söndag 2 augusti 2015

Polen, dag 4 - Krakow


Ännu en morgon med frukostbuffé på hotell. Vi hade en hel del på dagens program så vi startade ganska tidigt med en god frukost.


Krakow är en gammal stad, som klarade sig från att bombas under kriget. Vi fick tag på en karta över gamla stan. Vi tänkte checka ut från hotellet men låta bilen stå kvar på parkeringen och gå till Wawel Hill.


Vi bodde i de gamla judiska kvarteren och det märktes. De flesta byggnaderna var gamla, men det fanns en del nyare också. Vi promenerade i rask takt längs Miodowagatan.


Det fanns ett stort antal synagogor i den här stadsdelen. Vi gick förbi en av dem och stannade för att kolla in kartan utanför. Burken längst upp på stuprännan hade en davidsstjärna på sidan.


Det fanns även davidsstjärnor på andra ställen t ex på portar och grindar.


Krakow var en vacker stad, men det var mycket trafik på de stora avenyerna. Folk parkerade hur som helst, cyklade på trottoarerna och vi såg en del tillbud men ingen olycka som tur var.


I gathörnen stod ofta en vagn där de sålde bagel. Vi stannade på ett ställe och köpte med oss ett par för att smaka på dem senare.


Vårt mål var Wawel Hill, som är en kalkstensklippa ovanför floden Wisla. Den har varit bebodd sedan lång, lång tid tillbaka. Uppe på klippan finns ett slott och en katedral. Krakow var ju en gång Polens huvudstad. Vår svenske kund Sigismund var kung även över Polen på 1500-talet. Han fortsatte att vara kung där när han avsattes från den svenska tronen. Hans mamma var polsk prinsessa. Vi klättrade uppför kullen genom att ta trapporna upp och gå in genom porten.


Katedralen var mäktig. Katolska kyrkan har ju alltid haft ett starkt fäste i Polen. Här uppe på Wawel Hill fanns inte mindre än två Earthcacher. Den ena, Wawel Hill´s fossils, kunde man logga genom att studera fossil, som hängde i porten till katedralen. Vi hade en bild att gå efter men vi hade svårt att hitta fossilen. Till slut frågade maken vakterna som stod utanför katedralen och de pekade inåt.


Tyvärr höll de på att renovera i entrén så det var svårt att få en uppfattning om fossilen. Vi gjorde så gott vi kunde. Sen gick vi in i katedralen som var magnifik. Där fick man inte fotografera så det kan jag inte visa.


Utanför katedralen fanns en staty av den polske påven Johannes Paulus II eller Karol Józef Wojtyła som han hette innan han blev påve. De är stolta över honom i Polen förstod vi.


Toppen av Wawel Hill är omgiven av murar. På borggården i mitten fanns vackra planteringar med blommande växter.Vi sneddade över borggården för att ta oss till nästa Earthcache. Den första var inte riktigt avklarad än men vi sparade resten till senare.Vårt nästa mål var Drakens grotta, Smocza Jama. Här fanns Earthcachen Cavernum Draconis. Det är en grotta i kalkstensklippan som också innehåller en källa. Man fick betala inträde i en automat och visa upp för vakten utanför. Sen var det en lång spiraltrappa ned till grottan.


Det är bara en del av grottan som är öppen för besökare. Den är mycket större och där finns underjordiska små sjöar och sällsynta organismer i vattnet.


Nere i grottan fanns en ammonit som vi skulle leta upp. Det var en av uppgifterna till Earthcachen. Vi fick leta ett tag då vi inte riktigt förstod vilken trappa som åsyftades i beskrivningen. Till slut hittade äldste sonen den lilla ammoniten.


Enligt legenden är Krakow byggt på platsen där en drake bodde i sin grotta och terroriserade de som bodde där ända tills kung Krak besegrade draken.


Det var en spännande upptäcktsfärd genom grottan. Vi såg grönskimrande kristaller på väggarna.


På ett annat ställe hittade vi ett hjärta format av vattnet som runnit genom håligheterna. Vi fortsatte genom grottan och kom ut längre ner.


Utanför porten fanns en staty av en drake som stod på ett klippblock. Ibland sprutade det eld ut munnen på den. Jag hittade en liten film på Youtube, som någon lagt ut och som visar lite mer hur det ser ut.


Vi satte oss och vilade en stund på en bänk. Jag försökte leta upp en annan cache men den ville inte visa sig så då fortsatte vi.


Vi kom ut i närheten av floden Wisla som flyter genom Krakow och större delen av Polen innan den rinner ut i Östersjön. Det fanns båtturer på floden och flytande restauranger.


Det var ganska mycket folk ute och promenerade i det vackra vädret. Vi har verkligen haft tur med vädret på vår semester. Vi förstod att det regnat en hel del hemma i Sverige, men vi hade alldeles lagom väder.


Nu fortsatte vi med den andra uppgiften som hörde till den första Earthcachen på Wawel Hill. Vi fick då ta oss upp igen mot det stora tornet. Där skulle finnas en lite större ammonit inmurad i muren.


Vi fick leta lite här också innan blicken föll på den. Sen kunde vi enkelt mäta dess storlek vilket var uppgiften för att få logga Earthcachen. 


 Nu var vi lite fikasugna och sökte oss nedför kullen och letade upp ett litet café. Det såg inte så märkvärdigt ut, men det verkade lite trevligt med bilder på musiker på väggarna.


Vi beställde och fick in vårt kaffe och andra drycker. Sedan fick vi vänta ett tag på tilltugget.


När det kom in, blev vi glatt överraskade. Makens äppelpaj hade ett stort moln av spunnet socker som dekoration. Pojkarna hade beställt bananpannkakor som var riktigt goda, sa de. Själv valde jag en blåbärspaj som inte var fel den heller.


Mätta och belåtna kunde vi sedan återvända genom de judiska kvarteren till bilen. Vi gick förbi synagogan igen.


Här har det bott judar sedan 1300-talet. Det märktes på de judiska symbolerna och synagogorna. Det var i de här kvarteren som man spelade in Schindler´s list.


Vi kom tillbaka till parkeringen vid hotellet och kunde hämta vår bil. Sedan åkte vi vidare och det berättar jag mer om i nästa inlägg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar