onsdag 25 maj 2011

Nova Vallis revisited

 Denna veckan var det dags för de årliga medeltidsdagarna i Nydala. Alla fyror i kommunen får som avslutning på årets arbete om medeltiden tillbringa en dag vid Nydala kloster eller Nova Vallis som det hette på latin. Årets upplaga blev blåsig med lite regnskurar, men som vanligt uppskattad av eleverna. Det känns lite som om man förflyttas till en annan tid. Alla är klädda i koltar som sytts på slöjdlektionerna under året. På träslöjden har de tillverkat svärd och sköldar. När vi kommer in på området ljuder medeltidsmusiken med flöjter och trummor.
 Sedan delar vi upp oss i grupper som går runt på olika stationer. Min grupp började i Scriptorium. Vi fick lära oss om Bernhard och cisterciensermunkarna. I kyrkan fick vi titta på modellen av hur klostret sett ut på medeltiden. Klostrets historia innehåller ju inte bara fromma munkar utan också en del våldsamheter som kan kittla elevernas fantasi. Vi fick också höra om brott och straff. Den som ville fick pröva på att sitta i stupstocken.
 På en annan del av området pågår hantverk som även förekom på medeltiden. Eleverna får vara med om att smida ett järnkors, som ska hålla trollen borta.
Alla får göra slyngade band som används till en pung som alla får tillverka. Två och två hjälps de åt att göra snoddarna.
 De får också karda ull och se hur man spinner ullgarn. De som vill får ta med kardfloret hem.
 Det är inte bara olika arbeten de får pröva på. I ett hörn fick alla prova att skjuta med pilbåge. Det gällde att undvika prinsessan och i stället träffa draken, minotauren eller väktarna. En tjej lyckades döda draken och fick en pil som belöning.
 Herre på täppan tycker de flesta är bland det roligaste under dagen. Det är inte lätt att hålla sig kvar på den hala stången.
 Svärden användes flitigt under dagen. Det var mycket vi hann med. Det var fullt upp hela tiden och ändå var det inte allför stressigt. Utöver det nämnda fick vi smaksätta smör med honung och färskost med örter och vitlök. Det smakade gott på en bit bröd. Mitt på dagen serverades varm grönsakssoppa till alla. De var gott att få lite varm mat i det kyliga vädret.
Dagen avslutades med en gycklarföreställning med trolleri och dansande björn. Eleverna blir alltid lika imponerade av gycklarna. Det är tredje året som de är med och de tillför verkligen en hel del. Första året var de inte med. Jag har varit med alla fyra åren som medeltidsdagarna har varit. Eftersom jag jobbar i olika klasser har det blivit så.

Det är ett bra koncept som börjar sätta sig. Roligast är det om vädret är fint, men det kan vi ju aldrig garantera.  TV4 Jönköping var där och filmade. Tyvärr kan jag inte se dem här hemma och TV4Play är inte alls lika bra på att visa sina inslag som SVT. Där fanns bara gamla inslag. Å andra sidan vet jag inte om det kom med ågot. Eleverna hade i alla fall stora förväntningar.

Nu är det dags att varva ner och styra mot sängen. Det blir en utedag imorgon också. Då ska vi fiska hela dagen.

2 kommentarer:

  1. Superbra lärande. Vi har vårt Torpa, Ni er Nydala. Skulle vara mycket fler sådana möjligheter i skolan... men vi får vara lada för det vi har!

    SvaraRadera
  2. Hörde att man funderar på ett liknande koncept för åttorna om industrialismen på Åminne bruk. Skulle vara toppen.

    SvaraRadera