måndag 12 december 2011

Lucior och pyssel

 Vi tjuvstartade lite och firade Lucia idag. Skolans luciatåg hölls i kyrkan på morgonen. Det är klass 6 som övat in programmet tillsammans med 6-åringarna. Det ser verkligen gulligt ut när de stora tågar in med handen i de smås. Så har vi haft det de senaste fyra åren och det är ett väldigt lyckat koncept.
 Årets luciatåg var duktiga på att sjunga. Tyvärr funkade inte mikrofonerna riktigt bra. Flera av sexorna är riktigt duktiga sångare och sjöng solo i verserna. Vem som ska vara lucia lottas bland sexans tjejer och i år föll lotten på den längsta blondinen.
 De flesta killarna är tomtar i olika storlekar. En sockerbagare fanns också med. Nästan femtio personer fanns med i tåget. Det ar inte så många föräldrar och andra intresserade som hade mött upp i kyrkan. Men de som kom var imponerade och en del var tårögda.
 Stjärngossarna klämde i och sjöng av hjärtat hela tiden. Det var ett trevligt program med de vanliga sångerna och verserna som vi kände igen. Efter luciasamlingen återvände vi till skolan för lite rast innan det var dags för de äldre eleverna att pyssla.

 Egentligen skulle jag inte ha varit med på förmiddagen för då jobbar jag med vårt matteprojekt. Nu fick jag hoppa in och ta en grupp i stället för vår syslöjdslärare. Det blev inte något textilt.
Huvudpysslet hos mig var att göra en relieftavla Vi klistrade upp bårder och figurer på en kartongbit som vi sedan täckte med alu-tejp. Denna gnuggades fast och sedan svärtade vi ner bilden med svart akrylfärg. Det mesta torkades bort och så framträdde bilden lite bättre. Det blev fina tavlor. 

De som blev klara kunde välja att göra pumlor, julkulor av gamla julkort och nya också för den delen. De blev också fina att ta med hem till granen. 

 Andra valde att färglägga bilder till en julkrubba, som jag hittade på nätet. Vi höll på i en timme och en kvart. Sedan var det dags för lunch. Efter lunchrasten fortsatte vi med två stationer till. Det fanns fem olika stationer så alla hann inte vara med på allt. De hade fått välja tre pyssel.

Efter tre pysselpass var vi ganska trötta. Eleverna kunde gå hem. Vi andra fortsatte med en träff om matteprojektet. Vid fyratiden kunde jag åka hem och vila en stund inför nästa pass.
 
 Ikväll var det avslutning med våra UV-scouter i missionskyrkan. Många föräldrar och syskon, andra släktingar och vänner, hade mött upp för att titta på kvällens luciatåg. Nu var det en annan lucia, men många hade varit med i skolans luciatåg på morgonen. De sjöng jättefint här också.
 Sångerna varvades med läsning av julevangeliet. Efter luciatåget blev den lekar, bildvisning från sommarens läger och kort information om nästa års läger. Pastorn höll en andakt och pratade om att mycket av det som hänt genom alla tider har glömts bort, men viktiga händelser kommer vi ihåg. Vi firar jul till minne av en viktig händelse, Jesu födelse. Viktiga händelser som födelsedagar firar vi. Julen är Jesu födelsedag.

Sedan gick vi ner och fikade tillsammans. Det blev godispåsar och lottdragning. Man märker att tiden har passerat när man träffar på gamla elever som nu är föräldrar och har barn i skolan och på UV-scout. Men det är trevligt att se dem och prata med dem.

När alla gått hem, städade vi lokalerna och diskade. Nu gör vi en paus och kommer inte igen förrän nästa år. Vi fick hjälp av en liten vaktmästare att blåsa ut alla ljusen i kyrksalen. Så åkte vi hem och pustade ut.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar