torsdag 20 augusti 2015

Till svärfars minne


Det känns nästan som om det redan var helg fast det bara är torsdagskväll. Det kanske beror på att jag varit ledig idag och dessutom har hela familjen varit samlad här hemma. Nu är vi bara tre kvar. Växjösonen har återvänt dit. Han ska jobba imorgon. Det ska maken och jag också, men karlskronasonen stannar hemma några dagar. 


Anledningen till ledigheten var förstås svärfars begravning. Den började klockan 11 men vi åkte till Missionskyrkan redan halv 10 för att hjälpa till med förberedelserna.


Många vackra blomsterbuketter hade anlänt och smyckade golvet på estraden.


Nere i festvåningen dukades det till minnesstunden. Vi hade med oss lite kaffe så vi fick en liten kopp innan begravningsgudstjänster. Det skulle ju dröja en stund innan vi fick kaffe igen.


Det var en hel del som kom till begravningsgudstjänster. Svärfar var gammal och då finns inte så många kvar i hans generation, men det fanns de som mindes honom och ville vara med. Officiant var pastorn i Missionskyrkan, Dan Forsgren, som höll i en fin begravningsakt. Rolf Zimmergren sjöng Tonen från himlen, som är en svensk version av Amazing grace, och Lydia Lithells Flyttfåglarna. Jörgen Davidsson spelade både orgel och ackompanjerade på flygeln. Som ingångsmusik spelade han O, store Gud och vid utgången Jag har hört om en stad ovan molnen. Psalmsångerna vi valt var Blott endag och Det finns djup i Herrens godhet.


Under utgångsmusiken bars kistan ut av Reinholds son och barnbarn. Det var alltså maken och sönerna tillsammans med deras tre kusiner. Sen åkte vi upp till nya kyrkogården där svärfar nu får vila intill svärmor. Vi fick ta farväl där och avslsuta med att sjunga Härlig är jorden innan pastorn läste välsignelsen.


Alla följde ju inte med tillbaka till Missionskyrkan för minnesstunden men vi var ungefär 30 personer som fick äta lunch tillsammans. Vi fick en god kall lax med potatis, grönsaker och sallad. Sen kunde behövde vi röra på oss lite innan vi samlades igen för några tal innan kaffet. Det var inte många som ville tala offentligt, men det var många gärna berätta sina varma och ljusa minnen av svärfar.


Till kaffet fick vi gräddtårta med bär. Sen avslutade pastorn samlingen med en andakt. Vid tretiden var hemma igen och kunde ta av oss de varma begravningskläderna. Visst var de stiliga i sina mörka kostymer och vita skjortor, men det var säkert skönt att få ta av sig dem och byta till något svalare.


Det var en varm dag. Inte ens hunden ville gå någon längre runda förrän senare på kvällen. När det blev lite svalare kunde vi ge oss ut på en långrunda upp till skogen. Maken skjutsade äldste sonen till tåget. Jag rättade en hög med tabelltest. Här kör vi hårt från början. Imorgon får jag dela ut dem till femmorna så de kan se hur mycket de har glömt över sommaren. Sen bakade kakor som både maken och jag ska ha med oss imorgon till respektive jobb.


1 kommentar:

  1. Alltid skönt när jobbiga saker är gjorda. Fast visst kan en begravning vara en riktigt fin stund. Ser ut som er var det. Ha en fin helg!

    SvaraRadera