torsdag 1 december 2011

Välja bort och välja nytt

Det känns väl lite lättare att stiga upp nu när ljusstakar och adventsstjärnor lyser upp i mörkret. Det är inte lika roligt om timern inte har gjort sitt och det är beckmörkt i trappan. Tänk vad lite ljus kan göra. Dessutom gör jag allt jag kan för att leva upp till andra delen av skyltens budskap. Det finns adventsljusstakar på flera ställen i huset. Det är så mysigt med tända stearinljus. Men jag har inte slutat använda de elektriska. Så någon ström lär jag inte spara. 

En kväll när hunden och jag tog en sen promenad innan sängdags, lyste hela himlen av stjärnor och ett och annat flygplan. När det inte finns några gatlyktor, ser man stjärnorna lättare. Åt ena hållet såg vi Orion korsas av åtminstone tre flygande maskiner. Åt andra hållet hittade vi Karlavagnen och Polstjärnan. Över oss glimmade Vintergatans myriader. Det var vackert och vi kände oss riktigt små. Åtminstone jag. Takko är lite mer jordnära och brydde sig mer om lukterna nere på jorden. 
Dagens första lektion byggde vi broar av papper. Alla klarade inte att bära upp lika mycket. Det påminde mig om en uppmaning jag fått i ett nyhetsbrev som jag prenumererar på. "Välj bort det som inte fungerar!" Ofta kör vi på som vanligt utan att reflektera. Vi borde ställa oss tre frågor: Vad gör vi? Vad fungerar? Vad fungerar inte? Sedan borde vi göra mer av det som fungerar och sluta göra det som inte fungerar. Det är då vi utvecklas och blir framgångsrika. 

Torsdagar är jag rastvakt på lilla skolgården där sexåringarna och ettorna håller till. Idag hände det en hel del. Det var intressant att studera dem men inte lika roligt att behöva både förmana och trösta. Vissa barn får alltid klagomål från andra oavsett vad de gör. Det är oftast pojkar. Andra barn klagar alltid på andra när de leker. Det är oftast flickor. Än en gång fick jag konstatera att vi talar olika språk och vanorna kommer tidigt.  Än en gång påminns jag om hur viktigt det är att vi lär våra barn att säga nej på rätt sätt och att respektera ett nej när man får det. Om alla kunde lära sig den enkla regeln, skulle världen bli bra mycket bättre. 

Efter lektionerna idag fick jag rusa iväg för att hinna till sjukhuset i tid för ett läkarbesök, den här gången på medicinmottagningen. Det var överläkaren som kom och hämtade mig i väntrummet. Vi pratade en del om hur jag bröt armen somras. Det var ute i skogen, sa jag. Han undrade om det var när jag plockade svamp. nej, sa jag, jag geocachade. Men det står ju att det kan vara farligt att geocacha, svarade han. Då förstod jag att här hade vi en annan geocachare. Sedan pratade vi geocaching en bra stund. De andra patienterna fick väl vänta ett tag. Jag fick i alla fall redan på en del om alla de blodprov som tagits. Jag ska få en remiss till röntgen så att de kan ta bilder på hela mitt skelett. Sedan blir det återbesök om ett par månader. 
När jag kom hem kollade jag posten som jag plockar upp på vägen hem. Idag handlade Lärarnas tidning om IT. Jag konstaterade att jag som lärare är långt ifrån ensam om att inte ha en egen jobbdator. Sverige ska ju vara så långt framme på det här området, men inte inom skolans värld. För mig innebar detta att jag idag inte har hunnit logga in på någon av skolans datorer och därmed inte kunnat kolla min mejl. I morse var arbetsrummets dator upptagen och sedan var mitt schema fullbokat med andra aktiviteter. Alltså har jag fått kolla mejlen ikväll här hemma. Det var ju tur att det inte var något som krävde ett snabbt svar. Ibland känns det som om vi hamnat i en återvändsgränd och ändå blir vi uppmanade att gasa på. Innan man kör måste man bygga vägen. Jag är beredd att gasa bara jag får redskapen.

Eftersom jag stack direkt från skolan, missade jag dagens nätverksträff, som var en uppföljning av föreläsningen om entreprenöriellt lärande på studiedagen. Det var inget jag var ledsen över, men det var nog inte så många som var där. Flera var på kurs och några var sjuka. Det börjar verkligen bli trångt i kalendern. Dags att rensa bland uppgifterna. Det tyckte även några kommunala företrädare som skrev en artikel på Lärarnas Nyheter på webben: "Under senare år har det också förts fram att nya ämnen ska införas eller vissa av de befintliga ämnena utökas. Men ingen pratar om vad som ska tas bort eller minskas. Elevernas kunskaper påverkas inte i positiv riktning av att allt mer, av i och för sig viktiga kurser, ska föras in i den befintliga ramen."
Det var annat i artikeln som jag inte fick att gå ihop, men detta var första gången jag sett någon från det hållet nämna att vi måste ta bort uppgifter när vi läggs på nya. Artikeln hade rubriken "Korta ned sommarlovet". 40 h/vecka och 5 veckors semester förespråkades. Då vill jag påpeka att jag har 32 dagars semester redan nu. Tyvärr får jag inte välja när jag ska ta ut dem. Med semestertjänster kanske det blir möjligt. Jag ser i så fall stora förändringar i skolans organisation. Om eleverna ska ha sommarlov när föräldrarna har semester, vilket menades om jag förstod artikeln rätt, då kommer de att vara borta vid olika tider. Grattis alla skolledare som ska organisera verksamheten så att alla får sin garanterade undervisningstid i alla ämnen och sina semesterdagar. Det lär inte innebära några besparingar som jag tror artikelförfattarna egentligen är ute efter. Jag tror det skulle kräva nyanställningar. Undrar om detta nånsin kommer att införas. Tror inte det under min yrkesverksamma tid i alla fall och som pensionär tänker jag inte bry mig. Det kanske bara blir ännu en återvändsgränd.

Imorgon är det fredag igen. Det var ju bara några dagar sedan sist. Veckan går fort. Mina planer är att försöka få ut några geocacher till och kanske hitta en och annan också. Bäst att passa på innan snön kommer.

1 kommentar:

  1. Oj, det var mycket .. får läsa en gång till när jag kommer hem.... för jag sitter ju här och gör alldeles privata saker på min egen arbetstid... fast å andra sidan så har jag jobbat alla dagar i veckan under helöa hösten ... så det känns som om jag ha ständig arbetstid och då måste man ju få ta en paus ... eller ... a en bra helg! akta dig för geocahingen... jag åker till apladalen jag ... utan geocahetankar ... tack för länken på FB förresten ... gjorde en liten arg kommentar därefter ... inte på dej, men på alla som förespråkar gps ... och har tipsat om denailliga jag köpte ... men inte sagt ett ord om kartor. That makes me a bit disappointed!

    SvaraRadera