hastigheten på vattnet i innerkurvan och ytterkurvan. Det kan ju variera beroende på vattenflödet och vattenståndet men nu flöt det ganska sakta fram.


Alla klarade förstås provet och blev godkända att logga Earthcachen. Sen gick vi samma väg tillbaka mot macken där vi skildes åt. Mitt första egna CITO var avklarat.


Själv åkte jag bort till den andra vanliga cachen på andra sidan ån, Flyttblock. Jag hade fått höra att några inte hade hittat den. Den är ju enkel så jag tänkte att ungdjuren kanske kommit åt den. Men då borde den ha funnits utanför på marken någonstans. Den visade sig ligga precis där den skulle. Den var på rätt plats.


Sen åkte jag hem och gick en liten runda med hunden. Vi plockade lite skogshallon och smaskade på. De börjar mogna så nu är det dags att ge sig ut med hinken. Även blåbären behöver plockas. Det får bli veckans uppgift. Yngste sonen lämnades av vid tåget mot Karlskrona idag, men den äldste är hemma ett tag till på semester. Vi får roa oss den här veckan, han och jag, för maken har ju börjat jobba. Det får väl bli någon liten runda bland gömmor inom rimligt avstånd.

1 kommentar:

  1. Schysst med städande. Är det någon som uppmärksammar och säger tack..?Från allmänheten s.a.s Ögat går lite fram och tillbaka. Men inte så illa som i helgen på långt när. Mest skavande....
    Till den fina myrliljemossen så kör du förbi vårt hus och in nästa väg, vänster, den vid den stora stenmuren. Kör förbi huset och följ vägen, uppför backen, nerför en inte lika brant backe, håll vänster och ni kommer förbi några småhus ( är en liten skjutbana). Ställ bilen då det inte går att köra längre och promenera. då kommer ni fram till mossen.... först en liten mossdel, och sedan den stora delen. Vi är nog hemma på fredag, men sannolikt kommer J och M hit, så de /vi kan reka för ( och anmäla) eventet.

    SvaraRadera