torsdag 27 september 2012

Studier och mera studier

 Trött och lite tung i huvudet kom jag hem efter två dagar med förkovring. Hela gårdagen satt jag själv på skolbänken, eller åtminstone i kyrkbänken. Förmiddagen var vi nämligen i Arken i Värnamo och lyssnade till en föreläsning om bedömning. Föreläsaren hette Åsa Hirsch och är doktorand. Hon jobbar vid Högskolan i Jönköping. Jag tycker det var en bra föreläsning, som gav en hel det att tänka på. Jag fick många tankar bekräftade och kanske satta i sitt sammanhang.  Hon berättade också om korta kurser som man kan läsa på distans i egen takt för att förkovra sig inom olika områden. Bedömning var ett område, utomhuspedagogik i matematik ett annat intressant. Det ska komma fler kurser. Alla är på 2,5 hp vilket kan kännas överkomligt.
 Eftermiddagen skulle vi egentligen diskutera frågor utifrån det vi hört i två grupper på skolan. Båda grupper valde en annan plats. I min grupp åt vi först på bowlingmagasinet. Sedan åkte vi hem till Katarina och diskuterade. Det kändes bra att kunna sitt i en annan miljö och prata. När man sitter på skolan, finns det så mycket att göra så man blir stressad och splittrad. Nu kunde vi ägna oss åt en uppgift.
 Idag var det dags för nästa utbildning, men den var det jag som höll i. Jag var tjänstledig och hade en vikarie som jag givetvis fick planera för. Sen fick jag dessutom planera min kurs i Rörelse & Konstruktion. Det är ett av de tema jag utbildar lärare i inom NTA. Det var ungefär 18 lärare som bygde fordon och testade dem på olika sätt.
 Man blir lite trött även man fått vara i ett klassrum hela dagen och bara haft hand om 18 personer. I vanliga fall flänger jag ju runt i olika klassrum, dessutom på två plan, och träffa ca 80 elever i tre klasser. När jag kom hem gick jag först en promenad med hunden, som fått vara hemma själv alldeles för länge, men han var lika glad för det. Sen bryggde jag lite kaffe och fikade i lugn och ro. Jag lade upp fötterna och vilade en stund på soffan med en sovande hund bredvid mig. Det är mysigt det.
Annars har man ju hela dagen fått höra hur arga alla lärare är. Jag tänker förstås på vårt nya löneavtal, som inte blev någon succé den här gången heller. Jag har aldrig trott att vi skulle få 10 000 på ett bräde, men 1100 kr mer i månaden känns inte som någon hit. Det som oroar mig mest är den dåliga rekryteringen av nya lärare som ska ta över efter oss när vi går i pension. Detta avtal får nog inte fler att söka till lärarutbildningen. Uppgraderingen av läraryrket kommer att bli ett långvarigt projekt och jag har inga förhoppningar om att få se några stora lönepåslag under de fem år jag har kvar att jobba i yrket.

Imorgon blir det det vanliga igen. Tillbaka till skolan och mina elever. Men lite annorlunda blir dagen ändå. Vi har bara lektioner på förmiddagen. Sedan är det Skoljoggen, men jag ska ha jouren på skolan och ta emot de som kommer tillbaka efter sin joggingrunda på 6 km. Det kan vara riktigt mysigt att prata med dem då.

1 kommentar:

  1. Mycket du hinner .... vad gör jag för galet som inte hinner nå´t. Har inte varit med i facket på ett antal år, betalar samma summa pengar till cancerfonden is stället. Känner att pengarna gör mer nytta där. Men visst är det dåligt betalt för de nya och unga. För egen del behöver jag inte mer än det jag får... men det är ju efter 37 år det.
    Ha en bra helg och ta hand om dej själv lite!

    SvaraRadera