torsdag 24 maj 2012

Tuvull och integraler

Mossen blommar 
Nu när det är som vackrast är det fullt upp på alla håll och kanter. Men ibland får man ta sig friheten. Ikväll verkade det först som om det skulle regna och kanske åska. Det gjorde det i Smålandsstenar sa maken när han kom hem från jobbet. Men inte här hos oss. Därför tog jag en liten kvällsrunda och loggade några cacher. Jag körde västerut. Mossen mellan Forsheda ochBredaryd lyste vit av tuvull eller var det ängsull. Svårt att se på avstånd från bilen. men vackert var det i alla fall.
Skogen blommar
 Inne i skogen hade skogsstjärnorna slagit ut. Nu när vitsipporna börjar vissna kommer de och lyser upp i skogen. De är också vackra och rent vita.
Kullen blommar
 Men favoriten är liljekonvaljen. Jag plockade de allra första för två veckor sedan. Då var det bara knoppar som slog ut i stugvärmen, men de senaste dagarna har kullen hemmavid börjat dofta helt underbart.
Kvällstur till Eskilstorp
 Målet för dagens cachingtur var Eskilstorp. Där var vi ju i vintras och gick ute på sjön på isen. Cachen jag letade efter ser visserligen ut att finnas mitt i sjön, men det gör den inte. Det är en mystery cache som finns någon annanstans. För att hitta koordinaterna måste man bland annat lösa en integral. De var drygt 40 år sedan jag löste en sådan. Först satte jag den i händerna på sonen, men den lösningen han hittade verkade inte stämma. Nu tyckte jag att det var dags att försöka på egen hand. jag fräschade upp mina mattekunskaper genom att titta på några instruktionsfilmer för gymnasieelever. Sedan trodde jag mig ha en rimlig lösning. Eftersom jag helst inte ville åka till fel ställe, gav jag problemet till maken. Han kom fram till samma lösning som jag. Då borde den vara korrekt.
Nära gömman
Jag parkerade vid vägkanten och gav mig in i skogskanten. Här växte ekorrbär och skogsstjärnor. Jag fick ta mig över ett surdrag. Sedan ville GPS:en att jag skulle gå en bit till, men då jag vred på huvudet fick jag syn på ett misstänkt ställe. Det var en sten som inte verkade höra hemma där. Jag hade ju läst tidigare loggar och insåg att här var nog gömman. Nolla eller inte, det var där den var. Det känns alltid så skönt att rita ner sitt alias i loggboken när man fått kämpa lite för att hitta den. Den hemliga integralen var inte längre hemlig för mig.
Minnen från svunnen tid
 När jag ändå var på hållet, fortsatte jag på vindlande grusvägar över till Lanna. Där finns ett antal gömmor som mina cachingkompisar placerat ut. Jag har sparat en del av dem för att ha några att logga inte alltför långt borta. Ikväll letade jag reda på två av dem.
Rost och liljekonvaljer
 Den ena fanns vid några gamla rostiga jordbruksredskap som stod kvar som agrara reliker. Här fick jag leta en bra stund utan att hitta gömman. Den var välgömd. Till slut sms:ade jag klokare för att få ett litet extra tips. Jag ville ju hitta den innan insekterna ätit upp mig helt. De började bli ganska besvärliga. När jag kände efter lite noggrannare så var den där jag letat flera gånger redan. Så brukar det kunna vara.
Här mötte jag ingen
 Sedan fortsatte jag på samma väg för att leta efter Stengården. Jag mötte ingen på den smala vägen, men jag hittade en riktigt rolig och klurig gömma. Fast jag förstod direkt innan jag klev ur bilen var jag skulle leta.  Sådana gömmor är kul att hitta. Nöjd och glad kunde jag åka hemåt.
Gummibandsmotor, hurdå?
 Den här veckan har flera lektioner gått bort för mig. En del klasser är på utflykt eller som idag på teater. Då har jag jobbat med vårt matteprojekt som vi måste avsluta. jag har skickat in beställningar på en massa material och böcker till vår matteverkstad, som äntligen verkar kunna ta form. Hyllor och arbetsbäck är också på gång.
Det får vi klura på!
 Annars är det många arbetsområden som ska avslutas. Femmorna jobbar vidare med sina fordon. Nu har de försökt få dem att rulla ed hjälp av gummiband. De fick först försöka själva, men de flesta behövde lite tips från coachen. Sedan gick det bra.
Ja, det funkar!
 De fick fordonen att rulla både framåt och bakåt. Sen fick de testa gummibandsmotorerna på en testbana. De lär sig en hel del genom det här arbetet inte minst att samarbeta i grupperna. Det är inte alltid så lätt.
Både framåt och bakåt!
Snart är det helg igen. Veckorna bara försvinner. Idag planerade vi resten av terminen för femmorna. Vi ska hinna med fiskedag, brännbollsdag och cykelutflykt. En dag ska jag vara ledig som kompensation för allt arbete med nationella proven. Vi har kommit överens om det på skolan att alla som genomför något nationellt prov får en dag per ämne och klass till att rätta och analysera resultatet. Eftersom jag har haft ett nationellt prov i matematik med sexorna och i stort sett är klar med det, kan jag ta ledigt en dag. De andra kollegorna går in och täcker upp för mig. Nu behövs det inte så mycket. En klass är på skolresa och de andra får ta helklass i stället för halva gruppen. Jag ska åka till Malmö och gratulera en student. Dessutom kan jag hälsa på hos sonen och kanske geocacha lite på vägen.

1 kommentar:

  1. Fina bilder. Ja, tiden rullar på. Även om det inte är så många "riktiga" dagar kvar, så känns det ändå ganska långt till avslutning. Har aldrig slutat så sent och börjat så tidigt som i år....
    Har aldrig testat någon mysteriecache ... om man undantar hemma hos dej....och ju också glömt integraler. Men de verkar kul... får kolla någon i sommar. Det är de svåra gömmorna som jag inte gillar ...jag tycker att det ska vara lätt att hitta cahen när man väl kommit på plats. Så det känns ju lite retligt att just jag hade lagt ut en sådan gömma som jag själv inte gillar, hemma vid den stora stenmuren. Ha en bra helg i Malmö.

    SvaraRadera