söndag 22 augusti 2010

Zooliv

Mjuka skinn från exotiska djur
Det blev äntligen dags för makens upplevelsedag, den han fick i födelsedagspresent. Dags att avslöja vad det var. Han fick en dag som djurskötare på Borås djurpark. De kallar det för Zooliv. Både barn och vuxna kan vara med. För vuxna kostar det 975 kr, för barn lite mindre. Jag tror maken sett fram emot den här dagen. Han var i alla fall nöjd efteråt.

Girafferna på savannen
Vi åkte hemifrån vid halvåttatiden för han skulle infinna sig vid huvudentren klockan nio. Jag tänkte gå på stan under tiden som han matade djuren, men eftersom inget öppnade förrän tidigast tio så fick jag vara med på den inledande lektionen. Vi fick veta mer om djurparken och dess grundare. Vi fick känna på skinn från olika djur och titta på skelett och bajs från noshörning och elefant. Efter lektionen, som varade en timme, var det dags för de fem deltagarna att börja jobba. Det var två barn och tre vuxna förutom djurskötaren som var arbetsledare.

Elefanterna marscherar
Jag lämnade gänget och åkte inåt stan. Tyvärr öppnade inte affärerna förrän klockan elva i stället för tio. Så jag fick ta en kopp kaffe på McDonalds för det var det enda stället som var öppet. Sedan gick jag runt i en del affärer och köpte några småsaker. Vid ettiden åkte jag tillbaka till djurparken. Jag fick betala vanlig entre och strosa runt med alla de andra besökarna. Många barnfamiljer hade hittat dit.

Savannen var sig lik, lika fantastisk som jag kom ihåg den. Parken öppnade 1962. Jag måste ha varit där med mina föräldrar och syskon något av de första åren. Sedan var vi där för drygt 20 år sedan när äldste sonen var liten och den yngste inte fanns. Nu var det lunchtid och jag var hungrig. Därför begav jag mig till savannrestaurangen. Där stötte jag på djurskötargänget som också hade lunchrast. Passade ju bra att äta tillsammans med dem.

Sebramangusterna gillar maskar och ägg
Sedan fortsatte de med matningen. Nu var det sebramangusterna som skulle få maskar och ägg. Sedan fortsatte gänget åt sitt håll och jag åt mitt. De skulle bland annat mata elefanterna med äpplen. Jag fortsatte min promenad förbi tigrar och lejon upp till den nya björnparken.

Brunbjörnen ville nog helst sova
Det fanns mycket att se och många bilder blev det. Jag kanske gör en liten film senare när jag hinner. Pingvinerna och aporna är roliga. Sälarna var lata och lodjuren hade gömt sig. Medan jag väntade på att djurskötaren skulle bli klar köpte jag en kopp kaffe och en kladdkaka med mjukglass. Det var mums. Jag satt utanför gårdscaféet och läste en bok ända tills det började droppa från himlen. Då drog jag mig neråt entrén. Det blev inte så mycket av regnet, men jag fick vänta en bra stund innan han kom.

Nöjda och glada kunde vi styra hemåt igen. Vi var väl hemma vid sjutiden och möttes av en överlycklig hund. Det är inte roligt att vara ensam hemma hela dagen även om svärfar kommer och tar honom med på en liten promenad. Kvällspromenaden var vi tvungna att ta i alla fall. Det hade nog regnat en hel del hemma för det fanns stora vattenpölar på vägen.

Imorgon kommer eleverna. Det blir roligt att träffa dem igen. Första dagen har vi mentorstid på förmiddagen och uteaktiviteter på eftermiddagen. Vi ska gå till hembygdsparken och ha samarbetsövningar i tvärgrupper på olika stationer. En liten fika brukar vi också hinna med.

Dagens guldkant var egentligen hela dagen. Det var skönt att bara strosa runt i egen takt. Sen är det alltid roligt att studera djuren. De likar oss på så många sätt eller om det är vi som liknar dem.

3 kommentarer:

 1. Vilken häftig present! Visste inte att den fanns. absolut något att ge min gubbe oxå.

  SvaraRadera
 2. Vad underbart roliga ni är, det är så härligt att läsa om ert liv och leverne.
  Br Johansson hälsar.

  SvaraRadera
 3. Helt klart en superrolig present!!
  Kul att du fick lite shoppingtid i den trevliga staden också=)

  SvaraRadera