onsdag 12 december 2012

12-12-12 kl 12:12:12

Souvenir från Geocaching.com
 Denna alldeles speciella dag hade jag tagit ledigt från jobbet. Tiden har jag jobbat in på höstlovet. Så idag kunde jag göra vad jag ville. Den chansen får man ju inte så ofta. En sådan här dag återkommer inte under min livstid. Jag menar förstås detta speciella datum 12-12-12. Nästa gång ett sådant datum inträffar är 2101-01-01. Då lär inte jag leva. I så fall skulle jag närma mig 150-årsdagen. I geocachingvärlden uppmärksammas sådana här lite speciella dagar. Det anordnas event, släpps cacher och delas ut souvenirer till dem som loggar någon cache eller något event. De ville jag inte missa när jag nu var ledig.
Ardbeg10 har plockat fram stegen
 I Växjö skulle det vara ett speciellt event mitt på dagen, en flashmob. Det lät lite spännande. Dessutom finns det en massa roliga cacher att logga i Växjö. Jag lyckades övertala klokare att följa med. Sedan hakade Ardbeg10 på. Som en försenad födelsedagspresent till mig lovade han att köra. Det tackar man ju inte nej till. Vi åkte strax före nio och tänkte hinna logga några burkar innan det var dags för flashmobben.
klokare loggar i snö och kyla
 De senaste veckorna har vi löst mystar för fullt. En del hade jag löst tidigare. Andra hade Ardbeg10 löst. Nu samlade vi ihop allas resultat på en lista. Av bara farten löste vi ett antal till. Vi fick ihop nästan 50 lösningar. Mysteriecacher kan vara väldigt olika. Jag gillar kluriga mattegåtor, men inte bildgåtor. En del måste man lösa på platsen, andra kan man lösa hemma och kolla sin lösning i en s k geochecker.
Micro bland stenar och snö? Nä, det hoppar vi över.
 Vi hann förstås inte logga alla på listan. Dessutom letade vi upp några vanliga traddar också. Vi besökte ett TB-hotell. Där lämnade jag av en hög med resekryp, som ville åka vidare. Ibland gick vi bet. Det var lite kallt om fingrar och tår. Snön dolde en del gömmor. Vi fick gräva eller borsta bort snön. Ibland brydde vi oss inte om att leta, när vi såg hur det såg ut på platsen. En del cacher får vila i sitt ide och plockas fram till våren i stället. Vi lär återkomma om vi ska beta av hela mystlistan.
Snart dags för flashmob 12-12-12 12:12:12
 Så var det dags att bege sig till Stora Torget. Det var torgdag så vi fick samsas med knallarna. Vi tog inte så stor plats. Ett litet gäng hade redan börjat samlas utanför landshövdingens bostad. Det var alla åldrar, från barn till pensionärer. En del bekanta ansikten hittade vi, men många var nya. En del var nybörjare, andra hade geocachat länge. Vi fick presentera oss och sen gick vi runt och pratade med de andra deltagarna.
Några kända ansikten, några nya bekantskaper
 En flashmob är en slags happening. Den pågår i exakt en kvart. Man samlas på utsatt tid och gör det man ska och sen skiljs man åt och går var och en åt sitt håll. Ibland ska man ha på sig något speciellt som en hatt. Vi fick gärna ha färgglada kläder så jag tog min röda luva. Det var förstås en del mugglare som gick förbi och såg ut att undra vilka vi var och vad vi gjorde där. Det är lite det som är vitsen med en flashmob. När den är över ska de som sett oss undra vad det var som hände egentligen.
Gruppfoto framför landshövdingens bostad
 Vi ställde upp till gruppfoto på landshövdingens trappa. Vi var nog nästan 50 personer mitt på en vanlig vardag. En del kom på sin lunchrast. Andra var lediga som vi. En del ungdomar kom från skolan.
Ett gruppfoto till
 Det kanske var en del som gick iväg och fikade tillsammans. Andra återvände till jobbet eller skolan. Vi fortsatte att geocacha i centrala Växjö. Det var därför vi var där. Vi lät bilen stå kvar på torgparkeringen och tog oss runt till fots.
En välkänd silhuett
 det fanns en serie cacher som vi prioriterade. Den kallades fotosafari och bestod av tio gömmor plus en copycatgömma. Beskrivningen gav oss en bild. Vi skulle leta reda på platsen där bilden var tagen och hitta en liten blå lapp med koordinaterna till burken. Den första vi försökte oss på visade en bild på domkyrkan. Vi hittade lappen men det var värre med burken. Vi ringde en livlina, Ardbeg10s bror, som bekräftade gömmans placering. Här hade vi behövt stegen men den var kvar i bilen. Så vi fick gå vidare. men först loggade vi en vanlig cache i parken bredvid.
Taktisk planering och energitankning
 Nu började magen kurra. Vi tog oss till ett energipåfyllningsställe och laddade batterierna. Det var skönt att komma in i värmen. klokare kände sig lite vissen och förkyld så hon valde att stanna kvar medan vi andra fortsatte att leta fotosafarigömmor. Vi hann faktiskt gå in i några affärer också. Det blev besök både på Claes Ohlsson, Indiska och Akademibokhandeln.
På fotosafari - den röda dörren hittades
 En del av fotosafaricacherna hittade vi ganska enkelt. Fast vi kände oss lite iakttagna ibland när vi kröp runt i snön och letade under olika saker. På vissa ställen var det nära till burken, på andra var det några hundra meter. En del gömmor var självklara, andra var knepigare. Det fanns alla storlekar på burkar. Det är bra med Växjö. Här är inte bara micro och nano.
Topp tre var svårare
 På något ställe fick vi vänta ut en del mugglare. Annars var det bara att gå på och se ut som om det vi sysslade med var fullt naturligt. Det är det ju också, åtminstone för oss. En plats låg alldeles intill en järnvägsövergång. Där passerade många människor både på cykel, i bilar, på tåg och till fots. Bommarna fälldes flera gånger. Till slut hittade vi lappen med koordinaterna men gömman kunde vi inte lokalisera. Vi får nog återkomma. Kanske var den borta. Den hade mugglats många gånger.
Copycat fanns det också
 De tio fotosafaricacherna har samma ägare. Sedan finns det ytterligare en, men den har en annan cachare lagt ut, en copycat. Där hittade vi lappen på marken. Vi gömde den på ett lämpligt ställe och meddelade ägaren var när vi kom hem och loggade.
Solen kom till slut
 Solen visade sig lite innan den gick ner. Den färgade domkyrkan röd. Den röda färgen förknippar jag med Växjö. Det är inte bara domkyrkan som är röd. Många andra hus har samma färg. Vackert var det i alla fall i solskenet. Men sen gick solen ner och det började bli mörkt.
Torget i kvällsljus
 Vi återvände till torget där klokare väntade i bilen. Hon hade tagit några vanliga cacher i närheten medan hon väntade. Nu var det dags att åka hemåt. Vi stannade inte någonstans längs vägen utan körde direkt hem till Forsheda. Men cachejakten var inte över för dagen.
FTF-jakt i Bredaryd
Under dagen hade vår vän 1000sjöar släppt en ny cache i Bredaryd. Vi macken i Forsheda satte jag mig i min bil. Fast först fick jag skrapa rutorna och brassa på med värme så gott det gick. Sedan åkte vi till Bredaryd för att leta upp den nya gömman. Vi kände igen området och visste var vi kunde parkera. Där plockade vi fram ficklamporna och traskade bort mot gömman. Vi såg en annan ficklampa lysa hit och dit. Det visade sig vara en ny geocacharbekantskap, Team SAH från Smålandsstenar. Vi letade tillsammans medan vi pratade med varandra. Vi befann oss vid en gammal grind vid järnvägrälsen. När jag borstat bort snö och pillat på allt jag hittade, kunde jag ganska snart ropa: "Här är den!" Det var en liten bison och loggremsan var tom. Vi delade förstås FTF:n med Team SAH. Sen traskade vi tillbaka till bilarna och åkte hem var och en till sig, nöjda och glada med dagen.

1 kommentar:

  1. ^Åh vad coolt Inga! Vilken bra dag att ha "skattjakt" på och roliga händelser! Flashmob känner jag till, har sett några danser i flashmobstyle.
    Riktigt speciell dag,med tanke på datumet, jag satt med och funderade på att det ju igår faktiskt var sista gången man kan skriva så i sitt liv. För jag tror knappt jag blir över 100 år heller.

    // Sandra E

    SvaraRadera