söndag 31 augusti 2014

Ruskigt trevligt

 Den här helgen pågår Rusken Runt-dagarna med en massa aktiviteter och upplevelser i orterna och byarna runt sjön Rusken. Man kan besöka många hantverkare, gårdsbutiker och matproducenter som visar och säler sina produkter. Långstorp ligger ju inte vid Rusken utan vid lången, men området är inte så snävt utan sträcker sig en bra bit ifrån själva Rusken. I Långstorp skulle det också vara ett geocachingevent där både erfarna och oerfarna kunde mötas. Jag hade lovat Cordin som var arrangör att komma några timmar antingen lördag eller söndag. Det fick bli idag för min del.


När jag kom dit fanns redan några andra geocachare på plats. Dahlström från Alvesta var där och hade FTF:at de två nya gömmorna som man kunde leta upp. Rubriq och fyra andra ungdomar från Ljungby hade också kommit. När de gav sig ut för att leta upp de närmaste gömmorna, hängde jag på. Först loggade de förstås den som fanns precis utanför på andra sidan vägen, XMAS2013-15 Jugodis? Den tog jag redan förra året till jul då den publicerades.


En av de nya opublicerade hette Boken. Det blev nästa gömma att leta upp. Den hittade vi enkelt. De andra loggade som Ljungby Power men de skrev dit mitt nick också.


Nästa mål var Långbadet nere vid Långens strand. Den gömman hade jag också redan loggat så jag visste var den skulle finnas, men hur de än letade så hittade de inte burken. Den hittades av andra lite senare i alla fall.


Under tiden som de letade studerade jag fåglarna nere på stenen i vattnet. Det såg som om det kunde vara skarvar, men det har jag inte sett här tidigare. Det var lite för långt avstånd för att se riktigt bra och vi vände snart tillbaka mot eventsplatsen.


Det fanns ytterligare en ny gömma längre norrut. Vi gick förbi eventsplatsen och fortsatte mot denna som hette Eken. På vägen passerade vi fina hus. Jag kommer ju ihåg vilka som bodde här för så där 40 år sedan, men jag har ingen aning om vilka som där nu. Dessutom fanns det några nya hus som inte fanns på den tiden. Men det gamla missionshuset stod kvar även om det var längesen det var något möte i det.


Eken var stor och säkert riktigt gammal. Det fanns ett naturminnesmärke uppsatt på den, men ingen skylt om ekens ålder. Vi gissade att den var minst 500 år gammal.


Det fanns många lämpliga hål i eken att gömma en cache, men burken fanns inte i eken. Jag hittade den på de rätta koordinaterna lite längre bort. Sen vände vi igen och gick tillbaka till eventsplatsen.

Där stod arrangören och visade en intresserad besökare hur geocaching går till. Det kom några som ville veta mera medan jag var där. Några ville ha hjälp med sina appar eller GPS:er.


Under taket på uterummet kunde vi sitta och prata en stund. Där fanns eventsloggboken och lite exempel på burkar. Tasse var där med sin mysiga hund Malin.


Eventet hölls ju bredvid Alfred Kullings chokladbutik. jag var förstås tvungen att gå in dit och inhandla lite goda praliner och ett marsipanbröd. Där var det kö till läckerheterna. Utanför stod några andra och sålde marmelader. Jag köpte en burk rabarbermarmelad smaksatt med vanilj och citrongräs. Det var mycket smak på den marmeladen.


Tillbaka vid eventet hade gundabo och IsleOfRealms kommit. De hade precis som jag försökt lösa en ny myst som bara fanns på papper än så länge. Vi hade alla kommit fram till att det inte gick att lösa den utan geocheckern och den kommer man ju inte åt förrän gömman publicerats. Då kom CO att han tänkt lite fel, men Tasse tyckte att han själv kunde agera geochecker och det gjorde han. Vi fick de riktiga koordinaterna av honom och kunde ge oss av mot finalen. jag fick haka på de andra och åka med i deras bil. jag hade sett i GPS:en att gömman fanns vid en väg  en liten bit bort. Framme vid målet hittade jag den lilla välkamouflerade gömman och vi kunde logga den som FTF. Det hade jag verkligen inte räknat med. Det blev min FTF#99. Undrar vilken som ska bli #100. Det kan man ju inte planera.

Sen tackae jag för mig och åkte vidare. Det blev ett stopp längs vägen  vid övrefåll där jag handlade lite blåmögelost i gårdsmejeriet. Sen åkte jag hem till Kolvarp och hälsade på min mamma en liten stund innan jag vände hemåt för att ta emot några andra geocachande vänner i Skogsbiblioteket.


Det var Anna-Lena med familj som varitute längs Moenvägen och loggat en del av mina gömmor där. Det var roligt att C-E så pigg efter sin operation. Jag hade te och kaffe klart och vi provsmakade både osten, marmeladen och pralinerna. Det var inte helt fel att blanda osten och marmeladen på ett knäckebröd. Dey var nog fjärde gången som caféet i Skogsbiblioteket öppnade och det på årsdagen av det första tillfället på publiceringsdagen av gömman på platsen.


Efteråt tog vi en liten promenad upp till den närmaste gömman, Flintyxa #7 Moenvägen. Den lokaliserades enkelt bland tallarna. längs vägen hittade vi karljohansvampar som de andra plockade med sig hem. Vi såg även denna stora svampskål menden fick vara kvar i skogen.


På vägen växte dessa ruskiga men vackra skivlingar. De fick också stå kvar. Vi skildes åt vid Skogsbiblioteket. Det var roligt att ses och jag hoppas vi ses snart igen. De har ju några cacher kvar att leta upp. Jag åkte hem igen och satte mig vid datorn för att jobba lite med förberedelserna till utvecklingssamtalen. Imorgon lär jag inte hinna med något sådant för då åker vi söderut och firar sonen som ju fyller år idag.

1 kommentar:

  1. Tack för igår. Önskar att helgerna hade en extra dag, och att många var lediga då, för det är så roligt att åka omkring och leta cacher med familjen och träffa vänner som bjuder på superfika. Får ta en Rusken runt -dag en lördag inom de närmaste månaderna. Har ju letat upp ett par av gömmorna... men Alfred godisbutik, den har jag fortfarande inte besökt.

    SvaraRadera