lördag 30 augusti 2014

På lingonröda tuvor"På lingonröda tuvor och på villande mo, där furuskogen susar sussilull och sussilo, där kan man se dem en och en och stundom två och två på lingonröda tuvor komma dansande på tå. Det är flickorna i Småland, det är flickorna från mon. Det är flickorna som vallmoblom och lilja och pion. Ja, det är flickorna i Småland susilull och susilo, som går vallande och trallande på vilande mo." 


Den sångtexten stämmer verkligen på rannässkogarna. Där finns furuskog och lingonmarker. I år är det inte så gott om lingon, men det finns. Mitt i veckan var hunden och jag ute på en riktig långrunda. 2,5 h var vi ute i friska luften. Då hittade vi några ställen med lite mer mogna bär, men vi såg också blommande lingonris.


Det brukar vara maken som plockar lingon. Han stack ut i skogen och kollade in de ställena jag hittat och fick med sig några liter hem i alla fall. Det bli gott till vintern.


Hunden och jag koncentrerade oss på svampplockningen. Det har verkligen ploppat upp svampar efter regnet. Det är gott om soppar. Många fina karljohansvampar och andra soppar såg vi.


Vi plockade bara kantareller, men jag ska nog ge mig ut och leta upp några fina karljohan också. Kantarellerna var fortfarande små. Vi hittade några lite större, men de små är också goda om man inte orkar vänta på att de ska växa till sig.


Det finns ett sandtag mitt i skogen. Där brukar en del köra med mopeder och motorcyklar. De kör också på skogsvägarna och ute i terrängen så det blir stora spår efter dem. Egentligen är det förbjudet med terrängkörning i  hela Sverige, men många tror nog att det räcker att fråga markägaren om lov och sen är det fritt fram. Fast jag är inte så säker på att de, som körde den här dagen när vi var där, hade frågat markägaren. Även om de hade gjort det, så körde de olagligt. Terrängkörningslagen tillåter inte ens markägaren att köra i terrängen hur som helst. Vi får bara köra för skogsbruk och jordbruk. Det är bara regeringen eller den myndighet som regeringen utser som kan ge undantag. Lagbrott medför böter, men jag tror inte det är så många som bötfälls för detta brott.


Det var två grabbar som var där och körde, när vi plockade svamp. Till skillnad från deras var vår sysselsättning fullt laglig. Allemansrätten ger oss rätt att plocka svamp och vistas i skogen. De blev mnog lite störda och irriterade på oss för vi fortsatte att gå i deras spår. Det var ju där svampen fanns. Efter ett tag gav de väl upp och åkte därifrån. Vi fortsatte att plocka svamp.


Det blev en lång runda och vi var trötta när vi kom hem. En stor påse kantareller blev dagens skörd. Nu ligger den i frysen och ska avnjutas någon gång framåt vintern när äldste sonen kommer hem. Det är bara han och jag som uppskattar dessa läckerheter.


Under veckan har jag inte orkat eller haft tid att uppdatera bloggen. Det är mycket med jobbet just nu. Det är föräldramöten och nästa vecka börjar vi med utvecklingssamtalen. Dessa ska förberedas och planeringar ska skrivas. Det är många arbetsområden som ska planeras och sättas igång. Förhoppningsvis lugnsr det ner sig om tre veckor när samtalen är avkarade.


Men man orkar inte jobba jämt så lite annat pysslar jag med på kvällarna. Det kom ett paket med garn i postlådan. Jag hade beställt garn till en kofta. Det projektet lär tar sin tid, men jag kanske kan få använda den när vintern är här. mönstret har jag köpt på Ravelry. Dessutom finns en Facebookgrupp för oss stickar efter det mönstret. Det finns visst grupper för allt möjligt.


Innan jag kan börja på koftan, måste jag avsluta min Hitchhiker och en mössa i samma garn. Sjalen är klar men jag har lite kvar på mössan. Sen kan stickorna bli lediga för koftan Siri.

1 kommentar:

  1. och jag som bara stickar sockor. I massor. Finns avsättning. Snabbt går det. Jo, ni har fina skogar hos er. En riktig njutning att vistas där. Tack för den goda och trevliga fikastunden. Nu ska jag logga dagens cacheskörd. Blogg får vänta tills i morgon.

    SvaraRadera