torsdag 21 augusti 2014

Gömmor i regn


Nu är det igång för fullt. Schemat ska sätta sig, planeringar ska göras, lektioner ska genomföras. Det kanske bara är de som jobbat inom skolans värld som förstår hur trött man kan bli efter en dag där. Huvudet är alldeles tomt och det känns i fötterna att man stått och gått hela dagen. Det finns det många andra som också gör, men det som suger mest energi är den intensiva kontakten med barnen och alla andra som jobbar i skolan. Det är inte en lugn stund, inte ens på vår egen rast. Ibland åker jag hem på min rast även om jag bara har 30 minuter. Dels går jag ut med hunden, dels får jag i alla fall några minuter för mig själv ute i friska luften. Då orkar man några timmar till. Sen är inte jobbet slut när eleverna går hem. Det kanke inte ens är slut när jag går hem. Jag har ju förtroendetiden också. Ikväll blev jag så trött när vi ätit så jag var tvungen att lägga mig en liten stund. Det brukar jag inte göra i vanliga fall.


Efter jobbet hade jag en träff med min läkare. Det var längesen jag var på kontroll, men mina värden var i stort sett oförändrade. Det är väl skönt så länge de håller sig på mattan och inte sticker iväg.

Igår kväll stack jag iväg. Av en händelse råkade jag kika på mejlen i datorn och upptäckte att det släppts en ny gömma bara 5,1 km hemifrån knappt en halvtimme tidigare. Den fanns nere vid Slättö Sand och det är ju i Team Fridhems trakter. Chansen att ta en FTF bedömde jag som liten, men jag laddade ner koordinaterna i GPS:en, tog på mig stövlarna och regnjackan, greppade cachingväskan och drog iväg.

Skridskopölen var cahens namn. Det fanns ett blött område där CO och hans jämnåriga förr åkte skridskor när det frös. Jag har själv liknande minnen av frusna pölar. Ibland svämmade laggarna över därhemma och då kunde man åka på dem. När det inte var fruset, kunde man paddla kanot i stället. Det skulle man nästan kunnat göra vid Skridskopölen. Så mycket som det har regnat nu, så är det egentligen inte så konstigt att det blir blött här och där.


Eftersom jag inte kände till alla skogsvägar i området, tog jag en onödigt lång rutt mot gömman. Det var rejält blött, men jag hade ju de höga stövlarna på mig. Jag hamnade på fel sida om den stora pölen och fick runda den. Hellre det än att plurra. Till slut var jag i alla fall framme och kunde börja leta. Jag hittade ett hål där burken kunde ha varit, men det var tomt. Då vidgade jag blicken lite och där fanns den. Jag tog fram loggboken och den var blank. Det blev en FTF även den här månaden, den femtonde månaden i rad.

Medan jag skrev i loggen tyckte jag att jag hörde röster, men jag skrev klart och återställde gömman. Det var den manliga delen av Team Fridhem som sett mig på avstånd och ropat. Han kom från andra hållet för han visste om skogsvägarna. Vi pratade lite och han loggade innan vi gick till hans bil som stod bara 50 meter bort. Sen fick jag skjuts tillbaka till min bil så att jag kunde åka hemåt.


Igår öppnade också registreringen till FAD 2014. Det är ett megaevent för geocachare som i år hålls nere i Skåne. Jag registrerade mig genast och betalade avgiften. Dit måste man ju åka om man kan. Jag har faktiskt varit på FAD alla åren sen jag började geocacha. Genast fick jag min namnskylt att skriva ut och ha med. Det dröjer ett tag innan det är dags att åka. Det är ju inte förrän 1 november, men tiden går oftast så fort. Då har vi redan kommit fram till vårt höstlov.


Sen tänkte jag visa några blöta bilder från söndagens cachingrunda. Guldgruvan fick ett eget inlägg, men vi loggade ju även en del andra cacher. Vi hittade några på vägen till gruvan bland annat i Myresjö.
Myresjö låg vid hembygdsparken.
Myrvalla IP var förstås vid fotbollsplanen.
Gamla folketshus var numera en verkstad men hade varit både skola och folkets hus.


Det fanns tre kyrkor kvar att logga i serien Njudungskyrkorna förutom finalgömman. Vi besökte alla tre på vägen till gruvan. Det vackra kyrkor som såg lite olika ut. Det var ju söndag och gudstjänsttid vid de flesta av dem. Vi hittade alla, men på hemvägen försökte vi leta upp finalen utan att lyckas. Någon siffra måste vi fått fel. Jag får väl kontakta CO och fråga.
Lannaskede g:a k:a
Myresjö g:a k:a
Näsby kyrka


Efter besöket i Guldgruvan letade vi även upp ett antal gömmor på hemvägen. Vi stannade bl a till i Holsbybrunn. Där fanns en minipowertrail med tre gömmor som vi tänkte logga. Vi hittade den första efter lite letande, men vid den andra gav vi upp. Det började regna lite häftigare och dessutom fanns gömmorna inte precis intill gångvägen utan 50-70 m in i skogen. Någon powertrail tyckte vi inte att det var.
Lilla mini-PTn #3

Vi hade parkerat bilen vid Erikshjälpens anläggning. Härifrån går väl hjälpsändningar ut i världen till människor i fattigdom och nöd. Idag läste jag om andra fattiga människor. I Värnamo har det sedan i somras funnits ett antal romska tiggare från Rumänien. Många människor har hjälpt dem, men andra har trakasserat dem och förstört deras tältläger. Nu var de hemma i Rumänien, men de skulle komma tillbaka, inte för att tigga utan för att jobba. Det finns de som vill hjälpa dem att få arbeten. Man blir lite stolt över frikyrkan i min hembygd som ställer upp för sina medmänniskor. Sen finns det alltid de som tycker att pengarna och jobben skulle gå till andra t ex arbetslösa ungdomar. Då tänker jag att de som skriver så kan ju hjälpa de ungdomarna så kan de andra få hjälpa romerna. Ingen kan hjälpa alla, men alla kan hjälpa någon. Tyvärr är det nog bara ord och ingen handling hos de som klagar på dem som gör något.
Tiggare ska få jobba


Tillbaka till söndagens runda. Det regnade en hel del även om vi klarade oss bra undan regnet. Men vi besökte vattenrika platser. En multicache hittade vi vid en gammal stenbro. Första steget fanns på den nya bron där man hade utsikt mot den gamla stenbron. Sen fick vi ta oss till den gamla bron. Det var vackert där. Bron fanns i Aspö och där fanns flera andra cacher. Vid badplatsen tältade några tyska turister men vi kunde lätt logga cachen ändå.
Stenbron i Aspö
Badplats i Aspö


Vid kraftstationen i Aspö letade vi ett bra tag utan att hitta gömman. Vi trodde att den ramlat ner i vattnet. Men vi hittade gömman vid en annan kraftstation lite tidigare. Dessutom fann vi en fin gömma vid dammen i Aspö. Där var en familj som höll på att fiska. De var upptagna med sitt och brydde sig inte om vad vi gjorde.
Power i Aspö
The power plant
Dammen i Aspö


Vi åkte in till Vetlanda och åt en korv med mos på Vägkrogen där. Vi var hungriga och det smakade bra med mat. Sen loggade vi en del cacher inne i stan. Jag ska inte berätta om alla. Jag hade löst ett antal mystar och vi loggade två av dem.
Svårläst?
Gemensamt?


Vi försökte oss på en tredje myst, men den ville inte visa sig. Det fanns gott om mugglare där så vi gav till slut upp sökandet. I vattnet låg några av centerpartiets valaffischer. Annie Lööf höll sig flytande i Vetlanda, men med det här regnandet riskerar hon nog att bli bortspolad.
Sudoku #1


Vi avslutade med några lättare gömmor med anknytning till vägar och fordon. Den ena fanns vid bilprovningen och den andra vid en milsten. Vi hittade också en ganska ny gömma vid en korsning och en vid en bensinmack. Längst bort på vår runda hade vi letat vid en busskur. Det skulle vara en enkel gömma men den visade sig vara ganska knepig. Medan vi letade kom en familj som bodde en bit bort på andra sidan vägen. De undrade förstås vad vi gjorde där. De trodde vi var där för att kolla upp huggormarna som de hade sett i busskuren. Vi berättade förstås om geocaching och då förstod de varför det varit så många vid kuren och letat. Men de gillade inte att det fanns ormar där. Det kändes inte bra nu när skolbarnen skulle vänta på skolskjutsarna där. Vi kunde bara hålla med, men vi såg ingen orm.
Kontroll
Milstenen
Korsningen
Petroleum Tango #226
Emhult


Den sista gömman fann vi i Vrigstad. Det ösregnade men den verkade enkel så vi åkte dit och loggade. Den var utlagd vid ett bröllop. Det kan man väl också kalla för en milstolpe i livet. Efter den åkte vi direkt till Värnamo där min bil stod. Det blev en lång men rolig dag som jag kommer att minnas länge.
The wedding

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar