måndag 20 augusti 2012

Toppentur till Barnarp

Barnarp
Vi ändrade våra planer för dagen då vi fått höra att det är fler gömmor på gång i Dalstorp. Vi kan vänta tills alla är publicerade. I stället åkte vi till Barnarp. Jag hämtade klokare och så drog vi norrut. Solen sken och det verkade bli en riktigt varm dag. Därför hade jag laddat upp med både vatten och andra vätskor. Det skulle vi behöva. För några dagar sedan kom det en hel runda med 15 cacher runt Barnarpssjön. Det var de vi tänkte ge oss på.
Inga torskar idag...
 Men först stannade vi vid en annan gömma. Namnet kunde förbrylla, Här finns väl ingen torsk?  Väl på plats förstår man ganska snabbt namnvalet. Idag var i alla fall etablisemanget stängt.
...men vi hittade en guldfisk.
 Vi hittade ingen torsk, men vi fanns en guldfisk. Gömman var inte svår men fyndig. Den ger nog upphov till en del glada skratt.
Variationsrika gömmor, både högt och lågt
 Cacherna på rundan var omväxlande. En del var ganska enkla, andra var riktigt kluriga. En del satt lågt, en del högt upp. Ibland fick vi vänta på mugglare som passerade. Många hundar var ute med mattar och hussar idag. Vi tog tre ganska enkla cacher. Sen kom vi till en grind. bakom grinden fanns ett fält med kossor. De var långt borta, men vi valde att vända och fortsätta rundan åt andra hållet.
Utsikt över Barnarpssjön
 Så småningom blev vi hungriga. Det passade bra att fika nere vid rastplatsen vid sjön. Där fanns en cache med en knepig labyrintbox. Klokare tog med den dit medan jag gick till bilen för att hämta fikakorgen. Ett äldre par stannade och frågade vad vi gjorde. Vi förklarade och berättade om geocaching. Sedan fortsatte de sin runda och vi började fika. Det behövdes lite energipåfyllning innan burken öppnade sig. Vi har stött på en likadan gömma tidigare i Växjö, men då var det både mörkt och kallt, när vi försökte öppna den. Det gick bra båda gångerna. Vi hade med oss de redskap som behövdes.
Användbara redskap
 När burken var loggad och återplacerad, kunde vi fortsätta stigen runt Missionskullen som platsen kallades. Det fanns en mysteriecache ute på udden. Vi gick dit för att kolla, men vi avstod då vi såg platsen. Här hade nog kanot varit bra att ha med. I stället återvände vi till bilen och fortsatte på rundan. Vi tog några andra cacher längs vägen.
Odensjö gård
 Vid Odensjö gård fick vi ställa bilen och promenera en bit. Vi klättrade över grinden och gick vidare. Utsikten över sjön var vacker. Vi såg inga kossor. De höll väl till i andra änden av ägorna.
Loggning "on the log"
 Alla gömmor var lagom svåra och välarbetade. Dessutom är det roligt när de inte likadana allihopa utan varierar.
Kor och gäss
 Kossorna hade fått sällskap av en flock gäss som landat på betesvallarna, men de höll sig alla på avstånd. Ingen av oss har koskräck men det är ändå skönt att slippa nyfikna kreatur. Nu kunde vi se slutet på rundan. Vi såg grinden där vi vände. Men vi hade den jobbigaste cachen kvar.
Klokare klättrar mot toppen...
 Den sista gömman hittade jag högt uppe i en gran. Jag kände mig inte pigg på att klättra 6 meter upp. Men klokare ville försöka. Ingen av oss skulle ens försöka om vi hade varit själva, men när vi är två känns det bättre. Det fanns bra grenar att klättra på.
...hittar en cache...
 Sakta men säkert tog hon sig upp till cachen. Det svåraste kanske var att skriva i loggen och samtidigt hålla sig fast vid stammen. Snart satt våra signaturer i loggen och hon kunde ta sig ner igen.
...och loggar cachen.
 Efter denna heroiska insats tyckte jag att vi var värda en glass. Vi var ju klara med rundan och kunde åka vidare. Det blev lite proviantering och energipåfyllning vid Torsvik innan vi fortsatte att leta efter fler cacher.
"Under stubbe"
 Det publicerades några nya gömmor medan vi var ute. Vi kände inte att vi ville jaga en FTF. I Jönköpingstrakten finns det många FTF-jägare som är alerta och drar iväg så fort någon ny cache publiceras. En av de nya var inte så långt borta. Den hann loggas, men vi tänkte att det kunde vara kul att ta den ändå. Den lät inte så svår men väl på plats förstod vi att den var lite svårare än vad namnet angav. Den hette Under stubbe, men det fanns gott om stubbar att leta under. Det blev till att klättra lite och gå runt nässelsnåren. Till slut såg jag den och kunde logga. Vi var nummer 3  loggboken.
Gravfält med domarringar
 Gamla gravfält är alltid spännande. Både klokare och jag gillar gamla historiska platser. Vid Boeryds gravfält fanns flera domarringar. Vi passerade två på vår väg till cachen. Ljungen blommade och detfanns gott om blåbär att smaska på.
Ljungen blommar
 Vid parkeringen var det några som höll på att träna sina hundar. De kanske tränade kantarellsök. Jag hittade i alla fall några.
Utsikt från Taberg
 Vi åkte upp på Tabergstoppen. Där var det gott om folk som fikade eller spelade minigolf i det fina vädret. Trots det hittade vi cachen enkelt när vi väl hittat platsen.
Taberg är toppen
 Utsikten var milsvid. Vi såg Tomtabacken och Isaberg. Jag fick lite flashbacks från någon skolresa till Taberg. Det kan vara 50 år sedan vi var där med skolan.
Tomtens port
 Det fanns ett annat berg vi stannade vid på hemvägen. Cachen där kallades Tomteberget. Det hette egentligen något annat, men cacheägarens föräldrar hade sagt att där bodde tomten. Vi såg tomtens port men ingen skymt av tomten själv. Cachen hittade vi däremot.
Sveriges största ringröse
En av de sista gömmorna jag loggade fanns vid Sveriges största ringröse. Det var verkligen imponerande stort. Där fanns många stenar. Som tur var behövde jag inte leta bland stenarna för att hitta cachen. Den fanns på ett annat ställe.
Varning för taxen!
Vägen till ringröset passerade Röshult. Den byn har förstås fått sitt namn efter röset. Där såg vi en rolig skylt som varnade för taxar. Jag kanske skulle fixa en egen varningsskylt för Takko och sätta upp hemma på gården.

24 cacher blev dagens resultat. Sedan var vi nöjda och åkte hemåt. Imorgon är det ju dags att öppna klassrummen för eleverna. Det ska bli kul att se dem igen och höra vad de har hittat på i sommar.

1 kommentar:

  1. Tomtebergscachen letade vi efter när vi var vid Taberg. Kunde inte hitta... och så skulle den vara LÄTT! Var fanns den? Ringröset, var fanns det? Ska lägga ut en gömma vid ringröset i Dalstorp. Få se om det blir i slutet på veckan.

    SvaraRadera