söndag 23 december 2012

Fjärde Advent


Mörkret har lägrat sig över gården och vinden viner runt knutarna. Snön yr i sidled och täcker över alla spår av utflykter och besökare. Alla julförberedelser är klara, nästan. Det är bara skinkan som står i ugnen och sakta närmar sig den rätta temperaturen. Julefriden kan sänka sig över alla.


Annat var det igår. Då åkte vi, hela familjen, till Jönköping. Det var ont om parkeringsplatser på A6-området, men till slut lyckades vi hitta en dubbelplats. Vi hade nämligen kärran med oss. Meningen var att jag äntligen skulle kunna köpa mig en ny resårmadrass. Jag hittade en jag ville hå på det stora möbelvaruhuset, men tyvärr fanns inte rätt bredd kvar att ta med hem. De hade lämpligt nog 20% rabatt på Familykortet och det ville både vi och många andra utnyttja förstås. Det blir ju lite slantar tillbaka när man investerar i så dyra saker. Det slutade med att jag inhandlade en ny resårmadrass, men att de fick köra hem den till mig i stället. Kostade lite extra, men det kan det vara värt. Dessutom kom jag på att jag kunde kolla fyndhörnan. Våra gamla antika köksstolar börjar ge sig. De är förmodligen snickrade av min farfar och hans bröder för så där hundra år sedan. De borde få gå i pension nu. På fyndhörnan hittade jag nya svarta stolar för halva priset. De fick följa med hem och när sonen skruvat ihop dem kunde vi inviga dem. De passat perfekt vid vårt matbord, som ju har svart underrede, och vår svarta kökssoffa.

Lunchen intogs på Soya Express. Den blev ingen julmat precis, men asiatiskt är lika gott. När vi besöker residensstaden innan jul brukar vi passa på att ta ett julabad. Det är en mycket gammal tradition i vår familj. Men iår blev det inte så. Det tog sin tid att köpa sovunderlag m.m. och sedan lite koppletteringar på julklappsfronten. Så vi hann inte innan de stängde. Vi fick åka hem igen lika smutsiga som vi kom. Men i gengäld hann jag göra Janzon och hacka ihop en sillsallad.


Idag blåste det snålare vindar. Det märkte jag när jag tog ut hunden på en minirunda innan vi åkte till gudstjänsten. Det var kallt om benen, när man bara hade tights. Efter en bra gudstjänst och lite mingelfika fortsatte vi fika hemma med pojkarna som inte orkat upp tidigare. Sedan tog vi bilen till Bredaryd för att hälsa på svärfar. Han har flyttat till en servicelägenhet där. Nu gick han riktigt bra med hjälp av rollatorn. Han hade ett stort rum, men han har nog lite tråkigt. Det kan inte vara lätt att bli äldre och inte längre kunna röra sig som man vill.


På hemvägen stannade vi till vid den lokala pizzerian. För det mesta hämtar vi bara maten, men idag stannade vi och åt där. Det var rejäla pizzor och ingen av oss orkade hela. Det blev två kartonger med hem till katterna och hunden.


Hemma igen fortsatte julförberedelserna. Det var egentligen bara skinkan kvar och den sköter sig själv i ugnen. Där har den stått nu i fem timmar. Det fattas bara två grader. Sen är den klar. Jag köpte en ny digital ugnstermometer som håller koll på den.

Det verkar vara granarnas år åtminstone vad det gäller julpyntet. Förra året gjorde jag en massa stjärnor. I år har vi ju tillverkat granar. På köksbordet står den senaste modellen. Den är gjord av en gammal katalog från Gudrun Sjödén. Det var bara att vika lite och så var den klar. Fast det var många sidor att vika. Den blev ganska läcker trots allt.


Det var ju fjärde söndagen i Advent idag. Alla söndagar i Advent har jag släppt en mysteriecache. Idag blev det två. Den första, Adventsmys(t) #4, kom vid niotiden på morgonen. Jag satt på gudstjänsten när 1000sjöar loggade den, så jag kunde inte se det förrän efteråt. Det är alltid lite spännande att se om koordinaterna ska stämma tillräckligt bra. klokare och pjf70 kom strax efter tillsammans med GeoTess.

Ikväll publicerades min bonuscache, Adventsmys(t) #5. Den hade lite högre svårighetsgrader och vädret var inte det bästa för geocaching, men det hindrade inte mina teamkompisar från att ge sig ut. Jag hade inte hunnit lägga ut geocheckern i beskrivning innan klokare ringde och frågade om det var jag som var geocheckern. jag kunde bekräfta att hennes uträkning var korrekt. En stund senare fick jag ett SMS om att den var hittad. Det var klokare, pjf70 och GeoTess som trotsat snöstormen. De kom hit efteråt och fick lite glögg och pepparkakor. Förhoppningsvis tog de sig sedan hem i snövädret. Vi har i alla fall inte fått några nödsignaler från dem. Så då kom de väl hem till sist.


Vi stannade förstås inne i värmen och åt lite julgröt till kvällsmat. Om vädret fortsätter att vara lika eländigt imorgon, får vi väl överväga om vi ska ge oss ut på vägarna eller stanna hemma. Mat har vi ju så det räcker och blir över.

Katterna försvann en stund, men nu är de tillbaka i korgen. Där kryper de ner så många som kan "knö in sig". Det blev väl lite för mycket med två hundar dreglande över sig. Tess älskar katter, men katterna kanske inte älskar henne. Takko är de ju vanare vid. De bryr sig inte så mycket om att han nosar på dem. De vet att han tröttnar snart. Trötta börjar vi väl alla bli. Det är dags att varva ner. Julen är här.

2 kommentarer:

  1. Ha en jättefin jul..... fast de där geosakerna i granen... det var väl att klä ner granen ... eller :)

    SvaraRadera
  2. Lugn... de satt bara några minuter i granen medan jag fotade. Sen åkte de ner i förrådet igen. God Jul!

    SvaraRadera