lördag 15 augusti 2015

Souvenirjakten vid Flåren


Efter den första arbetsveckan på det nya läsåret var det dags att försöka avsluta sommarutmaningarna från Groundspeak genom att logga en mysteriecache någonstans. Litet planeringsmöte med Katrin via telefonen och så var det bestämt att vi träffas framåt kvällen.


Jag anlände till deras residens och sedan stuvade vi in oss i deras cachingfordon för att söka oss söderut mot näset mellan Vidöstern och Flåren, närmare bestämt till Rolstorp. Där fanns en stolpcache som Katrin redan loggat men inte vi andra. Men allra första stoppet blev i Tånnö där Fredrik hade en ologgad vid vattenverket. Därefter snabbstoppade vi vid Rolstolp. Jag såg gömman redan från bilen så den loggades snabbt.


Sen fortsatte vi in på småvägarna som korsar näset i ett nätverk av grusvägar. Innan vi kom fram till dagens huvudmål fanns det ytterligare en gömma i skogarna. Pennan är mäktigare än svärdet var namnet på den.


Vi kunde parkera vid parkeringskoordinaterna. Det fanns inga bilister ute ikväll på skogsvägarna. Sen gick vi ca 80 meter in på en skogsväg och sedan en stig innan vi kom fram till gömman.


Nog fanns det gott om pennor och bytessaker i den burken. Zack var mäkta imponerad och nosade runt i pennskrinet.


Det var en fin plats som säkert haft någon form av bebyggelse förr i tiden. Det såg ut att vara kantarellmarker, men vi hittade inga kantareller bara röksvampar och andra oätliga varianter.


Då var det dags för det egentliga målet för vår kvällstur. Småvägarna förde oss till andra sidan näset där vi kom fram till Flårens västra strand. Sjöodjuret har siktats vid Ramsö var det spännande namnet på gömman vi ville hitta.


Av beskrivning, ledtråd och loggar förstod vi att det handlade om att fylla ett rör med vatten så att burken kunde flyta upp och fångas. Jag hade tagit med mig det stora redskapet för vattenfyllning. Annars skulle vi kanske få springa många gånger fram och tillbaka för att hämta vatten i sjön.


Medan Fredrik och Zack hämtade vatten i sjön tätade Katrin och jag behållaren med eltejp. Sen var det bara att hålla på vattnet och det funkade alldeles utmärkt. Vi fick vatten över som kunde vattna mossan på marken med. Loggen kunde signeras och därmed var uppdraget utförd och en ny souvenir inhöstad.


Sen sökte vi oss ned till vattenbrynet där det låg en båt som nog inte varit ute  på äventyr på ett tag. Den var delvis vattenfylld.


Zack skuttade runt nere i strandkanten och nosade på allt. Valpar måste ju undersöka allt.


Vi satte in vattenkannan i bilen och tog en liten promenad ut till ön som hängde ihop med stranden. Man hade säkert fyllt ut med sten och grus här så att man kunde köra ända ut på ön. Det fanns ett hus på andra sidan ön.


Det var vackert här nere vid Flåren. Himlen var rosafärgad nere i underkanten och vågorna skvalpade mot stranden. Det blåste lite in mot land.


Det stack upp stenar överallt och några öar. Flåren är en stenig sjö. Vi såg inga människor ute i båtar såsom vi sett ute på Vidöstern, men det fanns många båtar förtöjda på olika ställen. Vi gick vägen över ön till huset men där vände vi. Vi ville inte inkräkta på stugägarnas tomt.


Det blommade för fullt på den smala vägremsans vägkanter. Den här växten kände vi inte igen. Blommorna påminde om potatisblommor fast lila.


Fackelblomstren var också lila och blommade här och där,


Zack underökte allt möjligt och nosade på det emsta. Här växte det kungsljus bland gruset på vägkanten.


Zack tränade på att valla in flocken. Han hade full koll på oss så att vi inte gick vilse.


Vi vände tillbaka mot bilen och styrde den tillbka mot stan igen. Det var en skön kväll. Fredrik loggade ytterligare en gömma inne i Tånnö vid missionshuset som vi andra letat upp vid tidigare tillfällen. Snart var vi tillbaka i stan och passade på att handla lite på vägen hem.


Det var kvällens utflykt med GeoZacks team. Det blev en lyckad expedition. Vi lyckades logga en Unknown och därmed fick vi inte bara en souvenir utan två. Den sista erövrade vi därför att vi loggat alla de andra fem sommarutmaningarna och nu kan vi alltså kalla oss Road Trip Heroes.


Nu är det dags att vila efter veckans utmaningar både i skolan och utanför. Redan imorgon kan man få ytterligare en souvenir om man loggar en cache. Då är det Internationella Geocachingdagen. Vi får väl se vad vi ska hitta på då.

1 kommentar:

  1. Oj, här hann jag visst före er. Har ju besökt alla gömmorna. Fast utan vattenkanna.... men med vattenflaska... : ) Letade upp en cache i Åled på väg hem från Halmstad idag. Första gången jag läste om souvenir på cache-dagen, väntade jag i flera veckor på ett brev på posten.... Så det kan bli. Ha det gott... det är det l'tt att ha i det härliga somamrvädret!

    SvaraRadera