söndag 10 augusti 2014

Fika, fika, fika


Snart är det höst igen. Åtminstone hösttermin. När ljungen blommar vet man att hösten närmar sig. Det gjorde den idag på hundens och min eftermiddagspromenad uppåt skogen. Det är så vackert med blommande ljung. Hela skogmarken färgas lila. Jag hoppas våra bin hittar till ljungblommorna. Det är gott med ljunghonung.


Lingonen börjar också rodna. Det verkar kunna bli lite lingon i år. Det kan behövas för frysen är tömd på lingonpåsar och behöver påfyllning. Det brukar vara maken som plockar lingonen i vår familj. Jag plockar hallon, blåbär och kantareller.


På förmiddagen idag fick jag fint besök från Tibro och Kungslena. Det var bojip och titticc som hälsade på i Skogsbiblioteket. De frågade mig tidigare i veckan om det var värt att ta omvägen över Bredaryd på vägen till Växjö. De skulle dit och geocacha några dagar. Absolut, svarade jag, eftersom det var 1000sjöars gömma 3 meter  de tänkte på. Dessutom lovade jag att bjuda på fika vid Skogsbiblioteket om de kom. Det nappade de på.


Igår bakade jag alltså brytbullar med fyllning och en hallonkaka. Sen packade jag fikakorgen på förmiddagen och när de skickade ett SMS att de var klara i Bredaryd, var jag beredd att åka upp till skogen.  Det var jättekul att träffa dem och prata geocaching en stund. Det finns alltid så mycket att prata om när vi träffas. Vi har ju ett stort gemensamt intresse.


Efter fikat blev den en liten guidad tur till Torskinge och Slättö Sand. Vi stannade vid Mattlabackarna så att de kunde ta några av Blå rundans cacher. De får komma tillbaka och logga resten vid ett annat tillfälle. De hade ju upptäckt att det fanns en hel del gömmor i trakterna häromkring.


Vid en av gömmorna kom det en familj troligen från Tyskland. De hade inte hittat en av gömmorna som vi varit vid och frågade om lite tips. Det kunde vi ju ge dem. De fortsatte och när vi sen gick förbi dem på tillbakavägen satt de på en picknickfilt i närheten av gömman. Jag hoppas de hittade den.


Sen fortsatte vi med bilarna till Slättö Sand. Där blev det lite informationsinhämtande till min earthcache och sökande efter cachen på toppen. Det gick förstås bra alltihopa. Det var ju cachingproffs med stor erfarenhet vi hade att göra med.


Givetvis klättrade vi upp på toppen och tittade på utsikten över det brända området. Vi tänkte allihopa på de som fått sina hem förstörda av den stora skogsbranden i Västmanland. I jämförelse med den var bränningen på Slättö Sand en mycket liten brand. Vi gick tillbaka till bilarna på parkeringen och åkte sedan mot Forsheda. Där skildes vi åt och de andra fortsatte mot Växjö. Jag åkte hem och fixade lite middag till maken och mig. Idag blev det lite rester ur kyl och frys, stekta potatisar och stekta squashskivor, varmrökt lax och en kall sås, lite sallad och tomat.


Det blev riktigt varmt där vi satt vid trädgårdsmöblerna. Insekterna är i full fart nu. Getingarna är inte så hiskligt många som förra året än i alla fall, inte blinningarna heller, men fjärilar är det riktigt gott om. Nässelfjärilarna är särskilt många, men jag har också sett citronfjärilar, kålfjärilar, sorgmantlar och påfågelöga.


Ikväll blev det fika igen. Först var det gudstjänst på sommarhemmet. Den var välbesökt. Efteråt fikade vi tillsammans. Frallorna tog slut så många var vi. Kakan var riktigt smarrig och god. Nu blir det lite te innan det är dags att sova sin skönhetssömn. Imorgon väntar jobbet igen. Då håller vi också tummarna för sonen i Malmö som ska på en jobbintervju.

1 kommentar:

  1. Har varit lite dålig med datoranvändandet de sista dagarna. Kollar din blogg på mobilen, försöker kommentera, men det funkar inte alltid. Fina bilder, förstås, speciellt de två sista. Har du fått ny kamera eller är det systemkameran du använt?.
    Skulle vara kul att ta en tur till dehär båda damernas hemvister någon gång. Får väl vänta några månader för min del, kan knappast lämna C-E hemma ensam en dag vid helgen på ett tag. Birgitta kommenterar både FB-inlägg och blogg. Verkar vara en god människa.
    Så bra att ha en cache-fikaplats, på det sätt som du har. Snart helg igen. Våra elever kommer på tisdag. Ska bli roligt. Hälsade på C-E idag. Han var betydligt piggare än vad jag räknat med, så här två dygn efter operationen.

    SvaraRadera