lördag 24 december 2011

Julafton med traditioner

Gulliver vill vara med
 Julafton har vi nog alla olika traditioner som vi följer mer eller mindre strikt. En del traditioner håller vi hårt på, andra kan vi släppa vissa år. Ibland kommer det nya traditioner, en del blir kortlivade, andra består. Traditioner ger kontinuitet och igenkännande, men de kan också konservera och hämma. Vi har ganska många traditioner när det gäller just den här dagen, men vi kan gärna ändra på dem om det skulle behövas.

Min dag började med sprängande huvudvärk. Två tabletter och en stund under täcket gjorde susen. Sen var jag igång. Vår första tradition på julafton är att fika och titta på när man utlyser julfreden i Åbo. Vi hör talet och lyssnar till Björneborgarnas marsch och finska nationalsången. Samtidigt mumsar vi på Drottning Kristinas julbröd med saffran, drömtårta och nötkakor enligt pojkarnas farmors modell. Då är julen inne.
Julmat på faten
 Sedan är det dags att förbereda jullunchen med dopp i grytan och alla andra läckerheter. Vi hämtade svärfar som ju inte har någon bil längre. Jag har förstått att ett julbord kan innehålla väldigt olika saker. Vi har nog efter alla år reducerat det till de maträtter som vi verkligen äter för att vi gillar dem och inte för att de hör till ett julbord. Det betyder inte att alla gillar allt som serveras, men alla har nog några favoriter. Jag skulle kunna leva hela julen på skinka och sillsallad.

Efter julmaten delar vi julklappar. Numera är det inte så många julklappar under granen, men några finns det att dela ut. I år skulle maken jobba sena passet så han gav sig av vid tretiden och lämnade på vägen av sin far hos sin syster. Han lär nog få en hel del körningar ikväll när alla ringer färdtjänsten och vill hem från olika julkalas. Ända till midnatt jobbar han.
Syskonträff
 Vi andra gav oss också så småningom iväg hem till min syster där vi syskon med familjer skulle träffas. Vi har knytkalas och äter mer julmat. En av mina bröder fattades. Han jobbar precis som maken fast han kör de sjuka i ambulansen. Det är roligt att träffa alla. Vi ses ju inte så ofta. Vi bor ju utspridda från Malmö till Stockholm.
Julklappsleken kan börja
 Efter maten sjunger vi julsånger och läser julevangeliet. Det hör till julfirandet. Sedan kan julklappsleken inledas. Alla som vill vara med tar med en julklapp till potten. Vi drar ett nummer och etta får välja ett paket att öppna. Nummer två kan välja att ta ettans julklapp eller välja ett nytt paket. Jag hade nummer 13 av 18 så jag hade en del att välja bland. Det var ingen som hade tagit någon annans julklapp, alla valde nytt paket. Men jag tog en fin skål från min svåger så han fick välja nytt. Det blev lite slagsmål om skålen, men jag fick den till slut. En liten pakt med sonen så rodde vi hem den. Men alla fick något med sig hem och var ganska nöjda med kvällens lek.
Pepparkakor efter mormors recept och mammas formar
 Kvällen avslutas med gröt förstås. Jag fick ingen mandel i år. När vi var yngre bakade alltid mamma stora pepparkaksfigurer till jul. Vi fick varsin tomte och varsin gris att knapra på under dagen. Till och med när jag bodde i Österrike så skickade hon ner dem till mig. De var inte hela när de kom fram men de smakade som de skulle och påminde mig om våra svenska jultraditioner. Receptet på pepparkaksdeg kommer från vår mormor. Numera är det min yngsta syster som har formarna. Hon hade bakat tomtar och grisar till alla. Traditionen lever vidare.
Mina julklappar
 Nu är vi hemma igen och snart är det juldagen. Då kan vi ta det lite lugnt och äta rester. Maken jobbar då med. Jag kan sätta mig i soffan och läsa min julklappsbok med lite godis i min nya skål. Det kan ju bli en tradition som startar.

2 kommentarer:

  1. Det verkar som om du haft en härlig julafton, trots att maken jobbade, vilket är ett minus förstås. Vi hade en riktigt härlig julafton, med lite nya och en massa gamla traditioner. Vi avslutade så högtidligt i kyrkan med körsång och vackra texter.

    idag har vi varit hos mamma och hälsat på, hon har det bra, även om saknaden efter pappa känns extra så här första året.

    Ha nu en fortsatt fin ledighet.

    SvaraRadera
  2. Även jag önskar en fortsatt bra ledighet. Har varit urkopplad från datorn under juldagar två. Om man undantar telefondatorn ...... Döttrarna har åkt hem till sitt, känns alltid lite i magen.... Ska åka till kyrkan och lyssna på lite julsång... Hoppas få till lite blogg sedan.. Hörs!

    SvaraRadera