söndag 6 maj 2012

Superdag och supermoon

 Inte anade vi att gårdagen skulle bli så rolig när vi bestämde oss för att åka till Grismås och geocacha. Där bor ju min bloggkompis och tillika geocachingvän Anna-Lena. Hon och hennes klass har lagt ut ett antal fina gömmor som vi tänkte ge oss på. Vi åkte mitt på dan och då fanns det fortfarande två av deras nya cacher som var ologgade. Det är klart att vi satsade på dem först. Det kunde ju finnas en chans till FTF.
 Så blev det också. På båda. Den första hittade vi på egen hand, men den andra fick vi ringa vår livlina för att få lite tips innan vi kunde plocka fram burken. Det var fina burkar och fina platser de visade oss.
 På väg till den andra gömman passerade vi en grillplats och hittade ett roligt skåp. Här hade någon jobbat hårt för att förvandla högstubben. Undrar vad de tänkt ställa i det skåpet.
 Sedan fortsatte vi in i Grimsås där vi hittade en intressant stenportal. Tydligen hade det funnits en botanisk trädgård där, men den såg vi inte några spår av. De kanske kommer några fina blommor längre fram.
 Mitt i Grimsås fanns en gammal torvpress uppställd till allmänt beskådande. Där hade någon annan gömt en cache. Vi letade och letade utan att hitta den. Till slut åkte vi vidare. Fast vi återvände senare, när Anna-Lena gett oss lite inside information. Då kunde vi plocka fram den ur sitt gömställe.
 Vid stationen, där inga tåg stannat på länge, blev vi stoppade och förhörda av grannen, som undrade vad vi gjorde där. Det hade tydligen varit inbrott och stölder av koppartråd tidigare på den stora fabriken i närheten. Vi såg stora rullar med den begärliga koppartråden på deras område. Vi förklarade förstås vad vi gjorde och hon lät sig nöjas med det. Gömman hittade vi också.
 På torget fanns förstås en staty av ortens store man, Kalle O, som grundade den stora fabriken. Där hade eleverna gömt en klurig liten rackare. Det fanns många buskar att leta igen innan vi hittade den.
 Skolan måste givetvis ha en gömma. Det gladde mig att se att skolan flaggade med Grön Flagg. De jobbar med samma tema som vi, Närmiljö. Det är därför de lagt ut alla fina gömmor.
 En annan av gömmorna visade upp en gammal skola. Här fick vi traska runt i någons trädgård kändes de som. Ingen var hemma, men dörren till den gamla skolan var öppen. Här borde man kunna göra ett litet skolmuseum.
 Dagens höjdpunkt åtminstone i en bemärkelse var nog Fiås. Där hade vi en vidunderlig utsikt. Vi såg ända hem till Småland och Isaberg.
 Platsens namn kommer visst från den tiden då man inte drog jämt med sina grannar i andra byar. Därför kallades byn för Fiendeåsen förkortat Fiås. Jag hoppas de har bättre relationer med grannarna idag.
 I Stockremma blev vi i alla fall väl mottagna. Min bloggkompis och hennes man välkomnade oss och satte igång grillen.
 Tess, cachehunden, blev alldeles upphetsad trots att hon är en gammal dam. Det fanns ju tre katter. En av dem försvann direkt. De andra såg mest ner på inkräktaren.
 Vi fick smaka på supergoda ostkorvar och nygräddad rabarberpaj till kaffet. Det var inga dåliga grejer. Tack A-L och C-E för allt vi fått.
 Styrkta fortsatte vi vår cachingrunda till Roberts stenmur. Där letade vi en bra stund utan att hitta gömman. Det var den enda cachen vi fick DNF:a på hela turen. Torvpressen tog vi ju lite senare.
 Tess brukar vara duktig på att leta geocacher, men inte ens hon hittade någon burk. Den fanns inte i muren visste vi, men vi rotade i alla rönnar vi hittade utan att lyckas. Vi får väl återkomma. Vi hittade Janne i Moghult, ja, i alla fall hans cache. Resten åt det hållet sparade vi.

 Tess brukar vara med oss när vi geocachar. Hon älskar att bada och hoppar gärna i alla pölar hon kan hitta.
 Vi drog oss uppåt Nittorp. Där har jag varit förut tillsammans med Anna-Lena och vår kompis Bodil. Så några cacher hade jag ju redan loggat, men inte de andra. Åsasjön var den första vi besökte.
 En cachingtur måste ju innehålla en kyrka. Nittorps kyrka hade jag redan varit vid, men vi stannade så de andra fick logga sitt besök.
 Paradiset vill vi gärna komma till. Det fanns en cache med det namnet vid en vacker plats. Vi gick en stig längs stranden nedanför branta kanter täckta av vitsippor.
 Det var här vi hittade en annan FTF. Alla ville vi nog ha en sådan bil. Det finns en i Forsheda också med de bokstäverna på nummerplåten. 
 På andra sidan sjön hittade vi efter en liten promenad ett vindskydd som kallades Veken. Här låg det också en liten cache.
 Till nästa plats tog vi bilen. Jag körde ända fram till bron på en gräsbevuxen väg. Det började mörkna alltmer men än kunde vi så vi hittade gömman på angiven plats.
 Utsikten från bron var vacker. Sjön låg spelblank som sjöar kan göra på kvällarna. Tidigare på dagen hade blåst rejält. Luften var ganska kall men det var skönt så här på kvällen.
 Nu var det dags att dra sig hemåt. Vi åkte förbi torvpressen och två andra gömmor som toppenklassen lagt ut. Den klassen gör verkligen skäl för sitt namn. Den sista gömman låg vid en gammal rostig brandbil mitt ute i skogen. Här var det brant ner till skrotbilen. Vi skickade ner pjf70 medan vi stod kvar på kanten och hejade på honom.
När vi åkte hemåt steg fullmånen över trädtopparna. Ikväll skulle den vara extra stor. Den kallas till och med supermoon. Vi försökte fotografera den men våra bilder blev inte så bra. Jag har lånat bilden på annat håll. På vägen hem stannade vi till på några ställen där jag inte loggat men där de andra hittat cachen. Trötta men nöjda kunde vi återvända till våra hem och logga ett antal burkar. För min del blev slutnotan på 18 geocacher varav 2 FTF och 2 fotochallenger. Det blev en riktig superdag.

1 kommentar:

  1. Vilken fin beskrivning av dagen. Ska visa toppenkassen den ! Då får ni komma till sommarn igen, så åker vi ut till bildsköne bengtsson. Samt ser den lilla rönnen mitt i trädet, nära stenmuren.

    SvaraRadera