torsdag 7 augusti 2014

Tänkte till i Bollalt


Sommaren är inte slut än även om sommarlovet snart är det. Imorgon börjar jobbet igen. Jag kan inte säga att jag ser fram emot det, men det får gå. Idag vilar jag mest och laddar inför starten, men igår var jag ute på en av de roligaste rundorna jag varit någonsin. 1000sjöar erbjöd en plats i bilen ner till Bollalt lite norr om Knäred. Det var alltså i samma trakter och på delvis samma vägar som vi tog oss fram i söndags. Jag nappade på erbjudandet.

Först skulle jag skjutsa malmösonen till tåget. Vi klev upp vid sextiden och åkte hemifrån tio i sju. Då hade jag duschat, ätit frukost, varit ute med hunden och fixat kaffetermosen. Biljettautomaten var ur funktion på stationen i Värnamo, men sonen hade mejlet med kvittot så det gick bra att visa upp det på tåget. Jag åkte tillbaka till macken i Forsheda för att möta 1000sjöar där. På vägen hoppade jag in på Citygross och köpte ballonger. Det fanns nämligen ett antal saker man behövde ha med sig på rundan. Ballonger var en sak, ett batteri, en penna och en pincett var de andra prylarna.


Vi åkte E4:an söderut och sedan RV25. 1000sjöar stannade till vid två av Byholmacacherna så att jag kunde logga dem. Han hade redan tagit dem. Det var Här blev det lite fel HTR #48 och Här blev det lite fel HTR #47. Sen fortsatte vi söderut från Vrå ner mot Mästocka, men vi vek av innan och anlände till Bollalt. Där parkerade vi på den anvisade platsen och gav oss ut i skogen på jakt efter de häftiga gömmorna. Vi började inte från början utan startade med nummer 7 och 8. De låg efter varandra längs en annan stig än de andra. Jag kommer inte att visa bilder på alla gömmorna. Det blir ett litet urval för att inte spoila för mycket. Men alla gömmorna syntes väl när man närmade sig dem. Svårigheten var inte att hitta dem utan att ta sig in i dem och hitta loggboken. Jag kommer att berätta lite om våra upplevelser vid varje gömma i stället.


Tänk till - #7 Roboten Här fick vi pilla lite innan vi förstod och kunde plocka fram det rätta redskapet som fanns på listan över de föremål man skulle ha med sig. Vi fick tänka lite tvärtom för att få det att funka, men sen kom burken och la sig handen så att vi kunde logga. Det var ett trevligt möte i skogen.

Tänk till - #8 Höghuset Vi hade båda stött på liknande cacher både vad gäller det yttre skalet och det som mötte oss när vi öppnade. 1000sjöar fick pyssla lite med de redskap som fanns på platsen innan jag kunde fånga in burken. Ännu en fin gömma var loggad.


Sen gick vi tillbaka till bilen och fortsatte mot nummer 1. Där blev vi först lite konfunderade. Vi prövade många olika varianter men utan resultat. Efter en halvtimma ringde vi en livlina. Det var han som tog FTF:en, men han hade haft sån tur att hänglåset inte varit ordentligt stängt så han visste egentligen inte hur man skulle göra. Han visste dock någon som hade loggat på rätt sätt och lovade att ringa upp oss igen när han kollat med denne. Under tiden fortsatte vi till den närmaste gömman och det råkade vara nummer 6.

Tänk till - #6 Känn dig blåst Vi funderade lite på hur vi skulle använda de medhavda attiraljerna här. Vi förstod direkt vilka men efter ett litet tag föreslog jag hur vi skulle göra och det visade sig funka efter många försök och en hel del tänk. Men det är ju meningen med dessa gömmor att man ska tänka till. Här lämnade jag av en TB i burken.

Tänk till - #1 Welcome to Bollalt Sen återvände vi till nummer 1. Det var lite dålig täckning i skogen men vi fick kontakt med vår livlina som kunde ge oss ett tips. Egentligen hade vi prövat den vägen men inte tillräckligt noggrant. Nu funkade det bra, när 1000sjöar använde redskapet på plats och jag rattade in siffrorna i hänglåset. Jag lämnade av en valross-TB, som redan samma eftermiddag fick lift med en annan loggare.

Nu var vi kaffesugna och tog en paus för att äta vår medhavda matsäck. Vi satte oss på några stockar i närheten av bilen och njöt av maten och det fina vädret. Några mörka moln syntes, men de hade lovat uppehållsväder och det fick vi. Sen kunde vi styrkta till kropp och knopp fortsätta vandringen mot nästa gömma.

Tänk till - #2 En sköldpadda i en låda Vi lyckades läsa siffrorna till kombinationen genom att använda ett av de medhavda verktygen. Egentligen skulle vi nog haft ett av dem till, men vi hittade ett i naturen på platsen som funkade lika bra. Låset öppnade sig och vi kunde hälsa på sköldpaddan och låna loggboken ett tag.


Vi kom ner till Krokån. Det var inte så mycket vatten i ån så man såg alla farliga stenar för en kanotist som vill paddla här. Annars var det väldigt vackert vi ån.


Nedströms forsade vattnet och vi hörde hela tiden ljudet från forsen. Det växte några konstiga blad som vi inte kände igen här vid åbrinken. De såg ut som stora ormbunkar men de hade inga sporgömmen så de kanske var fröväxter i stället för kryptogamer.


Tänk till - #3 Snoken Här vid ån fanns första steget till rundans enda multicache. Vi hittade enkelt steg 1, men sen var det svårare att sniffa sig till koordinaterna till steg 2. Vi kom väl inte riktigt rätt för i så fall borde vi nästan ha sett gömman på vägen.


Vi spanade runt i granskogen utan att se någon gömma. Jag drog mig ner mot ån igen och började fundera på var jag hade placerat den. Desutom kollade jag kartan för att lista ut var den skulle kunna finnas. Den får ju inte ligga för nära någon av de andra gömmorna. Sen gick jag och spanade överallt.


Till sist skymtade jag något i rätt färg mellan trädstammarna. Enligt kartan fanns ingen gömma där så det måste vara multifinalen och det var det. Vi säger inget om innehållet men det var också en finfin gömma.


Vi fortsatte stigen längs ån och kom fram till en liten grillplats. Vi satte oss där några minuter och pustade ut. Sen fick vi syn på de konstiga växterna och björnbären. Några var mogna så vi kunde smaka. De var goda.


Tänk till - #4 Microskåpet Det var två gömmor kvar innan finalen. Vid microskåpet, som verligen var ett microskåp rent bokstavligt, fick vi jobba ett tag trots att vi prickade rätt när vi gissade på burkens placering. Det var inte våra hjärnor som kärvade utan annat. Till slut fick vi tag på den lilla loggremsan.


Tänk till - #5 En nano i en sköldpadda Vid den lilla igenvuxna skogstjärnen skymtade jag något, men det var ju fel färg. Ändå var det rätt. Den här var nästan lite elak mot oss, men vi kastade oss över uppgiften och började gräva. Efter ett litet tag fick jag se den lilla nanon och kunde norpa den för loggning. Sen återställde vi allt och tänkte dra mot finalen. Då upptäckte jag att jag glömt anteckna en ledtråd. Vi tog vägen förbi de två sista gömmorna för att kolla och det var i multifinalen vi hittade det vi behövde.


Tänk till final - #9 Kotten Vi skrattade högt när vi kom fram till finalen, men sen blev det till att leta. Vi letade både högt och lågt. Vi läste tidigare loggar och förstod att en del letat länge innan de funnit gömman.


Efter en stund hörde jag 1000sjöar säga att han nog hittat den. Så var det. Vi kunde plocka fram den fina finalen som inte var riktigt som de andra. Den var nog allt lite avvikande på flera sätt. Men vi var glada över att ha hittat den. Vi loggade den nionde och sista gömman i serien 4 timmar efter starten. Det var en fantastisk runda som verkligen kan rekommenderas till alla som gillar kluriga gömmor, men man gör nog bäst i att logga tillsammans med någon annan. Dels kan man klura ihop och dels har man någon att dela allt det roliga med.


Vi återvände så till bilen på parkeringen för att vända hemåt efter ett lyckat uppdrag. Takko väntade där hemma och vi var nog ganska nöjda med dagens resultat.


Det fanns många gömmor längs vägen hem för vi åkte sträckan där Inlandstrailen går. Jag hade tagit de flesta men några fanns kvar. Dessutom fanns andra gömmor till exempel The Old Sawmill. När jag åkte trailen var det mörkt och kallt så då hoppade jag över denna. Jag sa till 1000sjöar att här finns en cache och då stannade han så vi kunde leta upp den. Det fanns fina, goda hallon också som vi plockade och åt av innan vi drog vidare norrut. Jag slumrade lite i bilen och snart var vi i Forsheda. Där stod min egen bil och väntade på att föra mig hem till hunden. Sen tog vi en rejäl promenad upp till skogen. På kvällen blev det inte mycket mer gjort än nätloggningen av alla dagens fynd.

Idag har det inte heller hänt så mycket. Jag har mest vilat och promenerat med hunden. Det kändes lite konstigt att vakna på morgonen. Huset var tomt förutom hunden och mig. Maken hade åkt till jobbet och pojkarna var tillbaka hos sig. Ledigheten går definitivt mot sitt slut. Imorgon kallar jobbet igen.

2 kommentarer:

  1. Bra resumé av gårdagen. Bara synd att det inte gick att locka med fler dit ner. Ska också jobba lite i morgon, trädgårdsjobb i A-torp. Men vi syns i Sm-stenar på em.

    SvaraRadera
  2. Ja, nu är det slut på ledighet. Bara att inse...även om jag tycker att det ska bli skönt att börja jobba. Är lite spänd inför nästa vecka och hur det blir efter C-Es operation, förstås.
    Den rundan kan säkert vara kul om man är några stycken, och då kluriga och fingerfärdiga personer. Jag hade inte gjort mycket nytta. Cachingen ligger nere nu. Målet "En om dagen i snitt" är avfärdat. Blir säkert läge att leta burkar någon gång, bara inte just nu......Hoppas komma till Forsheda/Rannäs före vintern ....
    HA det bra i guldgruvan i morrn!

    SvaraRadera