lördag 22 december 2012

Julen i vår farstu


Då var det jullov. Vi tågade som vanligt till kyrkan för att ha skolavslutning. Eleverna sjöng, läste dikter och elevrådets ordförande höll tal. Det gjorde rektorn och kyrkoherden också. Sen gick vi tillbaka till skolan för en liten mysstund innan det var dags att dela ut de första betygen till sexorna. De visste förstås vad det stod på pappret, men lite högtidligt var det. Det kändes skönt när det var gjort, men det har varit alldeles för mycket arbete med bedömning och betygssättning. Jag har fortfarande inte förstått till vilken nytta.  Skolverket ville visst ha in synpunkter från oss som satt betyg i sexan. Det ska de absolut få.

När eleverna traskat hem, samlas personalen för lite julmys. Vi åt en god rämacka och tårta. Efter alla avtackningar var det sedan dags för vår traditionella paketlek. Det blev som vanligt riv efter vissa julklappar, men roligt är det. Det blir ånga glada skratt och det behöver vi.


Det känns alltid lite tomt när man kommer hem efter sista dagen på en termin. Nu var det inte tomt hemma. Pojkarna kom hem igår. Den yngste kom från Karlskrona mitt på dan. Jag fick lov att smita från mattelektionen för att hämta honom. Kollegan höll ställningarna tills jag kom tillbaka. Den andre sonen kom från Malmö senare på eftermiddagen. Det är härligt när alla är hemma.

Julen står för dörren eller den kanske redan har hunnit in i farstun. Jag brukar göra listor inför julhelgen, men i år har jag inte gjort någon ny lista. Jag återanvände förra årets. Det är ju ändå alltid i stort sett samma sorter vi lagar till julbordet varje år. Dessutom har jag flyttat över en del från att-göra-listan till att-köpa-listan. Allt måste inte vara hemlagat. Två stora kassar släpade jag hem från den lokala butiken idag. Nu känner jag att allt är under kontroll.


Kvällen ägnades mest åt att städa. Maken tog köket som han brukar. Jag tog de andra rummen. När det var klart, fick jag hjälp av sonen att klä granen. Det brukar jag aldrig göra före dan före dopparedan, men det kanske är för att det är en helg före som det kändes bra att ha städat och pyntat klart. Nu plockar jag inte fram så mycket pynt. Det är granen och några änglar, lite blommor och så julkrubban förstås.

Alla katterna var så glada för att pojkarna var hemma igen. De spann och strök sig mot dem. Pojkarna ärs tora kattälskare och har verkligen kattycke. Hunden blir avundsjuk och visar tänderna, men det struntar katterna i. Sonen hade förbarmat sig över honom och gått en runda mitt på dagen. Det var nog bra för det blev en riktigt sen nattrunda för mig. Nu är vi alla trötta. Det är dags att krypa ner under lakanen och inte behöver vi stiga upp så tidigt när morgonen kommer.

1 kommentar:

  1. Här har vi lite julstök kvar.... bl.a. en gran som ska kläs och lite julgodis som ska göras. Hann med en härlig skogspromenad idag.... har saknat möjligheten att promenera när det är mörkt och halt...
    Döttrarna befinner sig nu i V-mo båda två. I morgon eftermiddag kommer de hem till gamla barndomshemmet. Blir kul! Doktorsambo jobbar, malmösambo tar hand om sin mamma och sina syskon, så de kommer "ensamma"
    Ha en bra jul!Nu sak jag genomföra mitt jullöfte... 500 till "Läkare utan gränser".

    SvaraRadera