söndag 2 augusti 2015

Polen, dag 2 - 45 mil till Wroclaw


Andra dagen på vår semesterresa skulle bli en lång transportsträcka så det gällde att ladda med en bra frukost. Det var inga problem på vårt hotell för där fanns en välfylld frukostbuffé.


Sen packade vi ihop våra pinaler och lämnade det trevliga hotellet. Första stoppet blev vid bilfärjan över Swina. Nu var det dags att ta den åt andra hållet för att komma över till Wolinön där vägen söderut fortsatte.


Det fanns åtminstone tre färjor som körde i skytteltrafik över flodarmen. Resan var gratis och man fick en liten känsla av att åka Bolmenfärjan.


Sen följde 45 långa mil då det inte hände så mycket längs vägen. Vi rullade på och betade av dem så fort vi kunde. De stora vägarna var bra med ganska ny beläggning, men de mindre vägarna var urusla i Polen. De var väldigt gropiga och skumpiga. Mat måste man ha även på transportdagarna. Vi stannade vid ett matställe bakom en mack. Där fanns en hel del att välja på till lunch men inga skyltar som talade om vad det var. Kocken kom och berättade så att vi kunde välja.


Maten var god. Vi åt god mat hela tiden i Polen. Min kyckling med pommes var kanske lite torr men smaken var det inget fel på. Pannacottan till efterrätt var helt OK.


Sen fortsatte vi söderut. Det var min tur att köra. Ibland såg vi något intressant längs vägen. Plötsligt ropade maken att det fanns en Kristusstaty en bit fram. Han lyckades få fram sin kamera och knäppa nån bild på den. Sonen erinrade sig att han hört talas om att det skulle finnas en sådan i Polen. Vi hittade den, men vi susade snabbt förbi.


Ett fikastopp hann vi också med. Den här gången blev det Apfelstrudel till kaffet. Det tog lite tid innan den kom på bordet men alla gillade den. När vi fortsatte resan, hamnade vi vid ett vägarbete. Vi blev visade in i en stad i stället för runt om. Motorvägen var väl inte riktigt klar här utan man höll på med bygget runt staden. Det tog minst en timme extra för köerna var långa och stannade upp hela tiden. Det var skönt när vi kom ut på den stora vägen igen.


Klockan var rätt mycket när vi anlände till Wroclaw och hittade en parkeringsplats inte långt från hotellet. Där kunde vi stå gratis till klockan nio på morgonen.


Det här hotellet var lite äldre men trevligt och låg mitt inne i stadens centrum inte långt från järnvägsstationen. Personalen var väldigt trevlig och tillmötesgående.


När vi installerat oss på hotellet tog vi en stadsrunda. Wroclaw är en stor stad och jag gillar ju inte stadscaching så särskilt mycket. Men vi gick till några ställen och försökte. Det första var en ganska sunkig bakgård där det fanns en biograf men den hittade vi inte. Då fortsatte vi till en staty där vi letade ett bra tag utan resultat.


Vi studerade monumentet i stället och sedan gick de andra tillbaka till hotellet medan jag fortsatte mot andra gömmor. Någon borde jag väl kunna hitta.


De andra hittade en samling häftiga statyer på gatan. Jag har inget minne av dem så jag gick nog inte förbi dem utan kom en annan väg tillbaka.


Kyrkcacher brukar kunna vara enkla åtminstone hemma i Sverige. Här var de inte lika enkla. Vid den här stora kyrkan sökte jag en bra tag men ingen burk ville visa sig för mig.


Då fortsatte jag till nästa stora kyrka, Sankt Kristoffers Lutherska kyrka, och där fick jag äntligen tag på en burk. Den var lite klurigt gömd men jag såg den.


Det var skönt att äntligen hitta en gömma. Då fick jag en logg i ytterligare en region i Polen.


Det blev rätt mörkt innan jag var tillbaka vid hotellet. Det märktes att kvällarna var kortare här nere i sydvästra Polen än hemma i Norden. Det mörknade tidigare.


Hotellet låg vid en trafikerad gata. Vi hörde trafiken och tågen som passerade på järnvägen i närheten. Dessutom var det mycket folk ute som också hördes genom de öppna fönstren på rummet. Men vi sov gott efter den långa dagen på resande fot.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar