fredag 22 augusti 2014

Värnamodagarna


Den här veckan pågår Värnamodagarna för sjunde året i rad. Vi har aldrig varit där mer än om vi råkat komma till stan i andra ärenden. Igår kväll var vi båda hungriga men ingen hade lust att laga mat. Jag föreslog att vi skulle åka in till stan och äta kvällsmat där.


Under veckan pågår det olika aktiviteter både för barn och vuxna. Alla åldrar är ute och träffas på stan. I år fanns ett stort tält mitt på övergångsstället på Storgatsbacken. Där var det modevisning en kväll. Igår var där kräftskiva och sen blir det andra shower. Där kostar det pengar att gå in. Vi hörde sorlet från tältet när vi passerade.


På gågatan ner mot åbron fanns det matkulturella torget. Där stod matvagnar som erbjöd många olika sorters mat. Det var allt från stekt sill, belgiska våfflor, spanska churros till kebab och langos. 


Vi ställde oss i kön till den indiska matvagnen. Den verkade vara populärast för där var nog kön längst. Dessutom hade min kollega rekommenderat deras kycklingrulle.


Det var en familj som stod för maten. Pappan gräddade naanbröd i en tandoori-ugn. Det såg häftigt ut när han tryckte fast bröddegen inuti på ugnens väggar. Efter några minuter plockade han fram de goda bröden färdiggräddade. I vagnen fylldes de med kycklingröra och grönsaker. Det fanns stark och mild sås eller så kunde man blanda. Det gjorde jag. Maken tog Biff curry med ris i stället.


På åbron fanns ett stort tält där man kunde köpa öl och vin och även sitta under tak och lyssna på musikframträdanden. Där var ett fruktansvärt sorl så vi gick ut till Åbroparken. Där fann bord och bänkar att sitta vid. I parken fanns också ett lekland för barnen. Maten var verkligen god. Det var inte så mycket folk men det blir nog betydligt fler i helgen.


Området var inhägnat men man gick fritt. Det fanns vakter och polisen visade sig där också så det var lugnt och en god stämning. Det kanske blir oroligare på helgen. Det finns ju de som passar på att festa hela veckan. Soptunnor var utställda för skräp blir det ju. Den här tunnan tror jag inte behövdes egentligen. Jag såg ingen med burka som behövde kasta den. Vi stannade inte så länge för det var ju arbetsdag dan efter så vi drog oss hemåt igen när vi var klara. Kaffet på maten tog vi hemma.


Idag var det dags för Värnamobesök igen. Den här gången åkte jag tillsammans med klass 6 på skolan. Under den här veckan som Värnamodagarna pågår är det gratis att åka kollektivt. Därför passade vi på att åka till stan på studiebesök. En mamma till en av eleverna är polis och hon tog emot oss i polishuset i stan när vi åkt bussen in. Hon visade oss runt i garaget, i gymmet, i innebandyhallen och i receptionen. Vi var också inne i cellerna. Nästan alla 32 eleverna klämde in sig i en fyllecell. Dessutom berättade hon och visade alla saker hon hade på sig och med sig när hon patrullerade.


Vi fick också träffa en av hundförarna och polishunden Kaxa. Han visade hur lydig och uppmärksam hon var på honom. Sen fick hon bita honom i den vadderade armen och hålla fast honom.


Eleverna testade att pensla fram fingeravtryck och spara dem på ett kort. De fick ställa frågor om allt de ville veta.


Till sist fick de sitta i polisbilen med blåljuset på. Hon satte på sirenen och då fick vi hålla för öronen. Sen visade hon också hur man slängde ut en spikmatta. Allt detta var säkert spännande för eleverna att få se. Efter nästan en och en halv timme tackade vi för oss och gick upp till stationen.


Vi hade gärna stannat längre i stan och besökt något mer ställe, men då hade vi inte kunnat komma hem innan skolan slutade för dagen. Vi var tvungna att ta Krösatåget hem strax efter 12. Det var faktiskt flera av eleverna som inte åkt tåg någon gång. Det gick snabbt tillbaka till Forsheda och från stationen promenerade vi raskt upp till matsalen. Där väntade maten på oss. Vi var de sista som fick mat och vi hade matsalen för oss själva. Det var gott med stekt fisk tyckte nog alla.


Jag åkte hem tidigt från jobbet eftersom jag inte haft någon rast. Takko blev förstås glad när jag kom hem. Jag var trött och det regnade lite så då väntade vi med att gå ut. Vi vilade lite innan vi tog en liten tur för att logga några cacher.


Igår kom det en ny cache i Kulttorpstrakten. Den berättade en spännande historia och kallades Offerkastet. Ett offerkast var en plats där någon fallit offer för en våldsam död. Sen har människor offrat mynt eller annat på platsen, kanske för att den döde inte ska gå igen. Burken var i alla fall lätt att hitta och logga.


Jag kastade inget, men Takko kastade lite vatten på stället. På andra sidan vägen fanns ett annat gammalt kast, ett jättekast. Så brukar man ju kalla ett flyttblock ibland.


Vi körde vidare upp mot Gnosjö och tog sedan en annan väg tillbaka mot Bredaryd. Då kom vi förbi Välornas Camping. Där fanns också en geocache, som hittades med en gång. Det fanns lite husvagnar kvar och en del människor rörde sig i området, men det gick att logga obemärkt ändå.


Vi tog en liten promenad ner till vattnet vid bryggan där det låg en del småbåtar. En motorbåt var på väg ut på sjön och försvann bortåt. Annars var där lugnt och fridfullt. Takko nosade runt lite men han är ju en badkruka så han gick inte ner i vattnet och badade.


Sen var vi nöjda och åkte hemåt igen. Vi handlade lite på hemvägen så vi har lite mat i helgen också. Det blir nog inget mer besök på Värnamodagarna för trots att det kan vara trevligt med sådana tillställningar så är det inte riktigt min melodi. Jag föredrar lugnet på landet. Om vädret tillåter kan det bli en annan sorts event imorgon.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar