söndag 27 maj 2012

Pingstäventyr #1 Ljungby

Replösa gravfält
 Det har varit en underbar pingsthelg med mycket sol och värme. Nästan lite väl mycket för mig som inte gillar alltför höga temperaturer. Mycket har jag hunnit med också. Fast inte allt som jag skulle vilja. Vissa saker har jag bara ingen ork till. På slutet av helgen fick jag ändå lite inspiration, men mer om det senare, kanske i ett annat inlägg. Nu börjar vi från början.
Runsten
 Fredag eftermiddag kan jag gå hem lite tidigare. Då brukar jag ju passa på att ta en liten geocachingtur. Så skulle det bli även denna fredag. Fast först måste jag hem och rasta hunden. Han fick inte följa med den här gången. Det skulle inte vara så roligt för honom att sitta i bilen i den här värmen. Resan gick söderut på de mindre vägarna över Dannäs och Vittaryd ner till Lagan och Ljungby. Den senare orten var målet för dagens cachingtur. Första loggade burken blev Replösa gravfält. Det blev ganska många gravfält besökta. Det är spännande platser och oftast finns en informationstavla som har mer att berätta än vad det står i cachens beskrivning.
Ljungby hembygdspark
 Andra platser där det fanns cacher att logga var rondellerna. Jag besökte nog tre stycken och då vet jag att det finns ytterligare en rondellcache. Men från dessa har jag inga bilder. Rondeller loggar man snabbt och sen fort därifrån.
Laganvy
 Det fanns annars gott om idyller i Ljungby. Hembygdsparken var en sådan. Här kunde man beundra några gamla hus, sitta och titta ut över Lagan och logga en cache vid utomhusscenen. Borta vid bron på bilden var det någga som badade i ån. De hördes ganska väl över vattnet.
Slånbärsblom
 Slånbärsträden var översållade med vita fina blommor. De doftar inte så gott, men är vackra att titta på.
Sven Ljungbergmuseet
 En av stadens berömda män är Sven Ljungberg, professor och konstnär. Vid hans museum hittade jag en annan gömma. Jag kollade inte om museet var öppet. Jag gick gångvägen nedanför längs ån och hittade ett rosa hus och en bänk där man kunde sitta ned och titta på vattnet som flyter förbi.
Sagomuseet
 Ett annat museum i Ljungby är Sagomuseet. Jag parkerade vid detta och löste den multi som finns där, men när jag sedan skulle logga den, kunde jag inte hitta burken. Den får jag väl återkomma till. Museet skulle jag också gärna besöka. De har ju ett stort antal cacher utlagda. En del har jag hittat. Om några veckor ordnar de dessutom ett event, som jag skulle vilja åka till. Det kanske blir så.
Örtagård vid Ljungby gamla torg
På andra sidan gatan finns Ljungby Gamla Torg. Där bakom fanns en örtagård och en geocache som enkelt hittades och loggades. Det är spännande med örtagårdar.
Bokskogen vid vattentornet
Vid vattentornet hittade jag en vacker bokskog. Där var det inte så lätt att hitta cachen för GPS:en ville inte nolla under bokarnas skugga. Men ledtråden hjälpte till även om det fanns många ställen att leta på. Till slut hittade jag rätt.
Kungshögen
Intill bokskogen fanns det en stor gravhög som kallades Kungshögen. Det var en mäktig hög. Jag hann också med att besöka både en Jurtjyrkogård och en Pestkyrkogård. Men det var inte bara gamla gravar jag hann med. Brukshundklubben fick ett besök liksom hockeyarenan där Troja spelar sina hemmamatcher. Jag löste första delen av en myst också, men jag kunde inte logga den på egen hand utan specialutrustning.
Gravfält igen
Dagens bildvisning avslutas som den började med ett gravfält. Här hittade jag cachen på marken och fick försöka sätta tillbaka den där den skulle vara. Sedan åkte jag hemåt samma väg som jag kom. Det var en underbar kväll och de vilda djuren höll sig lugna utom en stor älg som klev över vägen några kilometer hemifrån. Tolv cacher lyckades jag logga vid mitt besök i Ljungby. Dessutom tog jag mig över 700 fynd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar