torsdag 19 maj 2011

Djurparken på Hanahöj

Ormen i paradiset?
 Igår blev hela skolan invaderad av all världens djur. De var kvar i morse när vi kom dit. Överallt fanns det olika sorters djur. I konferensrummet hade ormarna sin ormgrop. I biblioteket huserade det fåglar och i den långa korridoren kunde man studera fiskar och andra vattenlevande djur. Det fanns säkert ännu mer djur på andra håll i skolan, men jag hann inte gå runt och kolla idag. Torsdagar är min mest hektiska dag med lektioner som avlöser varandra.
Djungelns papegojor
 Djurens skapare var eleverna i arbetslag F-3. De har haft ett Zootema som de jobbat med under en längre tid. Nu avslutade de med att bjuda in föräldrar, syskon och andra intresserade släktingar till vernissage. Det var fullt med folk i djurparken igår kväll.
¯Fiskarna i havet¯
 Torsdagar är det mest matte för min del, men jag har en NO-lektion med sexorna. Det var den näst sista. Förra veckan var jag borta så det var spännande att se hur långt de kommit med sin teknikutmaning. De har fått i uppdrag att designa eller konstruera om någon sorts klämma eller kanske hitta ett nytt användningsområde för en befintlig modell. Fyra grupper hade kommit så långt att de kunde redovisa sina arbeten idag. En del hade tillverkat prototyper. Andra berättade och visade ritningar eller skisser. Vi fick se en pappersklämma med magneter, en pennhållare med diverse finesser, en klämma som samlade ihop spretiga blommor och en pacmanklämma. Dessutom finns det många roliga idéer hos de andra som inte var klara idag. De får redovisa nästa gång. Det blev ett lyckat projekt, mycket bättre än jag trodde. Jag måste nog ta med kameran och föreviga några idéer.
Vit akleja
Klematis

Rhododendron
Syrener
 Nu börjar försommarblommorna att slå ut i trädgården. På södersidan har en tidig akleja börjat blomma. Klematisen klänger i portalen och in bland syrenerna, som också börjat visa sina så lila blommor. Den röda rhododendronen vecklar ut sina stora blommor bredvid den vita, som blommat ett tag.
Liljekonvaljer
Styvmorsvioler

Blåsuga
Men de blommor, som trots att de är så små och vita, dominerar landskapet i Rannäs just nu är liljekonvaljerna. Nu är de fullt utslagna och sprider sin väldoft vida omkring. Jag plockar stora buketter och sätter in i alla rum. Det är tur att ingen är doftallergiker hos oss. Styvmorsviolerna och andra violer lyfter sina söta små ansikten mot solen. I gräsmattan växer blåsugor, som låter sina små blå blommor titta fram mellan de tjocka ludna bladen.

Nu är det en härlig tid att leva. Det har varit lite regn eller fukt luft, men mest uppehåll trots allt. Vinden har inte varit varm, men nu hoppas vi att det vänder igen. Till helgen vill vi ha varmt och soligt.

2 kommentarer:

  1. Alltid lika roliga idéer. Har tipsat om NTA - men tror inte att detledr nån vart..... Fina bilder ... och roligt att läsa dina positiva vardagsskildringar. har det lite segt med bloggandet nu - lite för mycket - skolrelaterat (ej elever) som jag inte kan skriva om. Få se hur jag får till det ... HA en bra helg!

    SvaraRadera
  2. Så rolig idé! Kommer att ta med mig den om zoo till mina svaelever, det är lite utmanande och ändå igenkännande.
    Härligt med blommor som doftar så gott, vi är inga allergiker här i Danhult heller, tack och lov =)

    Ha en fortsatt fin fortsättning på helgen.

    SvaraRadera