söndag 8 augusti 2010

Livet i ett rosa skimmer

Rosa moln

Jag satt alldeles nyss vid skrivbordet och kollade lite bloggar. Jag tittade upp och ut genom fönstret. Det var ett så konstigt ljus som om glasögonen plötsligt blivit rosatonade. Jag var tvungen att ta kameran med mig och gå ut. Det var några stora moln som reflekterade den nedåtgående solens strålar. Men visst blev ljuset rosa. Till och med det grå plåttaket på ladugården skimrade i rosa.

Mörknande himmel och rådjur

 Så vände jag mig om mot öster. Där var det en helt annan ton på himlen. Hela himlen var mörkt gråblå. De sa att det skulle komma regn från sydost och det blir det nog också så småningom. Rådjuren var förstås ute och skuttade på åkern. De fick ännu mer fart när Takko kom efter dem i full fart. Inte för att han kommer ifatt dem, men det är ju så roligt att jaga dem.

Visst är det konstigt att färger kan påverka oss så. Mörka dova färger gör oss nedstämda medan ljusa klara färger kan göra oss glada och uppspelta. Vi ser mycket i färger och vissa färger hänger ihop med vissa egenskaper. Den som är blåögd är naiv och lättlurad. En gröngöling är ovan och lite tafatt i sina första trevande försök. Vi ser rött när vi blir arga. Den som är negativ ser allt i svart.

Rosa har aldrig varit min favoritfärg även om jag kan tycka om den i vissa situationer. Min syster hade en rosa period liksom Picasso. Men att se livet i ett rosa skimmer anser väl inte vara helt OK. Då är man nog lite verklighetsfrämmande. Det kan möjligen vara acceptabelt för någon som är i den första förälskelsefasen men inte för någon som ser realistiskt på livet. Ändå är det ju faktiskt det rosaröda ljuset som klarar den längsta vägen genom jordens atmosfär och därför ger oss dessa rosa solnedgångar som vi tycker är så vackra. Det vanliga vita solljuset innehåller alla färger med deras olika våglängder.  Men på den långa sträckan genom atmosfären absorberas de andra färgerna. De når inte fram hela vägen. Det får mig att tänka på filmen Legally blonde som handlar om en blond tjej som studerar till advokat. Ingen tror att hon ska klara av det, men det gör hon med glans. Dessutom löser hon en mordgåta och träffar en kille och dumpar en annan. I en av scenerna har hon en rosa dräkt med tillhörande accessoarer, urtypen för en dum blondin, men skenet bedrar som sagt.

Så här långt hann jag skriva igår innan min laptop låste sig. Det verkar som om tangentbordet har hängt sig. Resultatet blir att datorn inte vill släppa in mig och att den tjuter i stället. Inte kul. På min förra laptop fick jag byta tangentbord. Jag var utan dator i fyra månader. Det berodde inte på tangentbordet utan på att de måste byta en del andra saker också som inte fanns i lager utan levererades från Kina. Hoppas att vi kan lösa problemet smidigare den här gången. Det är i alla fall tur att vi har fler datorer i huset eller att man kan åka till jobbet och hämta jobbdatorn. Jag ska ju ändå börja jobba om några dagar. Dags att vänja sig vid det tangentbordet.

Idag strilar regnet ihållande. Jag hoppas att det ska lätta om en stund. En av mina grannar har öppen trädgård. Tråkigt för dem att det regnar så. Annars får jag väl ta på mig regnrocken och gummistövlarna. Jag ville ju ta en del kort och det är inte lika roligt när det är blött överallt. Här kommer i alla fall några foton från igår i min trädgård. De följer det rosa temat väl.

Rosa dahlia

Rosa rosor

Rosa flox

1 kommentar:

  1. Rosa har många gånger i olika perioder varit min favvofärg, kanske inte på kläder, men på detaljer i livet. Sedan kan man ju inte se allt i ett rosa skimmer, men inte heller i svart. Undrar vilken färg jag ser tillvaron i för det mesta...blått eller grått eller kan det vara så att jag ser det i gröna nyanser, men vad betyder det? Nu fick jag lite till att tänka på..

    Rosa blommor, det ÄLSKAR jag!!

    SvaraRadera