fredag 14 december 2012

Försenad Lucia


 På vår skola firade vi Lucia en dag försent. Det blir väl så när man ska samsas om utrymmet med en högstadieskola. Då får vi maka på oss. Men firandet var både vackert och stämningsfullt. Eleverna i sexan och förskoleklassen sjöng så fint. Det är ett så lyckat koncept att blanda stora och små. Dessutom tar förskoleklassens lärare hand om övningarna och ordnar det mesta. Vi som jobbar i sexan behöver bara haka på. Jag känner att jag bara glidit med i år. Tyvärr får vi inte publicera bilder från skolan. Så jag kan inte visa mina bilder, men bilden på ljuständningen kan väl inte skada någon. För de som vill se så finns det ju andra som lagt ut bilder från samlingen i kyrkan. Ni kan kika här och här.


Efter samlingen i kyrkan var det lite svårt att ha engelska eller svenska som det stod på schemat. Vi samlades i klassrummet, åt pepparkakor och tittade på julkalendern och filmen från kyrkan. Det var mysigt det också. Det var riktigt kallt i morse när vi samlades på skolgården för att tåga till kyrkan. Det var -15 grader när jag vaknade och naturen var klädd i rimfrost. Men allt eftersom dagen passerat har temperaturen stigit mer och mer.


Även om det var kallt på rasten var eleverna ute i snön. Solen sken ju och det var riktigt härligt. Jag gjorde mitt pass som rastvakt på lunchrasten. Men trots skön luft var det inte så dumt att komma in i värmen igen.


För dem som har bra kläder är det bara njutbart att vara ute, men alla har det inte så. Det finns de som kommer i tunna jackor och mjukisbyxor, korta kjolar och tights. En del föräldrar verkar inte bry sig om att barnen går till skolan alldeles för tunt klädda. Andra föräldrar har kanske inte riktig koll på vad barnen tar på sig eftersom de åker hemifrån tidigare. Men det finns också barn som säger att mamma och pappa inte har råd att köpa vantar till dem. Ska det behöva vara på det viset i Sverige idag? Då säger en del att det handlar om hur man prioriterar. Det kan vara sant för vissa. Det kan finnas annat som går före som sprit och cigaretter. Men ändå kommer vi inte ifrån att barnfattigdomen ökar i vårt land. Det finns många barn som inte har det så bra. Det kändes bra att överskottet från våra julkonserter går till "De Glömda Barnen" här i vår kommun. Nettot blev över 14 000 kronor. Jag hoppas att många barn ska få del av de pengarna genom Hela Människans arbete.


Eftermiddagens lektioner har jag NO/Tk i fyran. Vi har sysslat en del med luft och värme den senaste tiden. Nästan alla var klara med sina termikkatter. Vi hängde upp dem i lamporna och prövade om de snurrade när vi höll ett ljus under svansen på dem.


De som blev klara fortsatte med att tillverka fallskärmar av plastkassar. Vi testade olika modeller. Ibland störtdök fallskärmshopparen, ibland seglade den sakta ner mot golvet. Eleverna hade olika funderingar. Varför är fallskärmarna idag rektangulära? Blev det bättre med en lättare "hoppare" eller funkade en tyngre ännu bättre? Det är kul att höra deras resonemang och se hur de försöker förbättra sina konstruktioner. Det är så det ska vara enligt Lgr11. Mina elever visade många kvaliteter bland sina förmågor idag.


När lektionerna var över, fick jag kränga på mig termobyxorna igen och ge mig ut att bussvakta. Sen åkte jag hem och tog med hunden ut en runda. Det var inte lönt att ta av sig för därefter åkte jag till stan i några ärenden. Medan det fortfarande var ljus ville jag försöka leta upp några geocacher. Den första fanns nere vid Lagan, men där var det lite svårframkomligt med all snö. Jag kunde se att det fanns mycket vatten under snön och det var svårt att avgöra om det var tillräckligt fruset för att bära min tyngd. Jag ville förstås inte gå ner mig i ävjan. Jag hade ingen ispik att pröva isens tjocklek med. Eftersom jag var helt ensam, avstod jag försöket att logga. Det blir fler tillfällen.


I stället åkte jag till Prostsjön och letade upp en av Fredriks gömmor. Så här skrev jag i loggen:
"Efter jobbet och en runda med hunden blev det en tur till staden. Passade på att leta upp denna. Precis där jag hade tänkt ta klivet in i skogen stod en crossåkare och väntade. Han verkade lite fundersam när jag parkerade på andra sidan och klev ur. Så jag satte mig i bilen igen och väntade ut honom. Förklaringen kom ganska snart när en bil dök upp. Då såg jag att kedjan hade hoppat av så han kunde inte köra vidare. Han fick tolka efter bilen hängande i bogserlinan. Det såg inte särskilt bekvämt ut. Det hade jag aldrig gjort. Jag hade rekvirerat en släpkärra till min motorcykel. Men när han försvunnit, begav jag mig in i skogen för att leta. Det tog en liten stund även om jag gissat rätt på gömmans utseende. Till slut föll blicken på den och loggen kunde kompletteras med ett "forjoi". På hemvägen fick jag lite roliga idéer till julgransklädningen om så där en vecka. Varför inte byta ut det traditionella julpyntet mot lite geocachingpynt såsom petrör och IKEA-pennor. Glittret kan ersättas med kamotejp. Frågan är vad toppstjärnan ska ersättas med? Förslag mottages tacksamt. Förresten, tack för dagens gömma!"


Kvällen blev sedan lugn och skön. Lite småprat i telefonen med grabbarna och planering av julfirandet. Nästa vecka kommer sönerna hem. Det ser jag fram emot. Jag har också sett fram emot morgondagens Lucia Event i Växjö, men vädret verkar inte bli så trevligt. Så vi får väl avvakta och se vad som händer på den fronten tills imorgon.

1 kommentar:

  1. Tokigt att inte få lägga ut bilder. Då kan alltså inte klasserna ha egna bloggar. Vår klassblogg är ju lösenordsskyddad.... men jag tänker faktiskt öppna den när eleverna lämnat skolan. Det finns knappast någon som går in på en blogg som kräver lösenord.
    Fint med lucia i kyrkan. Det hade vi innan vi tog över hela samhällets firande och då samhällsföreningen ansåg att bygdegården var den naturliga samlingslokalen... mycket för fikamöjlighet till många....
    Nej, Inga, som jag skrev på FB.... nu för du cachinghejda dej.... inget sånt i julgranen... även om du är geocachinnörd, så tror jag inte resten av familjen kommit dit än....

    SvaraRadera