måndag 5 augusti 2013

Uppvärmning inför skolstart


Nu närmar sig slutet på sommarlovet och semestern tar slut. Det känns faktiskt rätt jobbigt i år. Om tre dagar ska jag vara tillbaka i skolan för planering, föreläsningar och möten. Det varma vädret gör det inte precis lättare. Min ork är inte på topp. Trots att jag försökt koppla av så mycket som möjligt, känner jag mig fortfarande trött och orkeslös. Jag får väl göra mitt bästa för att ladda upp de dagar som är kvar.


Helgen var både trevlig och händelserik. Mer om det i nästa inlägg. Förberedelserna inför helgen började i fredags då vi åkte ner till Malmö hela familjen inklusive hunden. Det var ju en riktigt varm dag, men vi åkte tidigt. Vi kom efter tio nån gång. Det blev ett litet stopp för kaffe i Örkelljunga som vi brukar.


Framme i den skånska metropolen åkte vi direkt till min syster. Vi skulle låna hennes motorcykel över helgen eftersom vår havererat. Hon var beredd på att åka upp till Småland hon också. Hennes man hade redan åkt norrut på deras andra motorcykel. Hon skulle ta bilen. Det var ju dags för släktträff den här helgen. Vi svalkade oss med lite dricka och glass. Jag beundrade hennes rabatter. Blombilderna är från hennes trädgård.


Maken skulle köra motorcykeln hem till oss. Först mellanlandade vi i malmösonens lägenhet. Han skulle stanna därnere så han och jag gick till affären för att handla lite proviant. Jag behövde lite för hemresan och han för helgen. Maken drog iväg norrut.


Yngste sonen skulle också stanna i Malmö, men han skulle hälsa på en kurskamrat. När vi sagt hejdå till storebrodern, skjutsade hunden och jag lillebror ner till mötesplatsen vid Malmö högskola. Det kändes lite som om jag hade taxirörelse den här dagen.


När alla taxiuppdrag var utförda, kunde hunden och jag ge oss av norrut genom Skåne. Vi åkte motorvägen upp till Landskrona. Där tog vi av österut mot Svalöv. Vi körde genom den skånska slättbygden och närmade oss Söderåsen.


Söderåsen har varit ett av sommarens favoritmål. Pojkarna och jag var ju där i början av sommaren. Nu återvände hunden och jag till en annan del. Vi parkerade vid Finstorps strövområde. Det ligger mellan Kågeröd och Stenestad.


Här skulle det finnas fina stigar att vandra på. Dessutom fanns en serie geocacher på temat Skola. Jag tyckte det kunde vara en bra uppvärmning inför skolstarten. Kanske var temperaturen lite i varmaste laget, men vi hade laddat upp med vattenflaskor. Vi åt våra mackor vid parkeringen innan vi gav oss av på vandringen.


Slingorna vi skulle följa gick i en åtta. De första tio cacherna fanns på ena sidan och resten på andra sidan vägen. Vi följde skogsvägar som var lätta att gå på.


Det var lummigt och grönt här på Söderåsens sydsluttning. Många insekter var i farten. Ibland var flugorna lite besvärande i värmen. Om vi stod still, kom de och surrade runt omkring oss.


Geocacherna hade alla var sitt skolämne som tema. Totalt var det arton ämnescacher plus en examenscache. Första ämnet var hemkunskap. Här hittade vi ett fullt utrustat kök med en trevlig receptbok som logg. Det var bara att logga boken. Jag lägger ut några bilder från cacher, men jag vill inte spoila för mycket.


Gömmorna var genomtänkta och välarbetade. Många av dem fanns i skåp eller holkar på träden i skogen. De smälte väl in i omgivningarna. Det var två nick som låg bakom gömmorna, men vad jag förstår så är det tre personer. De verkar också sköta dem väldigt väl. Efter att jag varit där verkade någon ha sabbat några gömmor. Jag fick sen jag kom hem ett mejl från CO, som undrade i vilket skick de var vid mitt besök. Dety är tråkigt när gömmor blir förstörda.


Några av cacherna var multicacher. En av mina favoriter var träslöjdsgömman. För att hitta slutgömman behövde man först lösa ett litet trevligt problem, men det var inget som var svårt för mig. Det var loggboken som var så annorlunda och helt i stil med ämnet.


Min logg sitter nu uppspikad längst ner på brädan. Det var en mycket trevlig och uppskattad gömma. Nästan alla var riktigt bra och värda favvopoäng, men jag har aldrig tillräckligt med poäng att dela ut. På första halvan gillade jag alla gömmorna. Det var mer på andra som det kunde bli lite tjatigt. Flera burkar hade hänglås med en kombination som man skulle klura ut i en uppgift. Det blev lite för många på slutet. Då var jag också rejält trött i värmen.


Hunden traskade på även om han också flämtade i värmen. Han vill oftast inte dricka något. Jag fick inte i honom något vatten innan promenaden började. men när vi kom tillbaka, drack han lite efter ett tag. Sista sträckan tillbaka till parkeringen gick genom bokskog där det var lite brant här och där. på ett ställe hängde cachen i ett träd vid branten. När jag loggat remsan som låg i ett rör, tappade jag röret som rullade nerför branten. Det var bara att krypa och klättra bland stenarna och bokgrenarna. Jag fick tag på röret och kunde återställa gömman som den skulle vara.


Tillbaka vid vägen och parkeringen vilade vi en bra stund. Där fanns lite bord med bänkar nere vid sjön på andra sidan vägen. Några pensionärer hade sökt sig till skuggan vid strandkanten och satt där och pratade. Det var nog skönt i sommarvärmen. Själv var jag nog knallröd i fejset och svettades bra. Här kunde vi svalka oss lite och fylla på vätska.


Hunden tål nog värmen bättre än jag. Han var fortfarande pigg, men han fick vänta på att jag skulle återhämta mig lite. Det var riktigt varmt nu. Det var 29 grader i Malmö och 28,5 grader när vi startade rundan. Eftersom jag inte är någon vän av värme var det inte den optimala dagen för geocaching.


Om rundan inte hade varit så långt borta, skulle jag nog sparat resten till en annan gång. Nu ville jag avsluta hela runda på en dag. Det var i mastigaste laget i värmen. Några hade cyklat rundan tidigare. Första delen förstår jag tt det gick bra, men den andra slingan var inte cykelvänlig.


Andra halvan gick runt sjön. Det var en mysig liten sjö med näckrosor. Utsikten gav nästan monet-känsla. De vita näckrosorna blommade och täckte stora delar av sjön..


Vi kunde i alla fall gå inne i skuggan under bokträden. i början var stigarna ba och lätta att följa. Senare skulle man följa den blå slingan. Den försvann bland och jag hittade inte den rätta vägen. Mycket berodde det nog på att gömmorna ofta fanns 50 meter in i skogen. Det fanns gott om djurstigar som man kunde följa, men de gick kors och tvärs. jag tog ofta rakaste vägen till gömman och stigen därifrån. Här var det en hel del yngre skog med björksly, låga bokgrenar som vispade på armarna, hallonsnår och björnbärsbuskage. Björnbärens taggar var värst. Man såg dem inte alltid utan fick lite rivsår.


Gömmorna fortsatte i samma stil som tidigare, men som sagt, blev jag lite trött på hänglås. Det var inget fel på uppgifterna egentligen. Det var bara ett ämne som jag blev besviken på. Det var matematikgömman. Eftersom matte är mitt favoritämne, hade jag sett fram emot den kluriga matteuppgiften. Döm om min förvåning och besvikelse när det handlade mest om fysik. Utan fysikkunskaper hade det varit svårt att lösa den uppgiften. Det finns så många roliga matematiska problem, man kunde använt i stället.


Den sista ämnescachen var jag nog för trött för att orka leta efter ordentligt. jag gjorde bara ett halvhjärtat försök. Ämnet var idrott och det hade nog varit smartare att lägga det tidigare. Man kanske till och med skulle ta rundan baklänges. Cachen fanns vid ett fågeltorn. Tidigare loggar var lite motsägelsefulla tycker jag. eftersom idrott inte var och inte heller är mitt favoritämne, lämnade jag den ologgad.


Nu var det bara examenscachen kvar. jag hoppades innerligt att det bara var att logga och inga examensuppgifter att lösa. Så var det också. Loggboken var en studentmössa. Alla klarade examen och fick MVG. Tänk om det var så i skolans värld också. Alla borde få klara examen utifrån sina förutsättningar. När jag gick där mellan hänglåsuppgifterna och till slut nästan storknade, tänkte jag att det var nog så här eleverna kände sig efter alla nationella prov i våras. Till slut nästan stod de upp i halsen. Alla fick dessutom inte höra att de klarat sig. Min känsla var i alla fall skön när hela rundan var avklarad och loggad utom idrottscachen. Men den struntar jag totalt i. jag lär inte återkomma och ta den.


Efter hela den mastiga rundan åkte hunden och jag nöjda hemåt i sommarkvällen. Det blev ett litet tankstopp på vägen. Vi delade på en grillad med bröd. Sen fortsatte vi hemåt medan solen dalade och gick ner bakom trädtopparna. Dagens cache var bärgad med råge och en ny souvenir inhöstad.

1 kommentar:

  1. Låter som en väldigt rolig runda, även om det samtidigt låter som om hälften vore nog. Ska ner åt Skåne i månadskiftet aug-sept, kanske det kan vara värt en omväg och hemvägsstopp. Hoppas att du fick lite skolinspiration! För egen del, så känns det ganska så ok att börja nästamåndag. Märkte att jag fick ett litet "sug" då C-E började jobba idag. Använde förmiddagen till att börja läsa lite pedagogisk litteratur. Är jag knäpp eller?

    SvaraRadera