söndag 2 september 2012

Trollcachen

Trollcachen 2012 vid Bäckalyckan i Vaggeryd
 Den här lördagen var vikt för ett geocachingevent i Vaggeryd. Det kallades Trollcachen 2012 och skulle hålla på från morgon till sena kvällen, men vi tänkte ta det lite lugnare och åkte inte förrän efter lunch. Det var flera cachesläpp under dagen och vi kom precis när eftermiddagssläppet var. De ivrigaste FTF_jägarna rusade till bilarna och rivstartade för bli först ut. Vi pratade med arrangörerna och gick sedan en liten nybörjarrunda runt gården som hade släppts på morgonen innan eventet började. Det var fina gömmor. Dessutom fick jag loggat den gamla gömman vid Bäckalyckan som jag inte hittade förra gången jag var där.
Mina medcachare vid Tofteryds kyrka
 Efter den lilla promenaden satte vi oss i Ardbeg 10:s bil och åkte till södra delen av kommunen. Det var där förmiddagens cacher hade släppts. Vi tänkte att vi skulle slippa rusningen om vi höll oss till dem. Den första hittade vi enkelt vid Tofteryds kyrka.
På väg tillbaka från gömman
 Sedan promenerade vi tvärsöver vägen till nästa gömma som var lite svårare. Den gamla fattigstugan hade legat där. Som tur var hade jag hittat en liknande gömma tidigare så jag gick nästan rakt på denna och såg den lilla avvikelsen från det naturliga. Det är så man kan upptäcka gömmorna och erfarenhet är inte fel att ha.
Delar av Kollektivet och klokare letar
 Av någon anledning hamnade vi sen bland eftermiddagssläppets cacher. Vi kom fram till Drakakällan och hittade ett gäng som letat ett tag utan att hitta gömman. Den skulle vara av det enklare slaget men vi hittade inte någon vi heller. Kollektivet anlände och anslöt sig till letarna. Till slut var vi tio vuxna och två barn som sökte bland buskarna och träden.
Här gick vi alla bet...
 Det ena gänget efter det andra gav sig av utan att ha funnit det de letade efter. Vi kände igen situationen från ett tidigare event och började ana att det var koordinaterna som spökade även här. De justerades senare men vi fick tyvärr logga DNF och återkomma en annan gång.
...och en del gick ner sig.
 Blött var det vid drakens källa och jag gick ner mig med ena foten så att jag blev lerig om byxbenet och kängorna. Men de höll tätt i alla fall.
Vid Stora rör....
 Bättre lycka hade vi vid Stora rör. Det såg inte så inbjudande ut med sly och halvstora granar som växte tätt, men jag gav mig in bland dem och hittade ut på andra sidan. Där fanns stenröset, en rejäl stenhög omgiven av granskog.
...hittade vi en gömma bland alla granar.
 Under en av granarna fanns gömman som också var ett rör. Vi kunde logga och åka vidare. Vi passerade några gamla gömmor på vägen som vi redan loggat.
Skördetröskorna var igång för fullt
 Det är höst och skördetröskorna är i full gång på sädesfälten. Killen i den röda tröskan på åkern bredvid nästa gömma undrade nog eller så visste han vad det var vi var ute efter. Det var ytterligare ett gravröse.
Vi letade bland mossiga stenar...
 Vi letade ett bra tag bland de mossiga stenarna. Ingen av oss gillar den här typen av gömmor bland stenarna.  Mossan lär inte få ligga kvar så länge. Den var redan nu ganska uppriven. Burken var välgömd och vi trodde att vi skulle missa denna också. Då lyfte jag på den rätta stenen och kunde säga: Här är den! Det kändes bra att kunna åka vidare med ytterligare en logg i bagaget.
...och i stora rör.
 Det var dags att vända tillbaka till eventet som bjöd på mackor. Vi missade samlingen då en kille berättade om platserna och de sagor som ligger bakom gömmorna. Då var vi på väg tillbaka men vi tog några andra cacher på vägen. De hörde inte till eventet men var ganska nya ändå och ologgade av oss. Nu är det åtgärdat.
Tillbaka vid Bäckalyckan...
 Vi träffade inte så många andra geocachare på eventet. De flesta kom nog på förmiddagen och en del åkte hem tidigare. Men vi träffade några bekanta ansikten.
...för en fika.
 Det var gott med lite fika i solen. Eventet bjöd på mackor. Dessutom hade jag med mig lite fika. Vi pratade lite mer med arrangörerna. Sedan åkte vi hemåt. Vi stannade inte till det sena släppet av nattcacher. Vi tänke ta några på vägen hem. Vägspöket var en rolig cache längs vägen.
Runstenen i Åker
 I Åker har jag tagit några cacher tidigare. Nu fanns en till vid runstenen i hembygdsparken. Stenen var formad som ett kors med en järnkorsett som höll ihop den. Tur man slipper bära en sådan korsett när man geocachar. Gömman hittade vi enkelt.
Äntligen kunde vi logga denna
 Två av mina cachingkompisar hade loggat cafécachen vid Flatenbadet, men inte vi andra. Det blev ett stopp och en logg där. Vi hade båda letat efter den tidigare men inte hittat den. Den hade varit mugglad men var nu återställd med ny burk. Det känns bra att kunna bocka av sådana cacher som man misslyckats med att hitta tidigare och lägga dem till handlingarna.
Flatenbadet
 Det var öde vid badplatsen. Förutom våra bilar stod där bara en liten skåpbilen med en tjej som satt i den och åt ur en matlåda. Det kan inte vara något vidare lördagsnöje.
Berså för traktens ungdomar
 I Hillerstorp roade sig samhällets ungdomar med att lyssna på Eddie Medusa. De satt i ett nytt konstverk som heter Berså. Det är klart att man ska sitta i en berså, men det var där vi hade tänkt leta efter 1000sjöars senaste gömma. Lite besvikna blev vi allt, men vi ville inte störa det enda lördagsnöje de verkade ha.
Besvikna medcachare
Så vi åkte hem åt våra olika håll. Min bil stod i Lanna och väntade på mig. Fullmånen lyste upp vägen åt oss.  Hemma väntade maken, sonen och hunden. De hade biffar och potatismos klara till mig när jag kom hem. Det var gott efter dagens äventyr bland troll och drakar. Om tre veckor är det dags för vårt första event. Det känns spännande. Det blir inte lika stort som detta men förhoppningsvis lika bra. Vi tänker ta besökarna med till vikingatiden för att leta skatter i silver.

2 kommentarer:

  1. Kul att läsa om din eventdag! Känner igen flera av platserna. Lustigt nog så missade vi också helt rusningen på eftermiddagen, träffade inte en enda cachare fast vi höll oss till de nya i "norr". Hade dock hoppats att få träffa dig där! bojip

    SvaraRadera
  2. Såg att det släpptes ett antal cacher inom de fyra milens avstånd som Fredrik lade in när han hjälpte mig att få koll genom telefonen. Känner mig nästan stressad av alla nya som kommer, jag har inte tid med sakletning just nu. Men jag hoppas att få till en runda en fin höstdag. Och så komma och kolla hur ett event går till... den 22e. Ha en bra arbetsvecka!

    SvaraRadera