söndag 15 maj 2011

Koltrasten sjunger

Convallaria majalis
 I den stora lönnen satt en Turdus merula och sjöng av hjärtans fröjd. På andra sidan huset svarade kompisen med en lång melodi. De drillade betydligt bättre än alla deltagare i ESC ikväll. Koltrasten är min favoritfågel och i år har den musicerat mer än vanligt tycker jag. Ingen slår den i skönsång.
Primula veris
 Marken kläder sig i vackra blommor. Liljekonvaljerna har slagit ut och den svaga doften sprider sig i luften. Den är min favoritblomma med sina vita klockkjolar. De vilda gullvivorna har också rest sig ur gräset. De är inte lika stora som sina förädlade släktingar, men sagolikt vackra.
Trollius europaeus
 Smörbollarna växer inte vilt här i Rannäs som de gjorde i min hemby när jag växte upp. Men jag har dem på ett par ställen i trädgården där de lyser upp med sina gula bollar.
Taraxacum vulgare
 Lyser gör också maskrosorna. När inte solen solen lyser, får maskrosornas solar lysa. Det är vackert med alla gula solar ute på åkern, men jag vet ju att de inte håller sig där. De finns överallt där jag inte rensar bort dem. I kväll mörknade himlen och vi fick skynda oss ut på en promenad innan himlen öppnade sig. Vi hann in innan regnet kom. Det mullrade från himlen nån gång, men sen hörde vi inget mer. Min syster och svåger kom förbi för att gräva upp några plantor att ta med ner till Malmö. Vi fick rota fram regnrockarna och sydvästen. Vi grävde snabbt upp några jättedaggkåpor, en alunrot och lite gullvivor av trädgårdsmodellen.
Malus silvestris
 Äppelträden har inte blommat lika mycket i år som förra året. Det är bara ett träd som blommar ordentligt. Några äpplen ska det väl kunna bli till hösten. Idag fick jag äntligen ner potatisen i jorden. Det blir inga nypotäter till midsommar men till hösten kan vi äta våra egna.


 Den vita rhododendronen blommar och den röda har stora knoppar. Det har bondpionen också och myrorna jagar varandra över dem. Mina pionstöd flätade av pil sjunger nog på sista versen i år. Till nästa säsong blir det nog dags att fläta nya.

Vid dammen har de stora röda tulpanerna slagit ut. De höjer sig över allt ogräs med sina vackra röda skålar. När jag hinner ska jag ta itu med ogräset också. Men nu prioriterar jag grönsakslanden.

Rådjuren älskar tulpanerna. De verkar gilla japanska lönnar också. Den förra tog de död på och den nya har de beskurit rejält. Men den lever och har åtminstone ett par röda lövhänder. De kanske applåderar koltrasten i den vanliga skogslönnen, vad vet jag. Det skulle jag göra om jag inte skrämde bort den med mina applåder.

1 kommentar: