söndag 9 september 2012

Superveckan

Skogens röda guld
 Denna supervecka går mot sitt slut och skönt är det. Den har varit helt fulltecknad med aktiviteter både i skolan och utanför. Jag konstaterade den här veckan att förr kunde jag disponera min tid själv på ett helt annat sätt. Idag är det andra som bestämmer och vi har hur många deadlines som helst att rätta oss efter. Förr kunde jag lägga mina utvecklingssamtal när det passade mig och mina elever. Nu är det inbokat samtalsveckor i kalendariet. För mig är det oerhört stressande att ständigt leva med deadlines. Jag skulle nog aldrig kunna jobba på en tidningsredaktion. Det var samma sak med LPP.erna. Jag började skriva liknande planer långt innan de påbjöds bara för att det var väldigt praktiskt. Sedan kom påbudet och därefter mallen som alla i kommunen ska använda. Då blev det inte längre mitt arbetsredskap utan ett måste. Varför måste höga vederbörande pilla med sina smutsiga fingrar överallt?
Mångfärgad krasse
 Vad har jag då gjort den har veckan? I skolan har jag undervisat alla mina vanliga lektioner plus deltagit i de vanliga konferenserna och mötena plus att jag har redovisat vårt matteprojekt både den ekonomiska och den kvalitativa rapporten plus att jag deltagit i avslutningen av ett annat matteprojekt som jag varit med i i kommunen. Puh! Blev trötta bara av att skriva den meningen. Jag har vissa kvällar jobbat sent sent, stupat i säng och sen inte kunnat somna. Vissa dagar har jag varit glad över min mångåriga erfarenhet av läraryrket. Det är då man får plocka fram rutinerna och gå på magkänslan. Det fanns vissa aktiviteter utanför jobbet som inte gick att hinna med den här veckan. Scouterna och styrelsen fick klara sig utan mig. Det bara var så när Skolverket kallar. Fredag eftermiddag, när tiden för inlämnandet snart var ute, skickade jag in redovisningarna och kunde pusta ut. Då var det verkligen dags för fredagsmys i soffan. Nu blev det något annat, men det var mysigt det med.
Praktisk eventsplanering
 Sådana här veckor kan man behöva en andningspaus, ett pyshål, ibland. I onsdags hade jag ett sådant eller rättare sagt tog jag mig ett sådant. Vi hade planerat att träffas och kolla lite geocacher inför vårt kommande event. De andra hade redan börjat när mina lektioner var slut och jag kunde ansluta mig till dem. Alla var förstås inte lediga, men de kom senare.
Konst'tig sten mitt i skogen
Vi traskade runt i skogarna och på ängarna i Fänestad. 1000sjöar och Virrepinnen hade hunnit lägga ut ett antal cacher som vi andra letade reda på. Vi jämförde koordinaterna med våra olika GPS:er och diskuterade D/T-ratingen. Det kan kännas bra att ha kollat upp gömmorna innan man släpper ut ett helt gäng geocachare att leta efter dem. Vi har ju varit med om att koordinater var felaktiga vid två event som vi besökt. Nu var de flesta utmärkta och bara smärre justeringar behövdes.
Storån
 Det kommer att bli många roliga gömmor att logga vid eventet. Vi kom överens om att utöka tiden mellan cachesläppet och prisutdelningen och avslutningen av eventet. Vi var ute flera timmar bara på en av rundorna. Det kändes inte som om vi varit ute så länge, men så var det roligt också. Då går tiden fort.
Koordinatkontroll
 Vid förra träffen delade vi upp områdena mellan oss så att vi får spridning  på gömmorna. Själv ska jag mest hålla till mitt i byn. Det finns en lagom promenadrunda på ca 1,5 km. Där ska jag dels lägga ut några valiga cacher som ska publiceras på nätet och dels placera några tillfälliga cacher. Vi hoppas att det kommer barnfamiljer och nybörjare som vill gå en enklare runda, kanske pröva på geocaching för första gången. Då kan det vara bra att avstånden är lite kortare än vad reglerna tillåter. Några av gömmorna kunde jag lägga ut igår när jag åkte runt hela byn och delade ut information om eventet i alla postlådor.
Vart ska vi?
 De andra bitarna till eventet hoppas jag också ska lösa sig. Forsheda SAU ska ansvara för café, kiosk och grill. Nu visade det sig att tonåringarna är på kanothajk den dagen, men det finns andra som kan hjälpa till. Det betyder att maken är upptagen med hajken och jag med eventet.
Majsfält
Trots att jag bor ganska nära och har varit i Fänestad många gånger, finns det många ställen jag aldrig sett förut. Det är det som är så spännande med geocachingen. Man får se så mycket nytt och även upptäcka gamla vanliga platser på ett helt nytt sätt.
En ko i skogen
 De sista gömmorna vi kollade fanns i norra delen av byn. Där var naturen annorlunda. När vi parkerade för att leta upp två gömmor, kom en brun kviga galopperande emot oss i skogen. De andra kreaturen befann sig på andra sidan staketet, men hon hade hamnat på fel sida och sprang lös. Hon ville gärna tillbaka till de andra men hon hittade ingen fri väg. Hon kom rusande emot oss och var väldigt nyfiken.
Tillbaka till bilarna
 Som tur var hade hon försvunnit när vi kom tillbaka till bilarna. Det blev några kilometrar  avverkade den dagen också. Jag tror att gömmorna blir väldigt omväxlande. klokare och pjf70 ska också lägga ut en del i nordvästra delen av byn. Det ser ut att kunna bli ett trettiotal cacher som vi kan släppa vid eventet.
Grilla på sommarhemmet
 När vi kom tillbaka till sommarhemmet var vi förstås hungriga. Grillen plockades fram och vi kunde grilla vår medhavda korv. Det var riktigt gott med korv och bröd. Det hann bli riktigt mörkt innan vi bommade igen sommarhemmet och åkte hemåt.
 
 Idag, lördag, (jag hinner väl inte publicera innan midnatt så det blir nog söndag när ni kan läsa detta) fick jag hjälp av maken att sätta upp några cacher. Ibland är det lättare att vara två. Hunden fick följa med och han var överlycklig. Den här veckan har jag nog försummat honom. Det har blivit korta rundor. Men vi har gått våra promenader i alla fall.
Skalfria bananer?
Innan vi åkte till skogs var vi en runda i stan. Det visade sig att stället vi skulle besöka hunnit stänga innan vi kom dit. Så vi fick snopna åka vidare. Vi passade på att ta en hamburgare på Burger King innan vi handlade lite mat på ICA. Det var där jag hittade denna roliga reklamaffisch. Man kan undra om bananerna säljs skalfria numera. Nu köpte jag bara 6 bananer så jag fick inget skal av den sorten som det handlar om i reklamen i alla fall. Det gick bra med den gamla vanliga sorten som bananerna alltid har haft.
Den maffiga lönnen
Ikväll tittade vi på Körslaget, ett av våra favoritprogram. Det var första avsnittet och mitt i det ringde telefonen. Det var en av mina cachingkompisar som behövde hjälp. Den manliga delen av teamet var ute i skogen och rekade för nya gömmor tillsammans med deras hund. Då tappade han bilnycklarna och kunde inte komma hem. Jag fick rycka ut med geobilen och hämta upp den kvinnliga delen och reservnycklarna. Sedan åkte vi till skogs De blev nog glada båda två när vi kom dit ut i mörkret. Det var för mörkt för att leta ikväll. Jag hoppas nycklarna kommer till rätta i dagsljus. Sen åkte vi  hem till värmen och ljuset i stugan. Det börjar bli både mörkt och kallt på kvällarna nu. 


2 kommentarer:

 1. Fullspäckat förstår jag.
  Vi har inte alls så strukturerad vardag i vår skola. Jag har haft tre fjärdedelar av mina utvecklingssamtal redan, medan de andra börjar denna vecka. De ville ha föräldramöte först, det hade vi i onsdags. Planeringarna finns en mall för, men den använder nog inte någon av oss på skolan. Den är så tråkig. Sedan ser jag ju hela tiden... och så är det ju alltid... att innehållet ändras när eleverna är med och när man kommer på nya saker under arbetets gång.
  Funderar på ert event... är det så att man ska åka runt i bil och leta eller kan man gå... mer än den en och en halvkilometerkånga rundan. Kommer man att kunna ta ner "nära"cacher på mobilen...?

  Låter kul, MEN eftersom inte C-E känner att han vill följa med på den första lediga helgen på länge ( han jobbar lö sö denna och nästa vecka med budgetarbete) så är det inget kul att åka runt på småvägar på egen hand, speciellt om det är en massa bilar ute samtidigt...

  Vad får man priser för? Vet ju ingenting, och är lite nyfiken...

  Solen skiner ett par timmar till ( enligt yr.no). Läge för förmiddagspromenad alltså. Ha en bra vecka.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi har lagt upp rundorna så att man ska kunna lämna bilen vid eventsplatsen. Det är bara de gömmorna som är längst bort som man kan vilja ta bilen till. Terrängen är för det mesta lätt men det finns svårare också. Gömmorna är blandade. Du känner ju till 1000sjöars så du vet vad som väntar från honom. Det som är bra med event är att man kan haka på några andra så du behöver nog inte gå själv. Vi komme väl att vara kvar vid eventsplatsen men vi kanske kan gå med en stund. jag har ju inte loggat de andras gömmor även om jag varit vid dem. Det ska bli kul att ses.

   Radera