lördag 22 september 2012

Skattjakten är över

Förberedelser
Trött men väldigt nöjd kan jag konstatera att vårt första event Silverskatten i Fänestad är avklarat. Mycket jobb har det varit, mest inför eventet. Idag har jag kunnat ta det lite lugnt emellanåt och bara mingla med alla besökare, men fötterna värker lite grand i alla fall.

För mig började det på förmiddagen med att jag lade ut de sista cacherna i byarundan. Sedan kom de andra och vi kunde ställa i ordning lokalen. Vädret var fortfarande hyfsat trots varning för dagsregn. Allt verkade klaffa.
Mingel 
 De första deltagarna anlände nog en timme innan vi öppnade caféet. Sen droppade det in folk i en strid ström. Det var roligt att se alla som man bara kände igen på cachingnamnet. Men det var också kul att träffa alla som man mött ute i skogen eller på andra event. Alla var glada och förväntansfulla.
Uppladdningsfika
 En del laddade upp med eget fika. Andra köpte fika i caféet. Det fanns mycket att prata om och stämningen var hög. Vid ingången fick de skriva i eventets loggbok. Vi delade också ut lotter till alla. De kunde studera prisbordet med alla vinster som skänkts av våra sponsorer och kartan över området med cacher. Det blev nog en hel del taktiksnack vid borden.
GPS-laddning
 GPS:erna laddades med GPX-filer, men de skulle få koordinaterna på papper också lite senare vid själva släppet.
Kökspersonalen
 Forsheda SAU, som är en förening för alla barn- och ungdomsgrupper i missionskyrkan, hade hand om caféet och kiosken. I köket bryggdes det kaffe och serverades bullar och kakor.
Kioskpersonalen
 Några av ungdomarna och tillika mina elever i sexan, vana geocachare, bemannade kiosken och sålde godis och läsk till de som ville ha.
Hög stämning på verandan
 Vi hade gott om plats både inne och ute. Vi hade ingen aning om, när vi planerade, hur många som kunde tänkas komma. Efter dagen fanns det inklusive oss arrangörer ca 45 loggar. Det var alldeles lagom mycket folk. Alla åldrar var representerade, precis som det ska vara.
Vikingabesök
 Strax före klockan 14 samlade vi alla för invigning. Jag berättade historien om silverskatten som hittades i byn på 1800-talet. Det var en mängd silvermynt från vikingatiden, så jag hade bjudit in vikingen som gömde skatten alias Micke.
Förväntansfulla geocachare
 Publiken lyssnade roat, när vi berättade om resor till England och Miklagård. Egentligen vet vi inte så mycket om hur det gick till när silvermynen hamnade i Fänestad. Men fantisera kan man ju alltid göra. Det kanske var precis 1000 år sedan det hände. Från den tiden finns det bara några runstenar som berättar om människor från våra trakter.
Mannen från 1873
 Därefter fick vi besök av mannen som hittade silverskatten år 1873, Sven Anders Andersson Falk. Om detta vet vi förstås lite mer. Han berättade hur han fanns den. Han behöll mynten men de papper som fanns i kistan ville han inte ha. Det var tur för oss för de innehöll koordinaterna till eventets gömmor. Det var alltså dags att släppa väg alla cachejägare ut i byn för att leta efter dagens skatter i form av geocacher.
Första fyndet
 Den första gömman fanns bara några steg utanför dörren. En del hade bråttom iväg åt olika håll, men några stannade kvar och kunde logga skattkistan.
Nu börjar jakten
 Många av gömmorna kunde nås till fots medan andra fanns lite längre bort. Snart var alla geocachare försvunna och vi kunde pusta ut lite och fika. Det fanns både gamla vana cachare och rena nybörjare bland deltagarna. De förra skötte sig själva men de andra kunde vi hjälpa i gång och ibland även låna ut en GPS till.  Mina elever gav sig också ut på en liten runda. De har ju provat på detta ett flertal gånger och var väl bekanta med GPS:erna. De hittade åtminstone fyra gömmor.
Regnet vräker ner
 Efter en stund började det regna lite. Det ökade mer och mer. Cacharna började komma tillbaka drypande våta i regnet. Men alla verkade tycka det var kul i alla fall. Vi fick mycket beröm för våra gömmor.
Grillmästaren
 Nu var det skönt att komma in och värma sig lite. Grillmästaren Alfred hade fått igång grillen. Där kunde man grilla sina egna medhavda korvar om man ville eller köpa korv eller hamburgare.
McFänestad
 Det var riktigt gott med en hamburgare medan regnet smattrade på verandataket. Det var stundom öronbedövande. Ville man prata fick man gå in.
Glada skattletare
 De som var blöta kunde byta till torra kläder, om de hade med ombyte, eller torka till lite i värmen inomhus. Det var skönt att regnet inte kom tidigare i alla fall.
Åter i värmen för prisutdelning
 Efter en stund blev det prisutdelning. Alla fick välja ett pris på prisbordet och det fanns mycket att välja på. Sen var det dags att runda av eventet och tacka för oss. Alla verkade glada och snart var sommarhemmet utrymt. Att döma av alla loggar jag fått under kvällen var dessutom alla nöjda. En del plockade lite fler cacher på hemvägen.
Glada vinnare
Jag låste lokalen och körde byarundan för att plocka in alla tillfälliga cacher innan jag återvände till hemmet. Där kunde jag lägga upp fötterna och sträcka ut mig i soffan för att njuta av körsång på TV. Ja, innan vi åkte från sommarhemmet var jag förstås tvungen att logga åtminstone en cache. Resten får jag ta en annan dag. Det kan nog bli flera trevliga turer till Fänestad framöver.

5 kommentarer:

 1. och jag tackar för en trevlig eftermiddag

  SvaraRadera
 2. Tack för en trevlig dag i skogen.
  Tack för ett fantastiskt event

  SvaraRadera
 3. Å jag känner igen flera på bilderna från Trollcachen 2012 synd att man inte kunde komma.

  SvaraRadera
 4. Tack för en jättetrevlig eftermiddag i Fänestad. Det hade ni ordnat toppenbra!
  Hoppas på fler event! kram

  SvaraRadera
 5. Jag kommer gärna en annan gång, igår var jag inte på hemmaplan. Det verkar som om ni har haft ett jättetrevligt event.

  SvaraRadera