måndag 25 augusti 2014

Träningspass i Moheda och Triathlon i Forsheda


Det blev ingen tur till fikaeventet på Hökensås i lördags. Dels var vi väl lite trötta och dels var det lite lånt att åka. Vädret var ganska bra men vi stannade hemma. I stället blev det en söndagstur till Moheda. Där fanns en ny runda vid ett elljusspår som vi tänkte besöka. På vägen dit körde vi förbi en gömma som katrin och jag loggat men inte Fredrik. Den stannade till vid.


När vi svängde av mot Kexås kom vi på att det fanns en ny gömma i den byn. Så vi fortsatte in på grusvägen och letade upp den också. Det blev dagens första fynd för mig. Den fanns i en gammal jordkällare, men burken gick bra att hitta utan ficklampa. Det är vackert i Kexås som ligger ganska högt.


Det småregnade lite på vägen, men i Moheda verkade det hålla uppe. Vi körde fram till parkeringskoordinaterna för Moheda PT och där ställde vi bilen medan vi gick runt elljusspåret. PT brukar stå för Power Trail, men det kan ju också betyda personlig tränare. Det fanns elva traddar i den här serien och vid varje cache fanns en station med en föreslagen övning.


Vi hoppade över de flesta av övningarna och nöjde oss med att motionera benenmedan vi promenerade och de små musklerna i fingrarna medan vi loggade gömmorna.


I skogen fanns en hel del svamp nu efter regnet. Vi såg massor av lillfingernagelstora kantareller som var på väg upp, men vi lät den stå kvar och växa till sig. Det fanns också gott om soppar och kremlor. På ett ställe växte det fingersvamp.


Gömmorna var enkla att hitta. Det fanns tydliga ledtrådar. Om det inte hade varit för den roliga beskrivningen med träningsstationerna och den trevliga naturen, så hade rundan varit ganska tråkig. Där ser man vad en bra beskrivning och en väl vald plats kan betyda.


Burkarna var antingen ett litet rör eller för det mesta en liten platsburk som jag nog skulle klassat som micro och inte small. De var inte så täta och hållbara. En av dem hade redan gått sönder. Loggremsorna låg i zippåsar och det behövdes nog. Alla burkar låg dessutom i svarta hundbajspåsar och det tycker jag är ganska onödigt. Det fanns fler svarta påsar av samma typ på en del ställen och de innehöll inte någon cache. Enda anledningen till att ha dem skulle vara för kamouflaget, men då hde det varit bättre att måla burkarna.


Det fanns lite bytessaker i burkarna. De flesta hade någon anknytning till scouterna så vi antog att CO är eller har varit scout. I några burkar hittade vi inkräktare. Svarta skalbaggar hade blivit instängda i burkarna, men vi befriade fångarna.


I början var det upphåll men sedan började det småregna för att sedan öka i styrka. Jag hade redan regnjackan på mig, men de andra fick plocka fram sin regnponcho respektive sitt paraply. Det är ju så vädret har varit den senaste tiden. Så det gäller att gardera sig.


I en av gömmorna hittade vi en miniversion av den heliga familjen med Josef, Maria och Jesusbarnet. Det kanske inte var den vackraste versionen men lite gullig och annorlunda var den där vi satte den i enbusken medan vi loggade.


Efter halva sträckan kom vi fram till en uppförsbacke. Belöningen för att ha tagit sig hela vägen upp blev dels en gömma och dels en vilopaus på en parkbänk. Trots regnet stannade vi en liten stund och fyllde på lite energi.


Sen fortsatte vi vandringen längs spåret. Tess hittade äntligen en badplats vid en bäck. Vi andra nöjde oss med strilandet från ovan, som avtog mer och mer. Solen tittade till och med fram en liten stund.


När vi hittat alla elva traddarna, gav vi oss på hjärngympapasset. I alla gömmorna hade det funnits siffror att samla på. Nu fick vi räkna ut koordinaterna till bonusgömman. Det var en bra bit att men vi passerade parkeringen och kunde lämna av en del utrustning där.


Bonuscachen hittades lika enkelt som de andra på bra koordinater. På några ställen hade vi nollan en bit ifrån, men eftersom hintarna var tydliga var det inte svårt att hitta burkarna. Rundan kan passa bra som nybörjarrunda. Den var dessutom lite lagom lång och terrängen var inte särskilt svår.


Gullriset blommade vid stigen och den guldgula färgen påminde oss om att snart är sommaren över. Det går mot höst med stormsteg. I vanliga fall brukar de första veckorna av höstterminen var varma och somriga, men i år kom hösten direkt när terminen började.


Det kanske blir en kall vinter i år. Mitt i all grönska hittade vi en liten rönn som var översållad med röda bär. De lyste verkligen upp i skogen. Vi traskade tillbaka till bilen och fortsate till några fler gömmor, när vi ändå var här.


Den närmaste gömman hette The Big Bang in Moheda - Klintaberget. Vi satsade på den och åkte uppför rn sluttning. Det skulle finnas en stig uppför berget. Vi hittade den och började vår bergsbestigning. Om gömmorna längs elljusspåret enligt vår mening var lite högt rankade både vad det gäller svårighet och terräng, så var denna definitivt för lågt satt. Vi antog att det fanns en enklare väg upp på berget, men vi fortsatte det verkliga träningspasset och kom upp på toppen. Därifrån hade vi en fantastisk utsikt över hela Moheda. Gömman var enkel att hitta och loggades snabbt.


Sedan skulle vi ju ta oss ner igen. Vi valde en annan stig som förde oss lite längre bort. Vi trodde att den skulle kunna ta oss ner till vägen igen fast lite längre bort. Efter ett litet tag kom vi fram till en mast och hoppades på en väg fram till den, men det fanns det ingen. Vi fick ta oss nedför en sluttande klipphäll och vada genom blöta ormbunkar, men vi kom till slut ut på vägen igen. Där nere låg ett vackert grått och vitt hus. Vi fortsatte nedför backen och hittade bilen vid vägkanten och tess som väntade på oss där. På vägkantens slänter observerade jag att revlummern hade gula sporkapslar och ljungen blommade vackert i lila.


Det blev några gömmor till nere i Moheda innan bilen fick rulla hemåt igen. Vid dem kom inte kameran fram så jag har inga bilder från dem. dagens bästa och klurigaste gömma var nog Sågen. Den sista vi loggade var en av gömmorna i den andra mohedaserien. Den serien loggade jag förra året när den kom eller strax efter. jag missade två av dem då. Den här gången blev det en till, Andkar73 #12 The Young Ones. Den sista i serien kollade vi in, men eftersom det var en klättercache och grenarna var riktigt hala efter regnet så avstod vi. Vi var nöjda med dagens skörd i alla fall och vände hemåt.


Måndagen fortsatte i träningens tecken. Hela skolan hade Triathlon. Det började med gemensam uppvärmning medan hantverkarna som byter våra fönster tittade på från sina byggställningar..


Sedan var det dags för första grenen som var cykling. Alla på mellanstadiet cyklade 6 km på Rannäsarundan. Jag fick ta bilen ut i spåret för att bocka av dem som passerade och heja fram dem. Alla elever fick redan i våras välja vilken nivå de ville satsa på. Det fanns fyra nivåer. Nästa gång tänker vi öka på sträckan de cyklar på värstingnivån till det dubbla. När alla passerat, återvända jag till skolan och fikade. det var lite kyligt om fingarna så det var gott med en kopp varmt kaffe.


Nästa gren var löpning. Här var det lite olika långa sträckor. De som satsade på värstingen sprang först samma sträcka som de cyklat och fortsatte direkt på lilla elljusspåret. Det blev tillsammans 8 km. De andra kunde välja mellan Rannäsrundan 6 km, stora elljusspåret 3 km och lilla elljusspåret 2 km. En av killarna i fyran hade valt värstingrundan. Han genomförde den men det tog 2 timmar drygt innan han var tillbaka. jag fick avlösa de andra så att kollegorna kunde äta lunch. Till slut kom han tillbaka och jag kunde ta med honom till matsalen där han var den ende som åt. Alla andra var redan klara och redo för nästa gren.

Dagen avslutades med simning. även här fanns det olika långa sträckor att välja på. På värstingen var det 40 längder, 1000m, som gällde. Sen fanns det flera olika längder ner till 200 m. killen som tog lång tid på sig skulle simma värstingen. han blev sist kvar här också. Jag fick vänta på honom när de andra gick ner till skolan, men han genomförde hela programmet. Därmed fick han sin medalj. Alla som genomförde det de valt fick medalj oavsett vilken nivå de valt. Det var många som var nöjda med sin prestation den här dagen som förstås avslutades med medaljutdelning i klassrummen.


Efter jobbet åkte jag hem till hunden. Han ville förstås ut, men hanvände i dörren när han såg hur det regnade. Jag behövde handla lite som inte finns i den lokala affären, så vi åkte till stan. Där höll det uppe så då tog vi en liten promenad längs Osuddenrundan. Vi parkerade bilen och gick norrut på västra sidan om Lagan. Det var gott om flanörer och joggare i spåret.


Efter ett tag tunnades leden ut och vi var ensamma i spåret. Då kunde vi leta upp Fredrik senaste gömma som kom igår, Osuddenrundan. Vi gav oss in i buskagen vid åkanten och hittade burken. Det var mycket vatten i ån nu men gömman klarar sig bra. Sen gick vi tillbaka mot bilen och åkte till affären för proviantering.


Därmed var dagens motion avklarad. Det bästa med geocaching är väl att den motionerar inte bara kroppen utan också hjärnan. Det gäller ju att hålla igång inte bara musklerna utan också tanken.

2 kommentarer:

  1. Hade varit kul om ni kommit till Hökensås, men det är ju som sagt en bit att åka för er. Ni är välkomna dit en annan gång, hoppas vi kan upprepa eventet även nästa år

    SvaraRadera
  2. Oj vad dålig jag har blivit på att kommentera. Kopplar inte så ofta upp mig via datorn, och att kommentera per mobil, det är lite knöligare. Många fina bilder, och en runda som nog passar mig. HAr ju inte så stora krav på burkar... bara att komma ut. Få se, det kanske kan bli någon gång i höst.
    Träffar J i F-heda kl 14. Messar när vi närmar oss ditt. Hoppas att det inte blir för dåligt väder... men då gäller ju regnkläder. En enkel kopp te i Skogsbiblioteket skulle smaka gott. Äter ju någoti H-hammar sen. Få se hur många cacher vi hittar, vi återkommer nog. C-E kan inte gå så långa sträckor, men det är jättebra med korta med paus emellan. Hörs!

    SvaraRadera