måndag 24 december 2012

Julfred i stugan


Vi fick en vit jul även om det var plusgrader när vi vaknade i morse. Det droppade från taken och vägarna var hala och blöta att promenera på. Maken var ute med traktorn och körde undan den snö som föll igår kväll och i natt. Han är ju så morgonpigg av sig så det hann han innan vi andra steg upp. Julaftons morgon brukar vara en ganska lugn stund innan hela dagsprogrammet startar. Hunden och jag gick vår långa skogsrunda som bara delvis var plogad. Det var lite jobbigare att ta sig fram i skogen men det var skönt för oss båda.

Tillbaka i stugvärmen var det dags att sätta på kaffet. Klockan 11 fikar vi alltid framför TV:n medan vi tittar på sändningen från Åbo. Det är en gammal tradition i vår familj att utlysa julfreden och lyssna på Björneborgarnas marsch.


Sen är det hög tid att greja med de sista rätterna till julbordet. I år var det bara vi själva som åt vid första sittningen. Svärfar brukar vara med men han stannade på hemmet. Ett julbord kan ju se lite olika ut i olika hus, men det brukar se lika ut från år till år. Vi har våra favoriter som bara måste vara med. Jag tyckte själv att vi fått till lagom mycket det här året. Det fanns allt vi ville ha med och som kommer att ätas upp under de närmsta dagarna. Det är så tråkigt att behöva kasta mat.


När hunden och katterna fått sitt julbord, hann jag till och med fixa lite med den sista julklappen. maken hade önskat sig en likadan kaffepåskasse som jag har fast med kortare handtag. Jag har inte hunnit sy den tidigare, men nu satte jag igång. Det går ganska fort när man väl börjat. Den blev inte riktigt klar innan vi var tvungna att åka vidare. De andra tittade på Kalle Anka. Sen packade vi ihop allt som skulle med och åkte hem till mitt föräldrahem. Där blev det mer julmat.


Alla mina syskon var inte med i år, men vi var tre av fem med familjer. Totalt var vi 17 personer som samlades. Efter maten brukar vi sjunga lite julsånger och läsa julevangeliet tillsammans. I år var det Ida som läste. I år blev det ingen julklappslek och ingen julgröt. Det var ingen som orkade äta gröt. Så det blev bara en kopp kaffe. Det räckte gott och väl. Det blev inte så sent för en del skulle vidare till andra ställen och vi ville åka hem till vårt. Vi ses ju snart igen. På annandagen träffas vi alla utom möjligtvis min syster i Malmö. De hade båda fått influensan och fick stanna i Skåne.


Maken gjorde en snölykta i morse. Det var ju kramsnö då. Vi satte ett gravljus inuti. Den lyste fortfarande när vi kom hem, men den var lite mindre. Det var fortfarande plusgrader så snön smälter undan för undan. Men det var lite halt på gångarna.

När lugnet lägrade sig kunde jag återvända till symaskinen och göra klart väskan till maken. Han blev mycket nöjd med den och ska ha den till jobbet. Jag har samlat en massa kaffepåsar så det räcker nog till en kasse till.Men det får bli en annan dag. Nu har vi julfred i stugan. God Jul till er alla önskas.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar