måndag 24 september 2012

Måndag med mönster och mums


Mönsterbygge
 Då var det vardag igen efter en riktigt rolig helg. Dags att stiga upp och gå till skolan. Tur att jag har hål första timmen så jag hann kolla upp vad som hänt förra veckan när jag var sjuk. Jag fick leta lite efter mina korgar med böcker och annat undervisningsmateriel.
Dokumentation
 Några NO/TK-lektioner och lite engelska med sexans grabbar, sedan var det dags för matte med sexorna. Idag byggde vi mönster med färgade stickor och markörer i olika färger. Efter lite introduktion satt alla och byggde både enkla och avancerade mönster.
Avancerat mönster
  För en del tog det ett litet tag att fatta vad vi menade med ett mönster i matematiken. Det var inte självklart att det skulle upprepa sig. Vi försökte hitta mönsterbitarna som hela mönstret var uppbyggt av.
Hur långt räcker stickorna?
 Även de som först inte var så engagerade fångades till slut av uppgiften. Andra visade stor uthållighet vid byggandet. Som finaluppdrag skulle de konstruera ett mönster att trycka på nyckelband. Det ska bli spännande att se de olika slutprodukterna.
Puh, äntligen klar!
 Jag missade konferensen i eftermiddag eftersom jag hade en tid på vårdcentralen. Där blev jag bl a vaccinerad med två sprutor. Den ena behöver jag inte ta gen förrän om 20 år. På hemvägen räknade jag ut att då är jag 80 år. Frågan är om jag behöver den då. Den andra var andra dosen av TBE-vaccin. När man är ute mycket i skogen och ibland vistas i fästingrika områden, kan det vara bra att skydda sig mot den här typen av smitta. Själv har jag inte fått så många fästingar i år, men jag plockade en från hunden igår. Det är tur att han är vit så man ser de små svarta rackarna i pälsen.
Scoutlekar
 På hemvägen handlade jag lite till kvällens patrullmöte med uvscouterna. Vi tingade köket i kyrkan och hjälptes åt att baka en äppelkaka och vispa ihop vaniljsås. Det gick snabbt när nio scouter samarbetade.
Godisjakten
 Medan äppelkakan gräddades i ugnen spelade vi spel. En tärning gick runt och när någon fick en sexa, fick den ta på sig solglasögon och försöka plocka upp godis med ätpinnar. Det var inte helt enkelt så efter ett tag bytte vi ut pinnarna mot en minigaffel. Det kunde gå vilt till när någon fick en sexa och slet glasögon av en annan. Det lät i alla fall som om de hade kul.
Äppelkaka och vaniljsås
 Sen smakade vi på äppelkakan. Den föll dem tydligen i smaken, men så hade de sockrat rejält också. Jag tror några av dem fick en riktig sockerkick. De blev lite forcerade, men å andra sidan brukar de kanske vara lite hyperaktiva även i vanliga fall. Sen var det bara disken kvar. Innan jag låste kyrkan och åkte hem, fick jag gå runt och släcka överallt. De andra hade tydligen lite bråttom hem.
Mums eller mms?
Det är rolig läsning i mailboxen och på Facebook även idag. Det är många loggar som ramlar in från eventscacherna och även från mina andra cacher. Några av gömmorna får jag nog titta till lite när jag hinner. Det kan behövas lite underhåll. Gårdagens sena FTF-jakt resulterade faktiskt i att jag loggade min 1200:e cache. Idag upptäckte jag dessutom att det var min 30:e FTF. Det går framåt även i statistiken. Men framöver får jag nog ta det lite lugnare. Nu stundar tider med skriftliga omdömen och utvecklingssamtal, för att inte tala om LPP och åtgärdsprogram. Det är ingen ände på dokumentationen. Men jag gör väl som vanligt - tar en sak i taget.

2 kommentarer:

  1. Det är en bra ide det där att ta ett steg i taget. Roligt att se hur ni har det i skolan nuför tiden.

    SvaraRadera
  2. Nää du, det är ingen ände på dokumentationen. Pratade om det på "lärarrummet" idag. Han Björklund får försöka hitta lite förnuft någonstans, och ta ner den till rimlig nivå. Speciellt som väldigt få föräldrar orkar läsa/sätta sig in i allt vi skriver. Snacka om onödigt jobb... Helknäppt! Är klar med alla samtal, gott! Skriver i bedömningsdatabasen efter varje område i no-so. Så då blir det "bara" svenska, matte och bild kvar tills terminslut....
    Ser kul ut med mönsterbygge....sådana frgade stickor finns väl att köpa i butik... frågan är var?

    SvaraRadera