lördag 10 december 2011

Nobelfirande

Tomas Tranströmer, 2008.
Tomas Tranströmer
 Varje år bänkar vi oss framför TV:n för att titta på nobelfestligheterna. Det kanske mest är jag som tittar i vår familj. I år var det extra roligt eftersom min favoritpoet skulle få motta priset. Tomas Ttanströmer läser jag gärna och jag håller med Svenska Akademien om motiveringen: ”för att han i förtätade, genomlysta bilder ger oss ny tillgång till det verkliga”. Nu har jag till och med beställt hans samlade verk. Liksom många andra gjort. Han ligger visst etta på boktoppen. Det är kul att höra och mycket ovanligt för en poet.
klokare loggar
Trots detta missade jag prisutdelningen på TV. Jag firade och hyllade Tranströmer på annat sätt. Jag fick en geocache publicerad kl. 10 idag. I beskrivningen citerar jag Tranströmer: ”Det finns mitt i skogen en oväntad glänta som bara kan hittas av den som gått vilse.” …eller den som geocachar, tillägger jag. Mer tänker jag inte avslöja om gömman. Men det blev förstås en FTF-jakt på den. Hunden och jag gav oss av på en promenad uppåt skogen. Då hörde vi en bil komma bakom oss. Det var våra cachingkompisar från Lanna som var på väg till gömman. Vi slog följe med dem. Tre personer och tre hundar traskade vidare mot gläntan i skogen. Det är klart att de hittade gömman. Nu blev det inte FTF för 1000sjöar hade redan varit där. Hans gula logg lyste mot oss när loggboken öppnades. Det blev en STF i alla fall och en trevlig cachejakt. Hunden fick nya kompisar att lek med.

Lite senare var det dags för 1000sjöar att publicera en geocache som heter Nobeldagen. Då befann jag mig i stan med maken. Men Lannaborna gav sig ut på jakt och hittade den förstås. Det började mörkna när vi kommit hem och lagat mat så jag avstod från att försöka idag. Jag kanske gör ett försök imorgon. Då ska maken jobba.
Lite pyssel blev det. Egentligen borde ingen dag vara utan pyssel. Jag gjorde pumlor av gamla julkort. Det är bra att kunna återbruka sådana. För ett tag sedan lärde jag mig det mysiga ordet pumla, som betyder julkula på norrländska. Genast lade jag in det i min ordbok i hjärnan. Pumlor verkar vara väldigt populära i år. De finns i en massa olika modeller i affärerna och var och varannan människa stickar julkulor efter norrmännens mönster. Så gör jag också. Mer om detta finns på pysselbloggen. 

För övrigt har dagen varit mycket lugn. Jag gick till och med och lade mig en stund efter maten. Det var skönt att vila. De senaste veckorna har varit intensiva och nätterna har jag hostat mig igenom. Kanske har det lugnat ner sig lite nu. Vi får väl se. Lördagen blev vilodagen så som den var ända från början. Det var ju på lördagen, den sjunde dagen, som Gud vilade. Att vi har flyttat om dagarna och gjort måndagen till den första dagen i veckan är en annan sak. Egentligen är det ju söndagen som är den första dagen. Efter vilodagen börjar skapandet igen. I Nya Testamentet kallas söndagen för Herrens dag. Det är då vi firar Herren, alltså Jesus, och hans uppståndelse. Vi firar livets återkomst. Det ska vi göra imorgon. Då är det gudstjänst och nattvardsfirande.

1 kommentar:

  1. Håller nog inte alls med dej i det där med pysslandet. Tycker i stället att det som pyssla vill så ska göra, medan den som inte pyssla vill, kan ägna sig åt vad den tycker om.
    Är dålig på poeter ... men har hört det där om gläntan. Tycker nog att det är lite tokigt att ge en gammal handikappad man priset, speciellt som hans diktande är diktat sen lång tid tillbaka. Om han nu ska ha nobelpriset, vilket han uppenbarligen ska, så skulle han fått det för lång tid sedan. Men man tänker olika. Förhoppningsvis låter han tio miljoner komma till nytta någonstans....
    Funderar inte alls på att ge mig ut på cachejakt under dessa korta kylslagna dagar. Det får bero tills det blir varmare igen.... även om jag då har Forsheda i åtanke kring trettonhelgen, då jag ska bo i Hjälshammar ett par-tre dagar,
    Idag firar vi lucia i Bygdegården. Nästan alla skolans elever 1-6 är på något sätt delaktiga i underhållandet. Bra sätt att få till en julfest för alla...Det går mot jul, det märks, det är mycket "extra" i skolan nu, och resten det går på ganska lösa boliner....Det är ganska gott det också, då känns det att det snart är tid för lite längre lov. Ha en bra arbetsvecka!

    SvaraRadera