onsdag 30 maj 2012

Geocachingfödelsedagen

 Idag är det precis ett år sedan jag hittade min första geocache. Detta måste ju firas ordentligt med en utmanande geocache. Den allra första heter Resestenen i Bredaryd. Inte långt därifrån fanns en ologgad geocache, Över fåran. Av namnet kan man sluta sig till att den inte är den enklaste att logga. Den kom för nästan fyra veckor sedan och ingen har försökt logga den. inte förrän idag då vi gav oss på den.
 Vår egen kanot är inte sjöduglig till 100% och vi ville inte chansa på att den höll. Den ska lagas, men det verkar dröja. Så jag frågade några andra kanot ägare. Den förste hade samma problem med sin, den läckte. Men idag ringde jag Sivert och hans kanot fick jag gärna låna. Teamet kontaktades och alla ställde upp på Operation Över fåran.
 Sedan gällde det att lokalisera maken. Det var han som hade bilen med dragkrok och han kom inte hem i vanlig tid. Men när han kom, kopplade vi på släpkärran och drog iväg för att hämta kanoten. När den var lastad, körde vi till Kvarnagården och lastade av vid ett lämpligt ställe nära ån. Vi fick vänta en liten stund på resten av teamet som anlände med bil från andra hållet.
 Maken och jag äntrade kanoten medan de andra angrep cachen från land. Vi paddlade uppför Storån som slingrar sig fram i meandrar. Det var ganska mycket vatten i ån.
 Här och där fanns det nedfallna träd i vattenytan. Dem fick vi runda för att komma vidare. Det var riktigt skönt med en liten paddeltur så här på kvällskvisten. Det var ett bra tag sedan vi paddlade här.
 Så småningom närmade vi oss gömman. Vi såg den på långt håll. När den publicerades var maken och jag här och rekade landvägen. Så visste var den var.
 Vi parkerade under cachen och med gemensamma ansträngningar kunde vi få tag på den. Vi fick hålla oss fast i trädet som hängde ut över ån.
 Maken kunde få fram loggboken och pennan. Jag fick äran att signera den kl 19.47. Det blev en FTF för Mugglar-Åkes team inklusive Mugglar-Åke själv. Den satt gott.
 När gömman var återställd, vände vi tillbaka mot Kvarnagården igen. Ån flöt stilla och jag kunde skicka iväg min logg via mobilen.
 Det tog inte så lång stund att paddla nerför ån till landningsstället. Det är ganska enkelt att paddla på åar. Det är oftast lä och även om ån slingrar sig fram går det rätt fort framåt.
 Snart var vi i land igen och kunde samla ihop utrustningen och lasta upp den på kärran igen.
 Det tar oftast längre tid att förbereda och efterarbeta en paddling. Själva paddelturen tar inte så lång tid. men det är otroligt skönt att glida fram på en å. Det får vi nog göra fler gånger i sommar. Men först måste vi fixa till vår egen kanot. Grejer är inhandlade. Det är bara jobbet som måste göras.
Vi stannade till på rastplatsen vid 27.an för att fira den lyckade operationen. Allt gick enligt planerna. Jag hade inhandlat en jordgubbstårta och fixat kaffe. Det smakade gott efter uträttat uppdrag.
Vi satt och pratade en stund innan vi skildes åt och åkte hemåt. Maken och jag fick förstås lämna tillbaka kanoten först. Sedan kunde vi åka hem. Min geocachingfödelsedag är över, men vi firade den rejält.

Fiskedagen

Här är det mete på gång
 Dagen för den årliga fiskeutflykten till Slättö kvarn var inne. Hela mellanstadiet cyklade iväg med lärare och en del föräldrar och andra släktingar. Själv stannade jag kvar på skolan en stund. Jag hade ett samtal med chefen inbokat och fram till dess jobbade jag med matteprojektet. Sedan tog jag bilen ut till fiskeplatsen.
Här vid åkröken håller femmorna till
 Sexorna fiskar vid kvarnen och femmorna har sin plats vid en åkrök. Alla brukar vara ivriga att sätta igång. När jag kom, var det dåligt med fiskelyckan. Det blev bättre sen.
Här metas det för fullt
 Det är tur att några föräldrar följer med för det blir många metrevar att ta hand om. Många gånger är det mammorna som ställer upp och följer med på utflykter, men den här dagen är pappornas. Det brukar vara ganska många pappor med, en del far- eller morföräldrar också. Somliga är med varje år.
Här var det tjejmys
 Alla gillar ju inte att fiska, men de får hitta på andra saker att göra som att sitta och mysa eller läsa på en filt vid stranden.
Här bröstar de upp sig
 Vid elvatiden samlar vi ihop oss för att gå bort till fyrornas ställe vid en liten bro. Där serveras det lunch till alla.
Här grillas det korv
 Lunchen består av grillkorv och dricka. Det är också kul att hälsa på hos fyrorna. Där var ju vi förra året.
Här äts det grillkorv med bröd
 För det mesta äter de upp sin korv snabbt och vill sedan tillbaka för att fortsätta fisket. Det gäller att utnyttja tiden.
Här knappas det in koordinater
 Efter lunch fick de femmor som ville geocacha. Jag hade gömt ett antal trästickor med bokstäver på längs vägen. På andra stickor hade jag skrivit koordinaterna till gömmorna. Det var fem grabbar som gärna letade upp stickorna.
Här görs det fynd
 De delade upp sig i två grupper med varsin GPS. Det blev en lite promenad och snart var alla gömmorna avslöjade. Bokstäverna brydde de sig inte så mycket om. Det var letandet som var det roliga.
Här kluras det på ordgåtan
Det blev några andra som hjälptes till att lösa ordgåtan. Ordet var förstås Fiskedag.
Här blir det en fångst
 Några fiskar fångades i alla fall. Hos oss blev det mest abborrar, ett tiotal drogs upp. Men hos sexorna fick de upp en ål.
Här metar lärarna
Snart var det dags att packa ihop allt och cykla tillbaka till skolan. Vi hade tur med vädret. Igår regnade det och var ruggigt kallt. Idag var det perfekt utflyktsväder med uppehåll och blandat moln och sol. Detta var nog tionde året vi anordnar en fiskedag. Det var säkert inte den sista.

tisdag 29 maj 2012

Sista dagen, första dagen

hellyninjas premiärcache
 Idag är en alldeles speciell dag. Det är sista dagen på mitt första geocachingår. Imorgon är årsdagen för mitt första fynd. Detta måste förstås firas i dagarna två. Idag gav vi oss av på en riktigt rolig geocachingtur till Vaggeryd. Det var mitt vanliga team, mugglar-Åkes team, bestående av klokare, pjf70 och jag, forjoi. Det är så vi preseterar oss i geocachingsammanhang. Idag var teamet förstärkt av hellyninja, som var ute på sin första geocachingtur.
Cacheråttan
 I Vaggeryd fanns många fina gömmor, både roliga och kluriga. En enda cache hade jag tagit där tidigare. klokare och pjf70 hade tagit lite fler. hellyninja hade noll cacher på sin lista när vi startade och 15 när vi avslutade dagens runda. Det var en perfekt introduktionstur för en nybörjare.
Möte i skogen
 En av de roliga och kluriga gömmorna fanns ute i skogen. Den heter Tall #1 och här gällde det att samarbeta. Det är vi bra på i vårt team så vi löste den uppgiften med en gång. När vi sedan gick mot bilen mötte vi cacheägaren, Anehammar. Det blev en trevlig liten pratstund ute bland tallarna. Vi fick lite tips om cacher och vägar. Vi skildes åt vid bilarna, men det ar inte sista gången vi såg honom den här dagen.
Vid crossbanan
 En annan gömman fanns vid crossbanan. Vi tog geobilen ända fram på gropig spårig grusväg. Det gick bra och gömman kunde hittas och loggboken signeras.
Spårigt
 Det var inte en människa i spåret, men träningen hade inte börjat än. Motorcyklar gillar jag ju, men jag tror inte jag skulle vilja pröva cross. Det räcker med min landsvägshoj. Vi lämnade banan innan någon kom.
En annan obegriplig hobby
 En annan vanlig hobby är ju fotboll. Jag har aldrig förstått mig på fotboll. Det är inte kul att titta på och inte kul att utöva. Det kanske beror på att jag inte förstår reglerna. Idag var det knattelaget som tränade på planen. Vi höll oss utanför när vi loggade cachen.
FTF-jakt på Tall #2 Tålamod
 På väg till nästa gömma började det roliga. Det plingade i mobilen. Det betydde en ny cache var släppt i närheten. Det blev till att vända geobilen och susa mot den nya gömman i raketfart. Det skulle säkert komma fler som var på jakt efter den. När vi närmade oss fick vi se Anehammars bil vid vägkanten. Vi parkerade framför och hivade upp ryggsäcken på ryggen. Sedan gav vi oss av raka vägen mot gömman. Den hittades snabbt, men krävde lite redskap för att kunna loggas. Som tur var hade jag sådana i ryggsäcken. Dessutom hade jag redan loggat en likadan inte så långt hemifrån. Den nya cachen hette Tall #2 Tålamod och det krävdes lite tålamod och många försök att fånga burken. Till slut lyckades jag med det och vi kunde logga den först av alla. Det blev en FTF för oss. Precis när vi var klara anlände ett gäng från Jönköping. Det var kul att träffa så många geocachare ute i skogen en vanlig tisdag.
Fler på väg till gömman
 Fler lokala geocachare mötte vi på vägen tillbaka till bilen. Det stod en lång rad med bilar vid vägkanten. Det var kul att träffa på Hundtassen och Vilda-hamstern också. Men allra roligast var förstås att norpa FTF:en framför näsan på dem.
Brusande vatten
Vi fortsatte en stund till och hittade fler intressanta platser. På andra sidan den stora motorvägen fanns en liten kvarnruin där forsen brusade lika högt som trafiken på vägen.
Munkaleden
Här passerade Munkaleden mellan Nydala och Byarum. Det fanns bänkar där man kunde rasta för en andaktsstund på vägen om man var på pilgrimsfärd. Vi fortsatte i stället med bilen till nästa cache.
Stilla vatten
Vid Sjöbogården hittade vi en gömma. Här har jag varit på scoutläger för många, många år sedan. Jag kommer inte ihåg varken platsen eller när det var.
Sjöbogården
Det var vackert vid sjön. Det fanns andra människor på gården men de verkade inte bry sig om att i kom och störde. Bilen fastnade i en stor grushög och fick knuffas bort, men det gick bra.
Den första TB:en för hellyninja
I cachen fanns en TB som hellyninja fick ta med sig. Den ville resa runt Östersjön. Det passade bra då hon skulle åka till Karlshamn inom en snar framtid. Det var ingen dålig första geocachingdag för hellyninja. Hon kunde logga 15 cacher varav en FTF, hittade en TB, fick se många kluriga gömmor och träffa ett helt gäng andra geocachare. En drömstart skulle jag säga.
Vi letar högt...
Det blev några loggar till för oss. På något ställe fick vi klättra lite, men det fanns hjälpmedel. Först blev vi lite förbryllade innan vi förstod vad det skulle användas till. Det var inte riktigt vad man tänkte sig.
Vi letar lågt...
Den sista gömman tog vi i Skillingaryd på vägen hem. Det var en annan klurig variant. Dagens gömmor var verkligen omväxlande. Ingen av dem var tråkig. De var genomtänkta och fint utförda. Vi hann förstås inte ta alla cacher i Vaggeryd. Så hit får jag återvända en annan dag.
...övervakade av de rostiga grannarna
Imorgon ska vi fira årsdagen av mitt första geocachefynd. Jag avslöjar inget än. Men först ska hela mellanstadiet cykla till Slättö kvarn på fiskedag. Jag hoppas det blir hyfsat väder. Den här dagen började kall, blåsig och regnig, men slutade riktigt soligt. jag hoppas solen är med oss imorgon också.

måndag 28 maj 2012

Pingstäventyr #3 Mors dag

Syrener i hänryckningens tid
Nu doftar det verkligen försommar. Liljekonvaljerna känns på långt håll och syrenerna har också slagit ut. Koltrastarna sitter gärna i syrenbuskagen och sjunger sina vackra melodier. Idag invigde jag min gunga på verandan för året. Det har inte blivit av tidigare att jag plockat ut alla kuddar och satt mig där. Det är en av de skönaste platserna jag har där jag kan njuta av trädgårdens ljud och dofter.
Maskrosängen
På förmiddagen åkte maken och jag till gudstjänst på sommarhemmet i Fänestad. Pingstdagen är ju Andens dag och det var temat för samlingen. Predikan handlade om olika bilder i bibeln för Anden. Han är Hjälparen, han symboliseras med elden, vinden och oljan.
Pingstbål
När vi kom hem, fixade vi kaffe och sedan gjorde vi fint i trädgården, åtminstone på en liten plätt. Maken eldade ett pingstbål av grenar som han tagit ner tidigare. Sedan åt vi potatissallad och grillad kyckling.
Mors dag-cache vid grusväg
Det kom ett litet pling i mobilen idag också, men jag ville inte ge mig iväg när det var som varmast. Mina cachingkompisar hade inte tänkt geocacha idag utan fira Mors dag på annat håll. Därför blev det de danska vännerna som tog FTF:en på Morsdagscachen. Jag åkte dit lite senare framåt kvällen. Det var en enkel gömma för en gångs skull och den innehöll en massa resekryp. Jag tog med mig ett och lämnade tre andra. Det blev fullt i burken.
Raspa källa
På vägen hem loggade jag två andra cacher som jag bara åkt förbi tidigare. Båda fanns vid vattenkällor. Den första, Raspa källa, låg ca 100 m från vägen in i skogen vid en gammal stenmur. Gömman var enkel att hitta.
Kyrkoruin i Kållerstad
Den andra källan kallades Den helige Sigfrids källa. Här parkerade jag vid vägkanten och gick uppför en backe till en kyrkoruin.
Gammal mur
Det är spännande med sådana här gamla platser. Jag gillar den här typen av geocacher som berättar något om platsen och dess historia.
Grinden till kohagen
Vid ruinen fanns en grind som ledde till en kohage. Här fick jag se efter var jag satte ner skorna för at inte hamna i en komocka.
Grinden till källan
På andra sidan hagen fanns en annan grind och en bro över till källan. jag såg cachen på ganska långt avstånd. Den hittades enkelt och loggades snabbt.
Sten med inskription
Sedan studerade jag stenen som berättade att i den här källan döptes de första kristna i den här bygden. Det kanske var den helige Sigfrid som döpte dem.
Uttorkad källa?
Nu var källan ganska djup men torr. Den var inte stor. Idag skulle det bli trångt om någon ville döpas här. Den kanske var större förr. Det borde vara tusen år sedan man döpte de första kristna här.
Takko med TB
Efter dessa tre cacher åkte jag hemåt igen. Internet hade strulat tidigare under dagen men nu funkade det igen så jag kunde logga mina fynd. Takko fick agera modell när jag fotograferade en TB som hörde till en annan hund. Den ska vi skicka vidare.

Nu är helgen över och det blir vardag igen. Men det är inte så många vanliga skoldagar kvar. Den här veckan ska jag bara jobba fyra dagar. På fredag är jag ledig och ska ge mig ut på nya äventyr i Skåne.


Jag har äntligen hunnit börja läsa en intressant bok av it-mamman, som jag träffade på webbstjärnans kurs för ett år sedan. Den kan jag verkligen rekommendera till alla lärare. Det finns så många kloka ord i den.